Κίνητρα να εμβολιάζονται περισσότεροι πολίτες κατά της λοίμωξης Covid-19 αναζητά το Υπουργείο Υγείας. Μπορεί η μεγάλη επιδημική έξαρση του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου να παρήλθε και ο κορωνοϊός να έχει ξεχαστεί πάλι, ωστόσο κανείς δε γνωρίζει πότε θα είναι το επόμενο «κύμα», δεδομένου ότι η λοίμωξη covid δεν έχει εποχικότητα, αλλά είναι… παντός καιρού.

Στο πλαίσιο αυτό, προχωρούν οι διαδικασίες προκειμένου να μπορούν να διενεργούνται τα εμβόλια μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων. Οι φαρμακοποιοί πραγματοποιούν συναντήσεις για επίλυση όλων των τεχνικών ζητημάτων, όπως είναι οι καταχωρήσεις των εμβολίων στο σχετικό μητρώο Εμβολιασμών.

Η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να ανοίξει ακόμη ένα εμβολιαστικό κανάλι έχει γίνει γνωστή από τον περασμένο μήνα. Οι φαρμακοποιοί συμφωνούν και είναι θετικοί μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και έχουν δηλώσει πολλές φορές πως επιθυμούν να συμμετάσχουν σε δράσεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε ημερίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με θέμα την τηλεϊατρική και τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, η ηγεσία του Υπουργείου έχει απευθύνει αίτημα προς την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού να εξετάσει το ενδεχόμενο να μπορεί να εκτελεστεί το εμβόλιο του κορωνοϊού στα φαρμακεία κατόπιν ιατρικής συνταγής. Εάν, δηλαδή, θα γίνεται ο εμβολιασμός από τους φαρμακοποιούς μετά από συνταγή του γιατρού.

«Πρέπει οπωσδήποτε να προηγείται ο γιατρός στο εμβόλιο Covid, γιατί αυτός θα κρίνει αν θέλει να το εκτελέσει ο ίδιος στο ιατρείο του ή αν μπορεί με ασφάλεια να το κάνει ο ασθενής στο φαρμακείο», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης στην προχθεσινή ημερίδα του ΠΙΣ.

Όπως φαίνεται, οι εμβολιασμοί στα φαρμακεία θα ανοίξουν, παράλληλα με τα εμβολιαστικά κέντρα και τις δομές όπου γίνονται εμβόλια Covid, αλλά θα προηγείται ιατρική συνταγή. Οι φαρμακοποιοί, βέβαια, ισχυρίζονται ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες πραγματοποιούν τα εμβόλια δίχως ιατρική συνταγή.

Θεωρούν ότι είναι μια μεγάλη διευκόλυνση των πολιτών, με τον αντιγριπικό εμβολιασμό να αποτελεί το πρότυπο. Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσίευσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), τον Οκτώβριο του 2023 πραγματοποιήθηκαν στα φαρμακεία 900.000 αντιγριπικοί εμβολιασμοί με ιατρική συνταγή. Τότε δεν υπήρχε ακόμη η δυνατότητα εμβολιασμού χωρίς συνταγή. Τον Νοέμβριο έγιναν 536.000 εμβόλια με ιατρική συνταγή και 920.000 εμβόλια χωρίς ιατρική συνταγή. Αντίστοιχα, τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία των φαρμακοποιών πραγματοποιήθηκαν 85.000 εμβολιασμοί κατόπιν ιατρικής συνταγής και 300.000 χωρίς ιατρική συνταγή. Συνολικά, επομένως, έως και τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 1,2 εκατ. εμβολιασμοί χωρίς ιατρική συνταγή.

Τα logistics των 6 δόσεων

Η διεύρυνση των εμβολιαστικών σημείων για την Covid-19 θεωρείται εφικτή, με τους φαρμακοποιούς να υποστηρίζουν ότι έχουν τις υποδομές να υποστηρίξουν τον εμβολιασμό. Χρειάζεται, ωστόσο, ο συντονισμός των επιμέρους λεπτομερειών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις και είναι προγραμματισμένη ακόμη μία με την εταιρεία λογισμικού που τρέχει την πλατφόρμα καταχώρησης των εμβολίων. Η υπάρχουσα πλατφόρμα παραμετροποιείται για να καταχωρούνται τα εμβόλια που διενεργούνται και από τους φαρμακοποιούς. Σήμερα, καταχωρούν εμβόλια τα διαγνωστικά κέντρα και οι γιατροί, για τους οποίους βέβαια σταμάτησε η δυνατότητα διενέργειας εμβολίων στα ιατρεία τους.

Τα νέα μονοδύναμα εμβόλια διατηρούνται για διάστημα έως δέκα εβδομάδων σε συνθήκες ψυγείου (2ο C – 8ο C), αφού βγουν από τα hubs, δηλαδή από τα κέντρα διανομής ανά τη χώρα όπου βρίσκονται σε βαθιά κατάψυξη. Επομένως η αλυσίδα διανομής ξεκινά από τα hubs και καταλήγει στα φαρμακεία, με τις φαρμακαποθήκες να έχουν τον ενδιάμεσο ρόλο.

Από τη στιγμή που το κάθε φιαλίδιο πολλαπλών δόσεων ανοιχτεί, πρέπει να πραγματοποιηθούν οι έξι δόσεις σε διάστημα 12 ωρών, αλλιώς απορρίπτεται. Ένα σημαντικό ερώτημα είναι πώς θα προγραμματίζονται τα ραντεβού. Πιθανότατα τη διαδικασία αναλάβουν οι φαρμακοποιοί, γκρουπάροντας έξι πολίτες μαζί, οι οποίοι θα πάνε να πάρουν την ιατρική συνταγή ώστε να πραγματοποιήσουν μετά το εμβόλιο στα φαρμακεία. Ως οδικός χάρτης για το νέο σχεδιασμό εμβολιασμού με τα mRNA εμβόλια για τον κορωνοϊό χρησιμοποιείται το «μοντέλο» άλλων ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ άλλων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, καθώς και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόθεση είναι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός από τα φαρμακεία τον Μάρτιο. Βέβαια, δεν είναι κάτι που έχει ανακοινωθεί με ακρίβεια. Επίσης, η τρέχουσα είναι μια περίοδος με χαμηλό εμβολιαστικό ρυθμό, καθώς συνήθως οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού θωρακίζονται για κάθε χειμώνα από το φθινόπωρο. Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός του κορωνοϊού έχει γίνει πλέον ετήσιος, με τους ηλικιωμένους και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να πρέπει να τον εντάξουν στην εμβολιαστική τους ρουτίνα, όπως ακριβώς κάνουν με το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο.