Ένα μεγάλο κενό στον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και στον τρόπο που πραγματοποιούνται οι προμήθειες υλικών για χειρουργεία, χωρίς να γίνονται διαγωνισμοί, αποκαλύπτεται από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από το υπουργείο Υγείας στην προσπάθεια καλύτερης διαχείρισης των αναμονών για χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά και της οργάνωσης των απογευματινών χειρουργείων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ανάμεσα στα δεδομένα, αποτέλεσμα μελέτης, που παρουσίασε χθες ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αίσθηση προκάλεσε ένας πίνακας στον οποίο φαίνεται το μεγάλο εύρος κόστους που μπορεί να έχει η ίδια χειρουργική επέμβαση στο ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, η σύγκριση από δέκα περιστατικά για το ίδιο χειρουργείο, την παράκαμψη στεφανιαίας αρτηρίας, δείχνει κόστη που ξεκινούν από 2.585 ευρώ και φτάνουν μέχρι 10.725 ευρώ, χρήματα που επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

Η ρίζα του προβλήματος για αυτό το εύρος τιμών είναι μια χρόνια παθογένεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας: Η έλλειψη διαγωνισμών και κεντρικών προμηθειών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κόστος της ίδιας χειρουργικής επέμβασης μπορεί να διαφοροποιείται λόγω των υλικών που χρησιμοποιούνται ανά περίπτωση.

Πώς, όμως, προμηθεύονται υλικά τα δημόσια νοσοκομεία; Στις περισσότερες περιπτώσεις με απευθείας αναθέσεις, κατόπιν εισηγήσεων των γιατρών για το ποια υλικά χρειάζονται. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι λίγα τα νοσοκομεία που πραγματοποιούν διαγωνισμούς, τη στιγμή που οι κεντρικές προμήθειες  υλικών είναι ένα πεδίο στο οποίο δυστυχώς υστερεί ακόμη το σύστημα υγείας της χώρας μας.

Με σκοπό να μπει τέλος στην παραπάνω κατάσταση και τα κόστη να είναι κοινά για όλες τις κλινικές και όλους τους γιατρούς, όταν πρόκειται για την ίδια χειρουργική επέμβαση, το Υπουργείο Υγείας προχωρά μια σειρά παρεμβάσεων. Μέσω ενός συστήματος παρακολούθησης που ξεκινά με λίγα νοσοκομεία – οκτώ στον αριθμό κατά πληροφορίες – θα υπάρχει εφεξής η εικόνα πόσο κοστίζει η ίδια χειρουργική επέμβαση ανά νοσοκομείο.

Ακόμη περισσότερο αναμένεται να βοηθήσει η εφαρμογή κεντρικών προμηθειών μέσω της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ). Έως σήμερα στη χώρα μας δεν υπήρχε ενιαία κωδικοποίηση των υλικών που χρησιμοποιούνται στα δημόσια νοσοκομεία. Πραγματοποιήθηκε μια μελέτη και παραδόθηκε τέλος Ιανουαρίου στην ΕΚΑΠΥ. Μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, περίπου τριών μηνών, αναμένεται να έχουν ρυθμιστεί όλες οι επιμέρους διαδικασίες ώστε η Αρχή να μπορεί να αγοράζει κεντρικά τα υλικά τα οποία θα είναι κοινά για όλα τα νοσοκομεία.

Ένα «σκαλοπάτι» περαιτέρω βελτίωσης του παραπάνω φαινομένου αναμένεται να προσφέρει η πλήρης λειτουργία του συστήματος DRG. Πρόκειται για ένα σύγχρονο σύστημα κατηγοριοποίησης και κοστολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών των νοσοκομείων. Ουσιαστικά είναι τα πάντα καταγεγραμμένα ψηφιακά. Το καινοτόμο αυτό σύστημα ξεκίνησε από την Κρήτη, συνέχισε στη Μακεδονία και πλέον έχουν ενταχθεί σε αυτό όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Ήδη έχουν αναλυτικά στοιχεία νοσηλειών και ιατρικών πράξεων για διάστημα ενός μήνα. Με τη συμπλήρωση δεδομένων για ακόμη ένα μήνα, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες να βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ορίζει αποζημίωση με βάση το σύστημα DRG. Τα νοσοκομεία, δηλαδή, θα αποζημιώνονται σύμφωνα με το παραγόμενο έργο τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) έχουν καταργηθεί.