Για τις 2 Οκτωβρίου μετατίθεται η ημερομηνία έναρξης της πλήρους λειτουργίας της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), ως κεντρική αρχή προμήθειας φαρμάκων στα νοσοκομεία.

Πιο αναλυτικά, η Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προβλέπει πως το χρονικό σημείο έναρξης στην ΕΚΑΠΥ των διαδικασιών προμήθειας φαρμάκων, που διενεργούνται κατόπιν συμφωνιών που συνάπτει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, και σε αφορούν κλειστούς ή ανοικτούς προϋπολογισμούς, για τον εφοδιασμό των νοσοκομείων, θα είναι στις 2/10/2023.

Τα φάρμακα που θα προμηθεύει η ΕΚΑΠΥ θα εφοδιάζουν τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (Γ.Ν.Θ.) «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ». Παράλληλα με τις προμήθειες των φαρμάκων αυτών, η ΕΚΑΠΥ θα έχει και την ευθύνη υπολογισμού και επιβολής του ποσού επιστροφής για τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων αυτών, ανά φαρμακευτική εταιρεία ή Κάτοχο Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.).

Μέσω του νέου τρόπου προμήθειας φαρμάκων θα επιτευχθούν:

-Το νοσοκομείο θα γνωρίζει με ακρίβεια τον χρόνο και τις ποσότητες παράδοσης, ενώ θα έχει το σύνολο της πληροφορίας συστημικά και με κάθε τρόπο ενημέρωσης (e-mail, sms, σύστημα).
-Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί θα έχουν για πρώτη φορά πλήρη λίστα με τους διαγωνισμούς και τις συμφωνίες που έχουν κλείσει σε πραγματικό χρόνο.
-Η εξόφληση των φαρμακευτικών εταιρειών θα γίνεται πλέον εντός 90 ημερών (και όχι μετά από 10-12 μήνες). Θα υπάρχει πλήρως ψηφιακή διαδικασία τιμολόγησης και εκκαθάρισης δαπανών.
-Θα επιτευχθεί η άμεση έκδοση των επιστροφών στις οποίες υποχρεούνται οι εταιρείες λόγω υπέρβασης δαπάνης (clawback και rebate).
-Θα υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για τα σκευάσματα που διακινούνται στο κανάλι των νοσοκομείων. Εκτιμάται ότι θα υπάρχουν πλέον πλήρη δεδομένα ανά νοσοκομεία, δραστική ουσία και εμπορική ονομασία φαρμάκου τα οποία θα αξιοποιούνται για τη λήψη αποφάσεων.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ασπαρτάμη: Πιθανώς καρκινογόνα η τελική ετυμηγορία από τον ΠΟΥ- Τι τονίζουν οι ειδικοί

Καύσωνας Κλέων: Γιατί απειλεί σοβαρά τους ηλικιωμένους – Τι να προσέξουν