Η Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 ήταν μια ημέρα αφιερωμένη στους οικογενειακούς φροντιστές και στους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την φροντίδα ατόμων με άνοια, στο πλαίσιο του θεσμού της Ημέρας του Φροντιστή που έχει καθιερωθεί πάνω μια δεκαετία από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών ως ένδειξη αναγνώρισης του δύσκολου έργου που επιτελούν.

Από το 2002 η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών στηρίζει έμπρακτα και δωρεάν τα 250.000 άτομα με άνοια, τα 350.000 άτομα με Ήπια Νοητική Διαταραχή (προστάδιο της άνοιας) και τις οικογένειές τους που ζουν στην Ελλάδα, υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους και διεκδικεί την ίδρυση δομών και υπηρεσιών με στόχο την προαγωγή της ποιότητας ζωής τους.

Η φετινή εκδήλωση ήταν μια ολοήμερη ημερίδα με θέμα «Άνοια: Υπάρχει Ελπίδα. Υπάρχει Φροντίδα» αποτελούμενοι από δύο μέρη: Ένα πρωινό σεμινάριο για επαγγελματίες υγείας και ένα απογευματινό για οικογενειακούς φροντιστές. Έριξε φως στις διάφορες πτυχές της άνοιας, ενός θέματος που απασχολεί έμμεσα ή άμεσα όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας. Συμμετείχαν συνολικά 14 διακεκριμένοι επιστήμονες υγείας με εξειδίκευση σε σχετικούς τομείς, οι οποίοι μίλησαν για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στο χώρο της άνοιας, τις σύγχρονες φαρμακευτικές και ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις, τις διαθέσιμες υπηρεσίες και παροχές για φροντιστές, τις μεθόδους πρόληψης της ασθένειας και τις βέλτιστες πρακτικές φροντίδας. Συζήτησαν με το κοινό και έδωσαν απαντήσεις σε διάφορες απορίες, αγωνίες και προβληματισμούς τους.

Περισσότεροι από 400 επαγγελματίες υγείας το πρωί και 450 οικογενειακοί φροντιστές και φροντίστριες ατόμων με άνοια το απόγευμα, έδωσαν μαζικά το «παρών» για να παρακολουθήσουν το σεμινάριο της «Ημέρας Φροντιστή 2024» γύρω από τη φροντίδα των αγαπημένων τους και τις δυνατότητες αυτοπροστασίας μέσα στα απαιτητικά τους καθήκοντα.

Η εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία της προέδρου της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer Δρ. Παρασκευή Σακκά ενώ παρέμβαση έκανε και ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Η βραδιά έκλεισε με τη συναυλία μουσικού συνόλου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.