Ένα ενοποιημένο μοντέλο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη Δημόσια Υγεία στήνει το Υπουργείο Υγείας, στο πρότυπο επιτυχημένων συστημάτων της Αυστραλίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ένα ενιαίο δίκτυο για τα Κέντρα Υγείας, τα Δημοτικά Ιατρεία, τα Περιφερειακά Ιατρεία, με σκοπό να έχουν κοινή διοίκηση και αποκεντρωμένη επιχειρησιακή ικανότητα.

Η αναβάθμιση της ΠΦΥ, καθώς επίσης και η αλλαγή της νοοτροπίας των Ελλήνων πολιτών σε σχέση με την πρόληψη έχουν τοποθετηθεί ήδη από την προηγούμενη τετραετία ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.

Τα πρώτα βήματα έγιναν, με την καθιέρωση προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου αλλά και την έναρξη του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού. Στην τρέχουσα τετραετία, το σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία και η νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα ενοποιηθούν σε ένα ολοκληρωμένο…one step care.

«Ακριβώς αυτή λοιπόν είναι η αποστολή μας και η πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε: τη θεμελίωση ενός ισχυρού συστήματος Δημόσιας Υγείας για όλους τους πολίτες, με ισότιμη πρόσβαση. Και στόχο, όχι απλώς περισσότερα χρόνια ζωής, αλλά περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής», ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στην ομιλία της στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.

Η κυρία Αγαπηδάκη τόνισε τα τρία «πι»: την Προαγωγή της υγείας, την Προστασία και την Πρόληψη από τη νόσο, και επεσήμανε σχετικά: «Για να επιτύχουμε αυτά τα τρία «πι» πρέπει να διανύσουμε την απόσταση που χαράσσουν τα τρία «άλφα» ή τα τρία R αν προτιμάτε (μιας και μιλάμε για το νόημα του Ταμείου Ανάκαμψης), και να πάμε από το «response», την προσέγγιση δηλαδή που βασίζεται στην ανταπόκριση, στο «reform», την αναμόρφωση και το «recovery», την ανάκαμψη».

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο περιλαμβάνει τρεις πυλώνες και περισσότερες από είκοσι δράσεις. Παράλληλα, επιχειρείται αναμόρφωση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο συνολικός προϋπολογισμός μόνο σε αυτούς τους τομείς είναι πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ενιαίο δίκτυο δομών ΠΦΥ με κοινή διοίκηση

Η αναμόρφωση του συστήματος Δημόσιας Υγείας και της ΠΦΥ περιλαμβάνει έναν σχεδιασμό διαφορετικό σε σχέση με όσα έχουν εφαρμοστεί έως τώρα στην Ελλάδα. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να αποκτήσει η χώρα μας ένα ενοποιημένο και ολοκληρωμένο (Integrated) σύστημα Δημοσιας Υγείας και ΠΦΥ», ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας.

«Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Αναπτύσσοντας το δίκτυο των υπηρεσιών που βρίσκονται διάσπαρτες σε Δήμους, Περιφέρειες και στο ΕΣΥ, όπως είναι τα Δημοτικά Ιατρεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία, σε ένα ενιαίο δίκτυο με κοινή διοίκηση και αποκεντρωμένη επιχειρησιακή ικανότητα. Σε αυτό το δίκτυο θα ενταχθούν και κοινωνικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο του «one stop care» ώστε να διασφαλίζεται η ολιστική φροντίδα των πολιτών», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, έχουν ήδη δρομολογηθεί και κτιριακές αλλαγές, και πιο συγκεκριμένα ανακαίνιση 156 κέντρων υγείας και ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε 312 κέντρα υγείας. Επιπλέον, αναμένεται αναβάθμιση δεξιοτήτων του προσωπικού των κέντρων υγείας, παροχή εξειδικευμένων θεραπειών στα κέντρα υγείας, καθώς και επέκταση της τηλεϊατρικής και φροντίδας σε απομακρυσμένες περιοχές.

Όλα έτοιμα για το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Ένα μεγάλο κεφάλαιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που έχουν ξεκινήσει με τις δωρεάν μαστογραφίες που αφορούν σε 1,3 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών. Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που φέρει το όνομα της Φώφης Γεννηματά, επιδιώκεται η μείωση της θνητότητας εξαιτίας του καρκίνου του μαστού κατά τουλάχιστον 30% ως το 2030.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες, είναι έτοιμες οι διαδικασίες για έναρξη του προγράμματος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που βρισκόταν σε στάδιο ενσωμάτωσης ευρωπαϊκών κατευθυντηρίων για το screening. Μόλις οριστεί ο νέος γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, τότε θα μπορέσει άμεσα να ξεκινήσει το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα αφορά 2,5 σε εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών και το Υπουργείο Υγείας, εναρμονισμένο με όσα προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει ως στόχο το 2030 να μην υπάρχει καμία νέα περίπτωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που να οφείλεται στον ιό HPV.

Ακολουθούν τα εξής προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου:

Για τον Καρκίνο του Παχέος εντέρου: Αφορά σε 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-70 ετών και έχει ως στόχο την αύξηση του ποσοστού 5ετούς προσδόκιμου επιβίωσης από καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2030.

Για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα: Αφορά σε 5,5 εκατομμύρια γυναίκες και άντρες ηλικίας 30-70 ετών και έχει διπλό στόχο. Πρώτον, τη μείωση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης και της υπερλιπιδαιμίας κατά 25% έως το 2030. Δεύτερον, τη μείωση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη από 8% το 2019 σε 7% έως το 2030.

Για τον Καρκίνο του Πνεύμονα: Αφορά σε άτομα εξαιρετικά υψηλού κινδύνου, άτομα δηλαδή ηλικίας 50-80 ετών που έχουν καπνίσει ένα πακέτο τσιγάρα επί 20 χρόνια ή δύο πακέτα τσιγάρα για δέκα χρόνια.

Για τον Καρκίνο του Δέρματος: Αφορά σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι αλιείς, οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι και όσοι άλλοι εκτίθενται στους παράγοντες κινδύνου.

Για τους Κατοίκους Απομακρυσμένων Περιοχών: Θα επωφεληθούν άτομα που κατοικούν σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 10.000, όπως είναι οι ορεινές περιοχές, τα μικρά και πολύ μικρά νησιά.

 

Διαβάστε επίσης:

Χρυσοχοΐδης – Προγραμματικές: Το σχέδιο για το ΕΚΑΒ Αττικής

Υπουργείο Υγείας – Προσωπικός Γιατρός: Τα σενάρια για την «αναγέννηση» του θεσμού