Χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν από σήμερα να πραγματοποιούν το αντιγριπικό εμβόλιο οι πολίτες στα φαρμακεία, με τη διευκόλυνση αυτή να αφορά στα συμβατικά εμβόλια και όχι στα νέου τύπου που κυκλοφορούν για πρώτη φορά εφέτος στη χώρα μας και απευθύνονται στους ανθρώπους άνω των 65 ετών.

«Άνοιξε σήμερα η δυνατότητα διασύνδεσης των φαρμακείων με την πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμού, μέσω της οποίας τα φαρμακεία διενεργούν και καταχωρούν στο εμβολιαστικό μητρώο, τον αντιγριπικό εμβολιασμό για τους ενήλικες δικαιούχους με τα συμβατικά τετραδύναμα αντιγριπικά εμβόλια χωρίς ιατρική συνταγή. Δίδεται τη δυνατότητα, όλοι οι ενήλικες δικαιούχοι αντιγριπικού εμβολιασμού να εμβολιάζονται δωρεάν στο φαρμακείο, μετά από ταυτοποίησή τους μέσω του ΑΜΚΑ τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Για τα νέου τύπου εμβόλια χρειάζεται συνταγογράφηση σε όλη τη διάρκεια της εμβολιαστικής περιόδου. Πρόκειται για δύο ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια (QIV-HD και aQIV) που χαρακτηρίζονται από υψηλή ανοσογονικότητα και συστήνονται για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και πάνω.

Οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ), πάντως, σημειώνουν πως παρότι τα νέα εμβόλια προτιμώνται στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω έναντι του συμβατικού εμβολίου γρίπης, στην περίπτωση που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, ο αντιγριπικός εμβολιασμός δεν πρέπει να καθυστερεί και συνιστάται να διενεργείται με οποιοδήποτε εμβόλιο.

Τα συμβατικά εμβόλια που χορηγούνται εφέτος είναι τέσσερα. Συνολικά, δηλαδή, κυκλοφορούν έξι αντιγριπικά εμβόλια. Υπενθυμίζεται ότι οι ομάδες για τις οποίες συστήνεται να πραγματοποιήσουν κατά προτεραιότητα το αντιγριπικό εμβόλιο είναι όλοι οι πολίτες από 60 ετών και πάνω, καθώς και παιδιά (από 6 μηνών) και ενήλικες που έχουν χρόνια νοσήματα ή επιβαρυντικούς παράγοντες υγείας, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη λίστα με τα άτομα που πρέπει να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης συμπεριλαμβάνει, επίσης, τους επαγγελματίες υγείας, τις έγκυες γυναίκες, τα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, τους φροντιστές ατόμων με υποκείμενα νοσήματα, τους κλειστούς πληθυσμούς, πχ τους διαμένοντες σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ή Χρονιως Πασχόντων, τους αστέγους, καθώς και τους κτηνιάτρους, πτηνοτρόφους, χοιροτρόφους, εκτροφείς, σφαγείς.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες πριν την έναρξη του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα και μέχρι τέλος Νοεμβρίου).