Η ολοκλήρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και η κάλυψη όλου του πληθυσμού με Προσωπικούς Γιατρούς είναι ανάμεσα στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα μας, όπως καταγράφονται στην έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, 24/5.

Ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού προχώρησε τους προηγούμενους μήνες περισσότερο από κάθε αντίστοιχη προσπάθεια στο παρελθόν, με αποτέλεσμα περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες να έχουν εγγραφεί σε γιατρό. Ο αριθμός των γιατρών, όμως, κρίνεται αναγκαίο να αυξηθεί. Είναι μια διαπίστωση την οποία κάνει και η Κομισιόν, προτείνοντας την υιοθέτηση επιπλέον κινήτρων.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, το υπουργείο Υγείας μέσω του απερχόμενου Υπουργού, κ. Θάνου Πλεύρη, βρίσκεται σε συζητήσεις με εκπροσώπους των ιατρικών συλλόγων για την αύξηση του αριθμού των Προσωπικών Γιατρών που έχουν ενταχθεί στο σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr, τα επικρατέστερα σενάρια που βρίσκονται «στο τραπέζι» για να πουν και άλλοι γιατροί το «ναι» στη νέα ΠΦΥ είναι τα εξής: Καταρχάς η υπογραφή περισσότερο ευέλικτων συμβάσεων με βάση τις οποίες να καθορίζεται η αμοιβή τους. Για παράδειγμα, να μπορεί ένας γιατρός να υπογράψει σύμβαση λίγων ωρών την ημέρα και να πληρώνεται αναλόγως, αντί να έχει δεσμευμένες περισσότερες ώρες, καταλήγοντας να μην προλαβαίνει να βλέπει ιδιωτικά ασθενείς – ένα επιχείρημα που αποθαρρύνει τους γιατρούς από τη συμμετοχή τους στον νέο θεσμό. Επιπλέον, οι ιατρικοί σύλλογοι ζητούν να έχουν μειωμένο φορολογικό συντελεστή για τα εισοδήματά τους ως Προσωπικοί Γιατροί.

Σήμερα, στο σύστημα του Προσωπικού Γιατρού είναι ενταγμένοι 3426 γιατροί, εκ των οποίων 2241 είναι γιατροί του δημοσίου και συγκεκριμένα των Κέντρων Υγείας και άλλων δομών ΠΦΥ, ενώ 1185 είναι ιδιώτες γιατροί. Το σύνολο των εγγεγραμμένων σε Προσωπικό Γιατρό πολιτών ανέρχεται σε 4.845.846 και υπάρχουν 1.571.357 διαθέσιμες θέσεις για εγγραφή σε Προσωπικό Γιατρό.

Με δεδομένο ότι ο αριθμός των Προσωπικών Γιατρών σήμερα δεν είναι αρκετός για την κάλυψη όλου του ελληνικού πληθυσμού, άμεση προτεραιότητα της επόμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας θα είναι η ολοκλήρωση του σχεδίου για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Η συγκρατημένη συμμετοχή από την πλευρά των γιατρών, είναι, άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο δεν έχει προχωρήσει ακόμη το πλαίσιο κινήτρων – αντικινήτρων που ορίζει η νομοθεσία για την εγγραφή των πολιτών.

Οπως αναφέρει η Κομισιόν στην εαρινή της έκθεση για την Ελλάδα, οι δημόσιες δαπάνες για προληπτική φροντίδα στη χώρα μας είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Η πλήρης ανάπτυξη της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας υγείας παρεμποδίζεται από την έλλειψη οικογενειακών γιατρών. Ο αριθμός των οικογενειακών γιατρών δεν επαρκεί για να καλύψει ολόκληρο τον πληθυσμό», σημειώνει η έκθεση και προσθέτει πως η πλήρης πληθυσμιακή κάλυψη είναι απαραίτητη μέχρι την έναρξη εφαρμογής του συστήματος παραπομπών (gatekeeping), τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Τα νέα κίνητρα για τους γιατρούς βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας. Για να «ζωντανέψει» το ενδιαφέρον των γιατρών προηγήθηκαν κινήσεις, όπως η ένταξη στο σύστημα γιατρών ειδικοτήτων. Η εφαρμογή του νέου θεσμού ξεκίνησε με παθολόγους και γενικούς γιατρούς, ωστόσο στη συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα ένταξης και γιατρών ειδικοτήτων, όπως καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, κ.ά. Το μέτρο αυτό προχώρησε για διευκόλυνση των χρονίως πασχόντων που μπορούν να έχουν τον γιατρό τους ως Προσωπικό Γιατρό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν στην έκθεσή της επισημαίνει ότι οι ιδιωτικές πληρωμές των ασθενών, δηλαδή όσα καταβάλλουν από την «τσέπη» τους, είναι οι δεύτερες υψηλότερες στην ΕΕ, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Επιπλέον, αναφέρεται ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης εξακολουθεί να είναι νοσοκομειοκεντρικό, με τις δαπάνες θεραπευτικής φροντίδας να επικεντρώνονται στις νοσηλείες.

 

Διαβάστε επίσης:

Προσωπικός Γιατρός: Ηλεκτρονικός φάκελος για το 70% των πολιτών μέχρι το 2025

Προσωπικός γιατρός: «Χαλαρό» μοντέλο συνεργασίας με ιδιώτες γιατρούς το plan C του υπουργείου Υγείας

Υπουργείο Υγείας: Ξεκινούν άμεσα δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά