Θεραπευτικό κενό στη φροντίδα των ασθενών με επιληψία, στην Ευρώπη, με σημαντικές διαφορές μάλιστα μεταξύ των χωρών όσον αφορά στην πρόσβαση σε θεραπεία, δείχνουν τα στοιχεία πρόσφατης μελέτης. Παρόλο που το 70% των ατόμων με επιληψία είναι πιθανό να ανταποκριθεί στη θεραπεία, σχεδόν το 40% σε όλη την Ευρώπη – και έως και το 90% σε ορισμένες περιοχές – δεν λαμβάνει  τη  βέλτιστη φροντίδα.

Τα εμπόδια και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ασθενείς με επιληψία και επαγγελματίες υγείας αλλά και οι πιθανές λύσεις στο δύσβατο πεδίο αυτής της νευρολογικής νόσου ξεδιπλώνονται στον οδικό χάρτη που συνέταξαν ειδικοί του EuropeanHouse – Ambrosetti, σημαντικού φορέα της Ιταλίας, σε συνεργασία με ιταλική φαρμακευτική εταιρία. Στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση, την ανταλλαγή γνώσεων και την προαγωγή της καλύτερης υγείας όσων ζουν με επιληψία, καταρτίστηκε για δεύτερη χρονιά η έκθεση «Headway – Ένας νέος οδικός χάρτης για την Υγεία του Εγκεφάλου: Εστιάζοντας στην Επιληψία» και τα ευρήματα ανακοινώθηκαν σε εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Spazio Europa στη Ρώμη, έναν δημόσιο χώρο που διαχειρίζεται το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ιταλία και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η άνιση κατανομή των πόρων και η χαμηλή ιεράρχηση που λαμβάνει η φροντίδα για την επιληψία, έχουν ως αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αλλά και υποβάθμιση της ποιότητα ζωής των ασθενών, διαπιστώνουν οι συντάκτες της έκθεσης. «Η επιληψία έχει βαθύ αντίκτυπο σε όσους ζουν με αυτή την ασθένεια και η έρευνα δείχνει ότι η ποιότητα ζωής εκτείνεται πολύ πέρα από τον έλεγχο των κρίσεων, σε σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής, συμπεριλαμβανομένου του στιγματισμού,  στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την αυτοεκτίμηση, την ανεξαρτησία, τη μνήμη, τον ύπνο και την ψυχική υγεία», δήλωσε η Elisa Milani, Συντονίστρια Έργου και Σύμβουλος, Healthcare Area στο The European House – Ambrosetti.

«Πολλοί άνθρωποι που ζουν με επιληψία στην Ευρώπη δεν λαμβάνουν τη κατάλληλη φροντίδα με αποτέλεσμα να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανεξέλεγκτων κρίσεων και πολλών συνοδών νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων, τραυματισμών, ακόμη και πρόωρου θανάτου σε ορισμένες περιπτώσεις» είπε η Dr. Francesca Sofia, Πρόεδρος, Διεθνές Γραφείο Επιληψίας.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης υποδεικνύουν ότι κράτη, επιστήμονες και φορείς πρέπει να εστιάσουν σε περισσότερη κλινική και οικονομική έρευνα για την βαρύτητα της επιληψίας, στην ανάπτυξη ερευνητικών εργαλείων και μεθόδων συλλογής δεδομένων και στη δημιουργία ευκαιριών κατάρτισης και καθοδήγησης για τους ενδιαφερόμενους, η οποία θα συμβάλλει σε μεγαλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες των ανθρώπων που πάσχουν από επιληψία σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και σε επίπεδο υγείας.

Επιπλέον, οι συντάκτες τονίζουν την αξία μιας ολιστικής ευρωπαϊκής προσέγγισης και τον εξορθολογισμό της εφαρμογής του Διατομεακού Παγκόσμιου Σχεδίου Δράσης για την Επιληψία και Άλλες Νευρολογικές Διαταραχές (IGAP) στις χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα, αναφέρουν πως η διαρκής εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και των μέσων ενημέρωσης παραμένει βασικός πυλώνας για μεγαλύτερη ανταπόκριση και συμπερίληψη σε επίπεδο εργασιακού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος.