Αποσύρεται προσωρινά η ρύθμιση για την παροχή έργου από ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ από τον υπουργό υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, μετά από αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Δέχομαι τη Βουλή ως πεδίο διαλόγου και όχι αντιπαράθεσης. Δεν θέλω μια σημαντική μεταρρύθμιση να κρυφτεί πίσω από ένα διαδικαστικό ζήτημα», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ρύθμιση ήταν αίτημα και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και άλλων φορέων του ιατρικού κόσμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη θα επιστρέψει ως τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο, πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα.

Η επίμαχη ρύθμιση

Μεγαλύτερο «άνοιγμα» του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) επιδιώκει το Υπουργείο Υγείας. Εκτός από τη δυνατότητα που δίνεται στους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων να έχουν ιδιωτικό ιατρείο ή να ασκούν ιδιωτικό έργο παράλληλα με την απασχόλησή τους στο ΕΣΥ, προσφέρεται η ελευθερία και για το αντίστροφο. Ιδιώτες γιατροί, δηλαδή, να μπορούν να συμμετέχουν στη λειτουργία των νοσοκομείων, «νοικιάζοντας», μεταξύ άλλων, χειρουργικές αίθουσες για την πραγματοποίηση επεμβάσεων.

Όπως προβλέπει η προσθήκη διάταξης στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» το οποίο ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής, επιτρέπεται σε ιδιώτες γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να συνεργάζονται με νοσοκομεία του ΕΣΥ. Αυτό, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, μπορεί να γίνει με τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών στη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων, στη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων πέραν του τακτικού ωραρίου.

Επίσης, οι ιδιώτες γιατροί μπορούν να διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της ημερήσιας νοσηλείας. Η συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων προβλέπει άδεια του Διοικητή ή Προέδρου του οικείου νοσοκομείου, κατόπιν αίτησης του ιδιώτη γιατρού, καθώς και εισήγηση του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, λαμβάνοντας υπόψη τη διασφάλιση της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου και τη σύναψη έγγραφης συμφωνίας.

Οι λεπτομέρειες για την «είσοδο» των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ θα καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Οικονομικών και Υγείας). Η απόφαση αναμένεται, όπως προκύπτει από πληροφορίες, σε περίπου δέκα ημέρες και θα καθορίζει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ιδιώτες γιατροί, τους όρους της συμφωνίας, την αποζημίωση του νοσοκομείου για τη χρήση των υποδομών και του εξοπλισμού, την εξειδίκευση των κυρώσεων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Ειδήσεις σήμερα:

Άδωνις Γεωργιάδης: Γιατί ξέφυγε το clawback – Τα μέτρα της κυβέρνησης

Απογευματινά χειρουργεία: Με εισοδηματικά κριτήρια η επιλογή των ασθενών που θα κάνουν δωρεάν επεμβάσεις