Η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τη χρήση ψυχεδελικών ουσιών για τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων ψυχικής υγείας.

Οι εγκεκριμένοι ψυχίατροι μπορούν πλέον να συνταγογραφούν MDMA σε όσους πάσχουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες και μανιτάρια για ορισμένους τύπους κατάθλιψης.

Η αμφιλεγόμενη αυτή κίνηση χαιρετίστηκε από πολλούς επιστήμονες και ειδικούς σε θέματα ψυχικής υγείας ως ένα παιχνίδι που αλλάζει τα δεδομένα.

Ωστόσο, άλλοι λένε ότι η κίνηση ήταν πολύ βιαστική και δεν θα πρέπει να υπερτονιστεί.

Οι ειδικοί λένε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος ενός «κακού ταξιδιού», δηλαδή ότι ο χρήστης μπορεί έχει μια δυσάρεστη εμπειρία ενώ βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Το κόστος μπορεί επίσης να είναι εμπόδιο για πολλούς ανθρώπους. Ο Ντάνιελ Πέρκινς, διευθυντής του Ινστιτούτου Psychae και ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, εκτιμά ότι ένα πρόγραμμα θεραπείας που περιλαμβάνει συνεδρίες θεραπείας με υποστήριξη ψυχεδελικών ουσιών θα μπορούσε να κοστίσει πάνω από 15.000 δολάρια Αυστραλίας (9.100 ευρώ).

Το MDMA – γνωστό και ως το ναρκωτικό για πάρτι ecstasy – είναι ένα συνθετικό ναρκωτικό που δρα ως παραισθησιογόνο. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας του χρήστη, τις αισθητηριακές εμπειρίες και διαστρεβλώνει την αίσθηση του χρόνου.

Τα μανιτάρια, τα οποία αναπτύσσονται με φυσικό τρόπο, έχουν επίσης παραισθησιογόνα αποτελέσματα λόγω της δραστικής ένωσης ψιλοκυβίνη.

Δεν έχουν εγκριθεί συγκεκριμένα προϊόντα στην Αυστραλία, πράγμα που σημαίνει ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης ή οι εγκαταστάσεις με τις οποίες συνεργάζονται θα πρέπει να εισάγουν τα παραισθησιογόνα για τους ασθενείς τους.