*Γράφει ο Δρ Αλέξανδρος Γιακουστίδης

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά Του Καρκίνου αποτελεί ημέρα σύμβολο για την αδιάκοπη μάχη που δίνουν οι ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα. Η σημασία της ολιστικής προσέγγισης στη θεραπευτική αντιμετώπιση ογκολογικών ασθενών – δηλαδή οι multipdisciplinary teams – έχει αποδειχθεί εδώ και 25 χρόνια, οπότε και άρχιζαν να θεσπίζονται τα επίσημα ογκολογικά συμβούλια, ξεκινώντας από την Αμερική και την Αγγλία. Δημοσιευμένη έρευνα του European Cancer Patient’s Bill of Rights κατέδειξε ότι η βελτίωση στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου έχει οδηγήσει σε αύξηση της επιβίωσης κατά 50% στις προηγμένες χώρες. Η στενή συνεργασία των απαραιτήτων ειδικοτήτων, χειρουργών, ογκολόγων, ακτινολόγων, γαστρεντερολόγων καθώς και διατροφολόγων και ψυχολόγων αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη στην θετική αυτή εξέλιξη.

Σημαντικοί παράγοντες για περαιτέρω εξέλιξη είναι η χρήση της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης καθώς και η γονιδιακή έρευνα και η έρευνα στη μοριακή βιολογία. Επίσης η συνεχιζόμενη έρευνα με κλινικά πρωτόκολλα αλλά και η διασύνδεση επιστημόνων και ασθενών. Εξάλλου στην Αμερική και στην Αγγλία φορείς όπως π.χ. το Pancreatic Cancer Research UK φροντίζουν στα συνέδρια τους να εκπροσωπούνται πάντα ασθενείς που θα καταθέσουν τις απόψεις τους. Το ογκολογικό συμβούλιο αποτελεί τεράστια κατάκτηση εφόσον πάνω από ένας επιστήμονας μίας ειδικότητας ανταλλάσσει απόψεις για την καλύτερη αντιμετώπιση τους ασθενούς. Ουσιαστικά υπάρχει αυτόματα και δεύτερη γνώμη για τον ίδιο ασθενή. Τα ογκολογικά συμβούλια στα νοσοκομεία και κλινικές στην Ελλάδα, και όπου πραγματοποιούνται, πλησιάζουν αρκετά στα αντίστοιχα των μεγάλων ογκολογικών κέντρων του εξωτερικού. Βεβαίως είναι μεγάλη ανάγκη να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες καθιέρωσης των ογκολογικών συμβουλίων σε όλη τη χώρα.

Ο Κλινικός Διατροφολόγος-Διαιτολόγος Θανάσης Τσιούδας MSc

Ο τομέας της διατροφικής υποστήριξης είναι βασικός παράγοντας μίας επιτυχημένης χειρουργικής ογκολογικής αντιμετώπισης. Σύμφωνα με τον κλινικό διατροφολόγο-διαιτολόγο Θανάση Τσιούδα MSc, ο καρκίνος είναι μια περίπλοκη ασθένεια, που ανάμεσα στα άλλα θέτει τον ασθενή σε διατροφικό κίνδυνο, με αποτέλεσμα η διαχείριση της καχεξίας να απαιτεί μια διεπιστημονική προσέγγιση. Η διατροφική παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας όλων των ογκολογικών ασθενών. Η πρόσφατη βιβλιογραφία υποστηρίζει την ενσωμάτωση της διατροφικής αξιολόγησης στην φροντίδα του καρκίνου. Η αξιολόγηση της σύνθεσης του σώματος είναι καθοριστική για την διατροφική παρέμβαση, η οποία είναι απαραίτητο βοήθημα για οποιαδήποτε θεραπεία, καθώς βελτιώνει τις διατροφικές παραμέτρους, τη σύνθεση του σώματος, τα συμπτώματα, την ποιότητα ζωής και τελικά την επιβίωση.

Επίσης όπως σημειώνει ο κ. Τσιούδας, η συμβουλευτική διατροφή αποτελεί την πρώτη επιλογή, ενώ η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής εξαρτάται από διάφορα κριτήρια, όπως η ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής σε σύγκριση με τις απαιτήσεις, η ικανότητα απορρόφησης θρεπτικών συστατικών από τον ασθενή και η περίπτωση που ο ίδιος ο όγκος βλάπτει την στοματική πρόσληψη.

Στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Massachusetts General Hospital της Βοστώνης, έχει δημιουργηθεί επίσημο κέντρο αφιερωμένο στην ψυχολογική υποστήριξη του ογκολογικού ασθενούς και του περιβάλλοντος του, το Psychiatric Oncology and Behavioral Sciences Center. Αυτό από μόνο του δηλώνει ξεκάθαρα τη σημασία που δίνεται στην άλλη όχθη του Ατλαντικού όσον αφορά τη στήριξη των ασθενών έτσι ώστε να  αντεπεξέλθουν με επιτυχία στις δοκιμασίες που προκαλεί ο  καρκίνος στην ψυχική και σωματική σφαίρα τους. Στο συγκεκριμένο κέντρο δίνεται έμφαση στις διαφορετικές διαστάσεις που εμφανίζει η συμπεριφορά του ασθενούς  όπως π.χ. ψυχολογικές μεταπτώσεις και αντιδράσεις του οργανισμού σε διαδικασία χημειοθεραπείας ή μεταστάσεων του όγκου, παρέχοντάς του συνολικά  μια  συνεχή και πολύπλευρη υποστήριξη  σε ότι καλείται να αντιμετωπίσει.

Η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Ζωή Γεωργιάδου MSc

Κατά την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Ζωή Γεωργιάδου MSc η ύπαρξη ενός ενεργού και υποστηρικτικού περιβάλλοντος αναμφίβολα αποτελεί έναν από τους σημαντικούς παράγοντες ο οποίος  δρα καθοριστικά στην αντιμετώπιση της ασθένειας και στην ψυχική ευεξία του ασθενούς. Το περιβάλλον γίνεται αρωγός στην προσπάθεια του ασθενή να διαχειριστεί αυτήν τη νέα  και δύσκολη πραγματικότητα της ασθένειας του. Η καλή επικοινωνία μεταξύ τους, το αίσθημα ασφάλειας, η ενσυναίσθηση, η ενθάρρυνση, η δυνατότητα  που παρέχεται στον ασθενή να  αποφορτιστεί από δύσκολα και επώδυνα συναισθήματα   αλλά και η  αίσθηση συλλογικότητας συμβάλλουν στην επίτευξη μιας ισορροπημένης ψυχικής  κατάστασής του.

*Ο Δρ Αλέξανδρος Γιακουστίδης είναι Γενικός Χειρουργός με εξειδίκευση στη χειρουργική ογκολογία ήπατος, παγκρέατος, γαστρεντερικού και στη λαπαροσκοπική/ρομποτική χειρουργική, ακαδημαϊκός υπότροφος στην Α’ Χειρουργική Κλινική του ΑΠΘ, Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών της Αγγλίας (FRCS).

Έχει δημιουργήσει με τη σύμπραξη της Ζωής Γεωργιάδου και του Θανάση Τσιούδα το Surgical Oncology Clinic, που αποτελεί διεπιστημονική ομάδα συνεργασίας για την ολιστική προσέγγιση του χειρουργικού ογκολογικού ασθενούς.

 

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος Προστάτη: Η διατροφή που φρενάρει την εξέλιξη της νόσου

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Το χάπι που μειώνει τον κίνδυνο – Σε ποια ηλικία βοηθά η λήψη του

Καρκίνος Ωοθηκών: Πέντε επικίνδυνα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν