Ολοένα και πιο βαθύ είναι το αποτύπωμα των ακραίων καιρικών συνθηκών στην υγεία των πολιτών. Καθημερινά δεκάδες περιστατικά με συμπτώματα θερμοπληξίας χρειάζονται διακομιδή, ενώ οι υγειονομικές αρχές αντιμετωπίζουν και λιποθυμικά επεισόδια, αρκετά εξ αυτών συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες. Όπως προκύπτει από πληροφορίες, χθες δηλώθηκαν τρεις θάνατοι από θερμοπληξία στην Αττική. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκε ακόμη ένα θανατηφόρο περιστατικό, 46χρονου εργαζόμενου, στη Χαλκίδα.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου καταγράφηκαν 78 περιστατικά θερμοπληξίας, αποτελώντας το 67% των θερμοπληξιών που έχουν καταγραφεί το τελευταίο πενθήμερο. Η χθεσινή και πλέον ζεστή ημέρα του καλοκαιριού, είχε τα περισσότερα περιστατικά θερμοπληξίας – 42 για ολόκληρη την ημέρα. Από την περασμένη Τετάρτη, διακομιδή με το ΕΚΑΒ χρειάστηκαν 116 άτομα με συμπτώματα θερμοπληξίας.

Πιο αναλυτικά:

Τετάρτη 19/7: 10 θερμοπληξίες
Πέμπτη 20/7: 9 θερμοπληξίες
Παρασκευή 21/7: 19 θερμοπληξίες
Σάββατο 22/7: 36 θερμοπληξίες
Κυριακή 23/7: 42 θερμοπληξίες

Τα πραγματικά νούμερα θεωρείται βέβαιο ότι είναι μεγαλύτερα καθώς αρκετοί πολίτες με συμπτώματα θερμοπληξίας πηγαίνουν στα νοσοκομεία με δικά τους οχήματα και όχι με το ΕΚΑΒ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη χθεσινή ημέρα καταγράφηκαν 44 λιποθυμίες, που δεν μπορούν να αποδοθούν απαραίτητα στον καύσωνα, καθώς μπορεί να οφείλονται και σε άλλες αιτίες.

Υπό τις ακραίες καιρικές συνθήκες, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες για τη θερμοπληξία και τη θερμική εξάντληση. Στα γραφήματα που δημοσίευσε παρουσιάζονται τα επικίνδυνα συμπτώματα και οι πρώτες βοήθειες που πρέπει να δοθούν σε κάθε περίπτωση.

Στην περίπτωση της θερμοπληξίας, αναζητήστε συμπτώματα όπως:

-Αυξημένη θερμοκρασία σώματος (>40.5 βαθμούς Κελσίου)
-Ζεστό ερυθρό, ξηρό δέρμα, με απουσία εφίδρωσης
-Εμετούς διάρροια
-Ταχυκαρδία
-Έντονη κεφαλαλγία
-Διαταραχές συμπεριφοράς, σύγχυση
-Απώλεια αισθήσεων ή κώμα

Οι οδηγίες συμβουλεύουν για άμεση ιατρική βοήθεια ή διακομιδή του πάσχοντος σε νοσοκομείο, ενώ οι πρώτες βοήθειες για τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος αναφέρουν:

-Μεταφορά του πάσχοντος σε δροσερό ευάερο ή κλιματιζόμενο χώρο ή κοντά σε ανεμιστήρα
-Πλήρης έκδυση από τα ρούχα
-Τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων (π.χ. βρεγμένα σεντόνια, παγοκύστες) στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή ή μπάνο σε μπανιέρα σε δροσερό νερό
-Μη χορηγήσετε υγρά από το στόμα

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πνιγμοί: Προβληματίζουν οι 135 θάνατοι από τον Ιούνιο – Δύο ειδικοί εξηγούν πώς θα κολυμπούν με ασφάλεια ηλικιωμένοι και παιδιά

Κορωνοϊός: Καταργείται η μάσκα για εργαζόμενους στα νοσοκομεία – Τι ισχύει για ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Επιληψία: Ευρωπαϊκή έρευνα αποτυπώνει το θεραπευτικό κενό στη φροντίδα των ασθενών