Με αντιπροσωπεία του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) θα συναντηθεί το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, για την αλλαγή που δρομολογεί στο ΚΕΘΕΑ η πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία καταργείται το αυτοδιοίκητο στο ΚΕΘΕΑ.

Οι εκπρόσωποι του φορέα είναι αρνητικοί στη διαδικασία ορισμού του ΔΣ όπως προβλέπει η ΠΝΠ και υποστηρίζουν πως «η αιφνίδια κατάργηση της διοικητικής δομής κλονίζει τον Οργανισμό συθέμελα και εισάγει την ανασφάλεια στους εργαζόμενους, στους θεραπευόμενους και στη μεταξύ τους σχέση».

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ωστόσο πως «το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει την πολυφωνία που απαιτείται και τα μέλη του θα έχουν την εμπειρία που χρειάζεται, ώστε να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση, η πολύ σημαντική κοινωνική του δράση. Η αλλαγή αυτή δεν θα επηρεάσει καθόλου την αποστολή, τον ρόλο, τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του οργανισμού» υπογραμμίζουν.

Προσθέτουν ακόμη πως «η Γενική Συνέλευση στην οποία συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων που βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης, τα μέλη των ΔΣ των Συλλόγων γονέων και φίλων των θεραπευτικών προγραμμάτων και τα επίτιμα μέλη του ΚΕΘΕΑ, μετατρέπεται πλέον από όργανο που περιοριζόταν στην εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, στο κεντρικό όργανο λήψης αποφάσεων».

Μέχρι σήμερα το ΚΕΘΕΑ διοικείται από ΔΣ του οποίου ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και τα μέλη εκλέγονται για διετή θητεία από τη Γενική Συνέλευση στην οποία έχουν δικαίωμα ψήφου περίπου 800 άτομα.

Πυρά από Τσίπρα κατά της κυβέρνησης για το νέο μοντέλο διοίκησης του ΚΕΘΕΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος πάντως μέλη του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, το μεσημέρι της Πέμπτης, στην Κουμουνδούρου, εξαπέλυσε πυρά κατά της Κυβέρνησης για το νέο μοντέλο διοίκησης στο Κέντρο, κάνοντας λόγο «για δόγμα του σοκ» σχολιάζοντας την ΠΝΠ και διερωτώμενος «πώς δικαιολογείται το έκτακτο και το επείγον μιας τέτοιας κίνησης;».

Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ αρνούνται ότι υπάρχει «εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη για τη θέσπιση κανόνων χρηστής διοίκησης και διαχείρισης, όπως επίσης για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων», με την κυβέρνηση να επιμένει ότι «η ΠΝΠ με σεβασμό στα χρήματα των πολιτών, διασφαλίζει τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση του οργανισμού, χωρίς να μειωθεί ούτε ένα ευρώ η επιχορήγησή του».

Το ΚΕΘΕΑ επιχορηγείται από το υπουργείο Υγείας με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους αναφέρουν πως «στα 37 χρόνια λειτουργίας του δεν έχει προκαλέσει ποτέ οικονομικό σκάνδαλο, δεν είχε ποτέ ανοίγματα στον προϋπολογισμό του, ούτε “έπαιξε” ποτέ στα πρωτοσέλιδα ως κακή είδηση. Ποτέ. Αντιθέτως, είναι ο μόνος οργανισμός της χώρας με διεθνή εμβέλεια και κύρος, με αποκορύφωμα την επιλογή του ως συμβούλου του ΟΗΕ για ζητήματα απεξάρτησης».

Η συμπλήρωση της διετούς θητείας του προεδρείου του ΚΕΘΕΑ είχε δρομολογήσει εκλογές την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, αλλά η ΠΝΠ προηγείται χρονικά και συνεπώς τις ακυρώνει. Στην εκλογική διαδικασία για τη θέση της προέδρου η μοναδική υποψηφιότητα που είχε προταθεί ήταν εκείνη της πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ξένης Δημητρίου.