Μια σειρά από δράσεις για τη Δημόσια Υγεία προχωρά ο ΕΟΔΥ, όπως αναφέρονται στην ετήσια απολογιστική έκθεση που εξέδωσε για το 2022. Η πανδημία αποτέλεσε το «όχημα» για να προχωρήσουν πρωτοβουλίες και πλέον ο ΕΟΔΥ έχει αναδιοργανωθεί και έχει εκσυγχρονίσει τον μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης Δημόσιας Υγείας.

Τα προγράμματα Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας: Το ΚΕΔΥ έχει κομβικό ρόλο στην εργαστηριακή επιτήρηση λοιμωδών και μη παραγόντων, δυνητικά επικίνδυνων για τη Δημόσια Υγεία. Στα εργαστήρια του ΚΕΔΥ διενεργούνται τόσο τακτικοί όσο και έκτακτοι εργαστηριακοί έλεγχοι επιτήρησης, κατά τη διερεύνηση και αντιμετώπιση επιδημιών ή μετά από φυσικές καταστροφές.

Περιφερειακά Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ): Οι εύρυθμες και βιώσιμες εργαστηριακές υπηρεσίες δημόσιας υγείας είναι απαραίτητες για την ύπαρξη ισχυρών συστημάτων υγείας, αλλά και ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Ο ΕΟΔΥ δεν περιορίζεται μόνο στην εποπτεία των Εθνικών Εργαστηριακών Δικτύων που συντονίζει το ΚΕΔΥ, αλλά έχει ταυτόχρονα αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυσή του. Ο ρόλος των περιφερειακών εργαστηρίων ήταν σημαντικός κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Ο ΕΟΔΥ ενισχύει το περιφερειακό εργαστηριακό δίκτυο μέσω σειράς επίσημων συμφωνιών που θεμελιώνουν το δίκτυο και επιδιώκουν να επιτύχουν την επιχειρησιακή και τεχνική διαλειτουργικότητά του.

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων: Πρόληψη, Μείωση, Εξάλειψη: Η Μικροβιακή Αντοχή είναι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μία από τις δέκα πιο σοβαρές απειλές για τη Δημόσια Υγεία παγκοσμίως. Συνδέεται άμεσα με τις Νοσοκομειακές Λοιμώξεις, καθώς για την αντιμετώπιση των τελευταίων χρησιμοποιούνται συνήθως αντιβιοτικά ευρέως φάσματος, που οδηγούν στην εμφάνιση μικροοργανισμών μέγιστης ανθεκτικότητας και δημιουργούν έναν «φαύλο» κύκλο, αφού οι νοσοκομειακές λοιμώξεις οφείλονται συνήθως σε μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Ακριβή δεδομένα: Το πρώτο βήμα για τη μείωση των λοιμώξεων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη και τη μικροβιακή αντοχή είναι η καταγραφή ακριβών δεδομένων, προκειμένου να παρέχονται στα νοσοκομεία, τις υγειονομικές περιφέρειες και το κράτος τα στοιχεία που απαιτούνται για τον εντοπισμό προβληματικών περιοχών, τη μέτρηση της προόδου, την καταγραφή των προσπαθειών πρόληψης και τελικά την εξάλειψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μετακινούμενων Πληθυσμών: Το Τμήμα Μετακινούμενων Πληθυσμών αποτελεί οργανική μονάδα του ΕΟΔΥ. Σκοπός του τμήματος είναι η παροχή υπηρεσιών, στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του ΕΟΔΥ, σε υπηκόους τρίτων χωρών ανεξαρτήτως νομιμότητας διαμονής και σε πληθυσμιακές ομάδες με περιορισμένη πρόσβαση σε γενικές υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές υπηρεσίες, όπως πρόσφυγες και μετανάστες.

Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας: Την παρούσα χρονική περίοδο, ο ΕΟΔΥ λειτουργεί Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας στην Πολυκλινική Αθηνών. Είναι κοινός τόπος ότι η εθελοντική εξέταση για την ανίχνευση της HIV λοίμωξης και άλλων Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ).

Γραφείο Διακοπής Καπνίσματος: Το Γραφείο Διακοπής Καπνίσματος υποστηρίζει και προωθεί μέτρα για τη διακοπή του καπνίσματος και τη θεραπεία της εξάρτησης από τον καπνό, παρακολουθεί τα δεδομένα για το κάπνισμα και τις καπνιστικές συνήθειες από διεθνείς και εθνικούς φορείς.

Τμήμα Επιδημιολογίας και Πρόληψης Καρδιαγγειακών Νοσημάτων: Το Τμήμα Επιδημιολογίας και Πρόληψης Καρδιαγγειακών Νοσημάτων παρακολουθεί τα δεδομένα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα σε συνεργασία με διεθνείς και εθνικούς φορείς, αναπτύσσει κατευθυντήριες οδηγίες, οργανώνει ενημερωτικές παρεμβάσεις και παρέχει εμπεριστατωμένες πληροφορίες καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Βγήκε από τη ΜΕΘ η 4χρονη από τον Βόλο που την είχε δαγκώσει οχιά

ΕΚΑΒ: Πρωινή επίσκεψη του Υπουργού Υγείας – Τι συζητήθηκε

Κουνούπια – Ιός Δυτικού Νείλου: Χαμηλότερη η κυκλοφορία του ιού φέτος