*Γράφει η Γεωργία Σαδανά

Με προτεραιότητα την ανάδειξη του ελλείμματος στις υποδομές δημόσιας Υγείας επέστρεψε από την ναυτική του περιοδεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος επισκέφθηκε διαδοχικά τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και το Βόρειο Αιγαίο, καταγράφοντας προβλήματα και ελλείψεις στις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές.

Εκτός από… αέρα Αιγαίου, στην Κουμουνδούρου επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έτυχε θερμής υποδοχής από τους νησιώτες, αλλά και είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει διεξοδικά μαζί τους, προκειμένου να αποκρυσταλλώσει την τρέχουσα εικόνα της καθημερινότητάς τους. Όπως για παράδειγμα, ότι τα προϊόντα της Νάξου κατευθύνονται στον Πειραιά, για να φτάσουν μετά στα γύρω νησιά, πλην της ακρίβειας που πλήττει ιδιαίτερα τις περιοχές αυτές λόγω του κόστους ζωής.

«Βαλτικό μοντέλο» και… ένα ευρώ για την Υγεία

Στην κορυφή των όσων ο Στέφανος Κασσελάκης σταχυολόγησε στη διάρκεια της ναυτικής περιοδείας του παραμένει το ζήτημα της δημόσιας Υγείας, για το οποίο η Κουμουνδούρου είχε προετοιμάσει θεματική ημερίδα στην Κω, η οποία αναβλήθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών. Στον πυρήνα της πρότασης που έχει επεξεργαστεί η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βρίσκεται αφενός η τροπολογία που είχε καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία αν και απορρίφθηκε, μπορεί να βελτιώσει τις υγειονομικές υποδομές, όπως εκτιμά η Κουμουνδούρου και αφετέρου το βαλτικό παράδειγμα χρηματοδότησης των υποδομών Υγείας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Τουριστικός πόρος» για την Υγεία

Στο πλαίσιο αυτό, «εμείς καταθέσαμε μια τροπολογία πριν από δυο εβδομάδες, την οποία η Νέα Δημοκρατία την απέρριψε. Δίνουμε οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ σε κάθε γιατρό και οδοντίατρο που πάει στα νησιά. Κάνουμε ένα πρόγραμμα εξέλιξης επιστημονικής σχετικά με τα διδακτορικά. Εξομοιώνουμε τις θέσεις αυτές με τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα σίτισης, στέγασης κτλ. Και επίσης, θα δώσουμε επιδότηση μετά από 5 χρόνια διαμονής στα νησιά κατά 50% στην αγορά πρώτης κατοικίας γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Συνολικό κόστος: 35 εκατομμύρια ευρώ. Ένα ευρώ ανά διανυκτέρευση ανά τουρίστα, ανά επισκέπτη. Και η Νέα Δημοκρατία είπε όχι σ’ αυτό», όπως εξήγησε ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τη στιγμή που κύκλοι της Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν την απουσία συνεισφοράς του τουριστικού ρεύματος στα δημοφιλή νησιά λόγω του all inclusive.

Εκτός από τον «τουριστικό πόρο» για την νησιωτική Υγεία που προτείνει η Κουμουνδούρου, ζητούμενο για τον κ. Κασσελάκη είναι η απορρόφηση υψηλότερου ποσοστού κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Ξέρετε πόσο επενδύει η Φινλανδία; 20%. Η Εσθονία, που έχει κι εκείνη παρόμοια προβλήματα, 33%. Γιατί είναι τόσο υψηλό στην Εσθονία; Διότι έχουν αεροδιακομιδές και ασθενοφόρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συμπεραίνοντας από πλευράς του πως «χάσαμε μια τεράστια ευκαιρία από το Ταμείο Ανάκαμψης να μην επενδύσουμε στην Υγεία της χώρας».

Επόμενος σταθμός η Ήπειρος

Παράλληλα, η επιτόπια καταγραφή των τοπικών προβλημάτων ανά την Ελλάδα και «χωρίς θεσμικές αγκυλώσεις» αναμένεται να κυριαρχήσει στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί την Μεγάλη Παρασκευή στην Κέρκυρα, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη για τις ημέρες του Πάσχα. Ακολούθως, όμως, ο κ. Κασσελάκης πιθανά να μην επιστρέψει στην Αθήνα, αλλά να συνεχίσει τις προεκλογικές του περιοδείες στην Ήπειρο, καθώς η κλεψύδρα έχει ήδη γυρίσει αντίστροφα για τις Ευρωεκλογές.