Περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα, άλλως 163 φορές το γύρο της Γης ή οκτώ ταξίδια στη Σελήνη με επιστροφή, έχουν διανύσει τα τελευταία δύο χρόνια οι Κινητές Μονάδες (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Κατά το ίδιο διάστημα, το προσωπικό των ΚΟΜΥ έχει λάβει περισσότερα από 12,2 εκατομμύρια δείγματα από πολίτες και έχει ανιχνεύσει περίπου 550.000 θετικά τεστ κορωνοϊού.

Τη διετή δράση των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ παρουσίασαν το μεσημέρι της Πέμπτης σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, και ο προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης, Σπύρος Σαπουνάς.

Χαιρέτισαν επίσης την εκδήλωση ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Νίκος Δέδες.

«Οι ΚΟΜΥ είναι πλέον απαραίτητες για να τις αξιοποιήσουμε σε πρόσθετες παρεμβάσεις Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο και την αρμόδια Γενική Γραμματεία» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Το έργο των ΚΟΜΥ αποτελεί χρηματοδότηση ΕΣΠΑ και λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους, ωστόσο εκτιμάται ότι θα μπορέσει να παραταθεί. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι «συμπληρώνεται η πρώτη φάση των Κινητών Ομάδων Υγείας, οι οποίες θα παραμείνουν και θα αφομοιωθούν στη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προσφέροντας τις υπηρεσίες τους».