Πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια της Γ’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η ΣΩΤΗΡΙΑ».

Η κλινική ανακαινίστηκε με δωρεά των Άννας Ρηγοπούλου και Σπήλιου Ρηγόπουλου. Πρόκειται για μία υπερσύγχρονη κλινική που διαθέτει 24 ανακαινισμένες κλίνες και Μονάδα Εμφραγμάτων με 8 πλήρως εξοπλισμένες κλίνες, ενώ λειτουργεί εργαστήριο υπερήχων καρδιάς και αγγείων, όπου διενεργούνται πλήθος εξετάσεων.

sotiria1

Αξιοσημείωτη είναι η λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, όπου διενεργούνται διαγνωστικές στεφανιογραφίες, αγγειοπλαστικές συμπεριλαμβανομένων των πρωτογενών αγγειοπλαστικών για το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και επεμβάσεις δομικών παθήσεων της καρδιάς όπως διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας, σύγκλιση μεσοκολπικής επικοινωνίας κ.α.. Η κατασκευή του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου πραγματοποιήθηκε με δωρεά των Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου (Αιγέας ΑΜΚΕ) και ο αγγειογράφος/στεφανιογράφος χορηγήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής. Συγχρόνως ανακαινίστηκε και η δεύτερη αίθουσα αιμοδυναμικού εργαστηρίου όπου διενεργούνται ηλεκτροφυσιολογικές μελέτες και τοποθετήσεις βηματοδοτών – απινιδωτών.

sotiria2

Η Κλινική βρίσκεται ήδη στο πρόγραμμα γενικών εφημεριών του Ε.Σ.Υ. συμμετέχοντας πλήρως σε πρωινές εφημερίες και σε γενικές εφημερίες ανά τέσσερις ημέρες. Επιπλέον λειτουργούν πρωινά εξωτερικά ιατρεία (Δυσλιπιδαμίας, Καρδιάς – Σακχαρώδους Διαβήτη – Παχυσαρκίας και Μεταβολικών νοσημάτων, Καρδιοογκολογίας, Kαρδιολογικής παρακολούθησης post-Covid, Καρδιακής Ανεπάρκειας και Μυοκαρδιοπαθειών, Αρρυθμιολογικό – Βηματοδότησης, Δομικών Παθήσεων της καρδιάς, Επεμβατικής Καρδιολογίας κ.α.). Το ανθρώπινο δυναμικό της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής αποτελούν 14 ειδικευμένοι καρδιολόγοι (Καθηγητές Ιατρικής Σχολής και Ιατροί Ε.Σ.Υ), 13 ειδικευόμενοι ιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, τεχνολόγοι και διοικητικό προσωπικό.

sotiria3

Σχετικά με το εκπαιδευτικό έργο, σε προπτυχιακό επίπεδο, η Κλινική εκπαιδεύει συστηματικά τους τεταρτοετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στο γνωστικό πεδίο της Καρδιολογίας και στα κατ’επιλογήν μαθήματα Επεμβατική Καρδιολογία και Μοριακή Καρδιολογία. Παράλληλα, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στην Κλινική εκπαιδεύονται υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές σε δύο Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών («Δομικές Παθήσεις της Καρδιάς» και «Καρδιομεταβολική Ιατρική»). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εκπαίδευση των Ειδικευόμενων Καρδιολόγων, μέσω της εφαρμογής ενός δομημένου εκπαιδευτικού προγράμματος θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης.

Στο ερευνητικό πεδίο, στην Κλινική διενεργούνται ερευνητικά κλινικά πρωτόκολλα και μελέτες ενώ συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα, συνεργαζόμενη με άλλα ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα.

Στόχος της Γ’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών είναι η παροχήπρωτοποριακών υπηρεσιών υγείας με σεβασμό στους ασθενείς παράλληλα με την βέλτιστη εκπαίδευση φοιτητών, ειδικευόμενων και ειδικών καρδιολόγων.

Ειδήσεις σήμερα:

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Πανευρωπαϊκή συνάντηση ιατρών στην Αθήνα από τις 6 ως τις 8 Οκτωβρίου

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» των επιστημόνων για αύξηση λοιμώξεων στο βόρειο ημισφαίριο – Οι τρεις κρίσιμοι παράγοντες

Ασθενείς με κορωνοϊό θα νοσηλεύονται και σε ιδιωτικές κλινικές – Οι επόμενες προτεραιότητες για τα νοσοκομεία