Καθησυχαστικοί, συστήνοντας ψυχραιμία, παραμένουν οι ειδικοί για την εκτίμηση κινδύνου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας της ασπαρτάμης, ενός από τα πιο διαδεδομένα τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο. Οι καταναλωτές καθώς και η βιομηχανία τροφίμων βρίσκονται σε αναστάτωση από τον προηγούμενο μήνα μετά την αποκάλυψη ότι ο ΠΟΥ είναι κοντά να κατατάξει την ασπαρτάμη ως έναν δυνητικά καρκινογόνο παράγοντα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer – IARC) του ΠΟΥ, έκανε σήμερα γνωστή την επικαιροποιημένη αξιολόγηση κινδύνου, σύμφωνα με την οποία η ασπαρτάμη εντάσσεται στις «πιθανώς καρκινογόνες» ουσίες. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι παραμένει ασφαλής για κατανάλωση μέχρι κάποια συγκεκριμένα επίπεδα.

Η απόφαση για την ασπαρτάμη ελήφθη μετά τις έρευνες δύο ξεχωριστών ομάδων ειδικών του ΠΟΥ, με την πρώτη να εντοπίζει αν υπάρχουν αποδείξεις ότι μια ουσία είναι πιθανώς επικίνδυνη και την δεύτερη να κρίνει πόσο πραγματικός είναι ο κίνδυνος από τη χρήση αυτής της ουσίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΠΟΥ, που ανακοίνωσαν τη νέα κατάταξη, τα αποτελέσματα των ερευνών δεν δείχνουν ότι η περιστασιακή χρήση ασπαρτάμης θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τους περισσότερους καταναλωτές. Ο ΠΟΥ δεν καλεί τις εταιρείες να αφαιρέσουν τελείως την ασπαρτάμη από τα προϊόντα τους αλλά αντίθετα καλεί σε ρύθμιση τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές.

Παρόλο που η αλλαγή δεδομένων για την ασπαρτάμη έφερε αναστάτωση, οι ειδικοί παραμένουν καθησυχαστικοί και συστήνουν ψυχραιμία καθώς όπως λένε η κατανάλωση ασπαρτάμης από τον μέσο άνθρωπο είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεπεράσει το ημερήσιο επιτρεπόμενο όριο.

«Τα νέα δεδομένα δε σημαίνουν ότι η κατανάλωση όταν είναι μικρή είναι επικίνδυνη. Για πολλά ακόμη συστατικά ισχύει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο. Για παράδειγμα και η βιταμίνη Ε είναι ευεργετική, αλλά σε μεγαλύτερη ποσότητα από τη συνιστώμενη είναι τοξική», σημειώνει ο προϊστάμενος του διαιτολογικού τμήματος στο ΓΝΑ «Λαϊκό», Χάρης Δημοσθενόπουλος, προσθέτοντας ότι η ασπαρτάμη είναι μια πολύ καλά μελετημένη ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως από πολύ μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες ανά τον κόσμο.

Αντιμετωπίζοντας ψύχραιμα τα νέα σε σχέση με την ασπαρτάμη, ο κ. Δημοσθενόπουλος, σημειώνει ότι τα γλυκαντικά προσφέρουν μια καινούργια και ευρεία γκάμα προϊόντων που βοηθούν στη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης, ενός ακόμη μεγάλου στόχου.

Ο μέσος άνθρωπος εντάσσει τις γλυκαντικές ουσίες στο διαιτολόγιό του και με μέτρο μπορεί να γίνει η σωστή διαχείριση. «Εάν κάποιος δεν πίνει καθόλου αναψυκτικά, εννοείται δεν θα του συστήσω να πιει ένα χωρίς ζάχαρη. Ωστόσο, όταν ένα κουτάκι αναψυκτικού έχει περίπου οκτώ κουταλιές ζάχαρη, τότε είναι προτιμότερη η λύση της ασπαρτάμης (σ.σ αναψυκτικού light δηλαδή)», αναφέρει ο κ. Δημοσθενόπουλος, τονίζοντας μια πολύ βασική παράμετρο ώστε οι πολίτες να μην ανησυχούν για τη νέα κατηγοριοποίηση της ασπαρτάμης από τον ΠΟΥ: Είναι πολύ δύσκολο για έναν μέσο άνθρωπο να υπερβεί την αποδεκτή ημερήσια ποσότητα – 40 χιλιοστογραμμάρια (mg) ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.

Η κατηγορία στην οποία κατατάχθηκε η ασπαρτάμη είναι η ομάδα 2B του ΠΟΥ με προϊόντα που προκαλούν ανησυχία για πιθανούς μηχανισμούς καρκινογένεσης. Οι ομάδες είναι τέσσερις και όσο «κατεβαίνει» η κατάταξη τόσο ασθενεί ο κίνδυνος. Πιο συγκεκριμένα:

Ομάδα 1 – Ουσία καρκινογόνος για τον άνθρωπο. Περιλαμβάνει αλκοόλ, ορισμένους τύπους HPV και ιονίζουσα ακτινοβολία.
Ομάδα 2Α – Πιθανώς καρκινογόνος ουσία για τον άνθρωπο. Περιλαμβάνει το κόκκινο κρέας, τη νυχτερινή εργασία και την εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση.
Ομάδα 2Β – Πιθανώς καρκινογόνος ουσία για τον άνθρωπο. Σε αυτή τη λίστα είναι «υποψήφια» η ασπαρτάμη.
Ομάδα 3 – Δεν μπορεί να ταξινομηθεί ως προς την πιθανότητα καρκινογένεσης στον άνθρωπο. Δεν υπάρχουν, δηλαδή, επαρκή στοιχεία καρκινογένεσης σε ανθρώπους ή ζώα). Περιλαμβάνει ορισμένα είδη αναισθητικών, εμφυτεύματα σιλικόνης στήθους και βαφές μαλλιών.

Η ασπαρτάμη

Η ασπαρτάμη μπορεί να βρεθεί σε περίπου 6.000 προϊόντα διατροφής παγκοσμίως. Είναι ανάμεσα στις εγκεκριμένες ολιγοθερμιδικές ουσίες και χρησιμοποιείται σε ροφήματα και τρόφιμα από τα οποία η βιομηχανία επιδιώκει να αφαιρέσει τη ζάχαρη. Βρίσκεται σε αναψυκτικά, σε ζελέ, τσίχλες, παγωτά, τυποποιημένα κέικ, μπισκότα, και άλλα τρόφιμα.

Η ασπαρτάμη έχει την ίδια θερμιδική αξία με τη ζάχαρη, δηλαδή 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Όμως, είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά σε σχέση με τη ζάχαρη, γι’ αυτό και απαιτείται ελάχιστη ποσότητα για να προσδώσει την ίδια γλυκύτητα σε ένα τρόφιμο ή ποτό, γεγονός που σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν έχει θερμίδες.

 

 

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΥ: «Καμπανάκι» για τα γλυκαντικά, στη «μαύρη λίστα» και η στέβια – Ποιες οι παρενέργειές τους στην υγεία

Αλόη βέρα: Γιατί την «ψάχνουν» ως πιθανή καρκινογόνα ουσία; Εξηγεί καθηγήτρια φαρμακολογίας

Καρκίνος: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο τα τεχνητά γλυκαντικά – Τι αποκαλύπτει η έρευνα