Η είδηση αφορά τους άνδρες και σύμφωνα με τους ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ ο παράγοντας που απειλεί τη μακροζωία τους όσο το κάπνισμα και η καθιστική ζωή είναι ένας «κακός» γάμος. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην Journal of Clinical Medicine.

Οι Ισραηλινοί άνδρες που ήταν δυσαρεστημένοι με το γάμο τους είχαν 94% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο στη διάρκεια των τριών δεκαετιών του διαστήματος παρακολούθησης της έρευνας καθώς και 21% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από κάθε αιτία.

Συγκριτικά ο αντίστοιχος κίνδυνος θανάτου από το κάπνισμα ανερχόταν σε 37% και από την καθιστική ζωή σε 21% είπαν οι ερευνητές.

Πώς εξηγούνται τα ευρήματα των επιστημόνων; Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι άνδρες που είναι δυσαρεστημένοι με το γάμο τους ίσως είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα όπως κατάθλιψη, ανησυχία και στρες, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επιπρόσθετα είναι πιο πιθανό όπως εξηγούν οι ειδικοί, να επιχειρήσουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση υιοθετώντας ανθυγιεινές επιλογές όπως η χρήση αλκοόλ, το κάπνισμα και η κακή διατροφή.

Στην έρευνα συμμετείχαν 9.000 άνδρες που παρακολουθήθηκαν για 32 χρόνια.

Τα ευρήματα είναι σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες που έδειξαν ότι οι «κακοί» γάμοι μπορεί να επηρεάσουν τη μακροζωία ανδρών και γυναικών.

Από την άλλη μεριά, έρευνα του 2019 που δημοσιεύθηκε στο Psychological Science έδειξε ότι η ευτυχισμένη συμβίωση με τον ή την σύζυγο μπορεί να μειώσει έως και κατά 13% τον κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο στη διάρκεια των οκτώ ετών παρακολούθησης των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι και η δημιουργία οικογένειας συσχετίζεται γενικότερα με τη μακροζωία των γονέων.

Διαβάστε επίσης 

Μακροζωία και κινητικότητα: Δείτε τι ρόλο παίζουν τα «δικά μας» δόντια

Ο ιδανικός αριθμός φρούτων και λαχανικών που χαρίζει μακροζωία

Μακροζωία: Ποιο στοιχείο της προσωπικότητας μαρτυρά αν θα ζήσουμε περισσότερο