Εξειδικευμένο ιατρείο διακοπής καπνίσματος λειτουργεί πλέον από τον ΕΔΟΕΑΠ, στις εγκαταστάσεις του στην Αθήνα, Σισίνη 18. Το Ιατρείο απευθύνεται στους ασφαλισμένους του Οργανισμού που, αν και το επιθυμούν, δεν μπορούν χωρίς την κατάλληλη αρωγή να διακόψουν το κάπνισμα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται το Ιατρείο, υπό την επιστημονική επίβλεψη του πνευμονολόγου Γιώργου Κρομμύδα, κάθε Τρίτη, 14.00-16.00 και κάθε Πέμπτη, 12.00-14.00, στον τρίτο όροφο, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού (2107264700).

Η διαδικασία περιλαμβάνει 6 επισκέψεις, 4 τον πρώτο μήνα ανά εβδομάδα, την 5η στο τέλος του δεύτερου μήνα και την 6η στο τέλος του τρίτου μήνα. Η παρακολούθηση του καπνιστή διαρκεί συνολικά ένα χρόνο, με τηλεφωνικό επανέλεγχο τον έκτο και δωδέκατο μήνα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει λήψη του ιατρικού ιστορικού, εκτίμηση του βαθμού εξάρτησης από τη νικοτίνη και του βαθμού ετοιμότητας για τη διακοπή. Θα παρέχονται συμβουλές τροποποίησης της συμπεριφοράς και θα συνταγογραφείται, εφόσον χρειάζεται, η κατάλληλη για τον κάθε καπνιστή φαρμακευτική αγωγή. Σε κάθε επίσκεψη θα παρακολουθείται επιπλέον το μονοξείδιο του άνθρακος στον εκπνεόμενο αέρα. Στην πρώτη επίσκεψη ελέγχεται η αναπνευστική λειτουργία του ασθενούς, με σπιρομέτρηση.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα ετησίως 20.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα.