Η αναζήτηση εφημερεύοντος φαρμακείου στην Αττική μπορεί να δημιουργήσει εκνευρισμό στους πολίτες, αναλόγως την ημέρα και την ώρα. Υπάρχουν φορές που όλοι μας έχουμε εμπειρία να αναζητούμε φαρμακείο μέσα στη νύχτα και να πρέπει να οδηγήσουμε σε κοντινό δήμο. Αναγνωρίζοντας προβλήματα που δημιουργούνται σήμερα με τις διημερεύσεις και τις διανυκτερεύσεις, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) αλλάζει το σύστημα εφημεριών, αξιοποιώντας το μεγαλείο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Με έναν καινοτόμο αλγόριθμο, οι εφημερίες των φαρμακείων της Αττικής θα καθορίζονται πλέον με βάση τις αποστάσεις και με τη λογική να μην απαιτούνται πάνω από δέκα λεπτά οδήγηση, όταν το εφημερεύον φαρμακείο δεν είναι προσβάσιμο με τα πόδια. Το νέο σύστημα που βρίσκεται σε διαδικασίες δοκιμών, αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τον Απρίλιο και να λύσει τα χέρια των πολιτών που τελικά μέσω καλύτερης κατανομής θα βρίσκουν περισσότερα φαρμακεία.

Σύμφωνα με όσα εξηγεί στο ygeiamou.gr ο φαρμακοποιός, ταμίας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Τάκης Φράγκος, σήμερα η Αττική σε ό,τι αφορά στα φαρμακεία είναι χωρισμένη σε διαμερίσματα ή δήμους, λογική που στην πράξη έχει αγκυλώσεις. Για παράδειγμα, στην περιοχή της Κυψέλης οι φαρμακοποιοί έχουν εφημερία ανά περίπου 30-35 ημέρες. Με αυτή τη λογική, προκύπτουν ημέρες που μπορεί να μην υπάρχει εφημερεύον φαρμακείο στην Κυψέλη και να υπάρχει στο γειτονικό Γαλάτσι. Αναλόγως, όμως, το σημείο του φαρμακείου στο Γαλάτσι και την ακριβή τοποθεσία διαμονής στην Κυψέλη, ένας πολίτης μπορεί να χρειαστεί να διανύσει τελικά μια μεγάλη απόσταση για να πάει στο φαρμακείο που εφημερεύει.

Το ιδιότυπο αυτό κυκλικό πρόγραμμα είναι εμφανές με μια απλή αναζήτηση εφημεριών στην ιστοσελίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. Χθες, στην Αγία Παρασκευή είχαν εφημερία δύο φαρμακεία. Στο Μαρούσι, έναν ιδιαίτερο μεγάλο δήμο της Αττικής, το σύστημα έβγαζε μόλις ένα και αυτό έως τις 11 το βράδυ. Αυτό σημαίνει ότι για μια έκτακτη ανάγκη μετά τις 11 το βράδυ χρειαζόταν ενδεχομένως μεγάλη μετακίνηση ενός πολίτη. Αντίστοιχα, στη Λυκόβρυση δεν εμφανιζόταν κανένα εφημερεύον φαρμακείο, γεγονός που σημαίνει ότι ο κάτοικος Λυκόβρυσης όφειλε να αναζητήσει φαρμακείο σε κάποιον κοντινό δήμο. Στην Κυψέλη, το παράδειγμα της οποίας χρησιμοποιήθηκε παραπάνω, το σύστημα εμφάνιζε ένα φαρμακείο, αλλά με λειτουργία έως τις 8 το βράδυ και όχι κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Το νέο σύστημα αγνοεί τα διαμερίσματα και τους δήμους και βγάζει εφημερίες μόνο με βάση τις αποστάσεις. Επιλέγονται τα φαρμακεία καθαρά γεωγραφικά. Υπάρχει μια παραμετροποίηση, δηλαδή να μην εφημερεύει κάποιος συνεχόμενες ημέρες μέσα στο μήνα και οι αποστάσεις να μην ξεπερνούν το δεκάλεπτο οδήγησης. Κάνοντας πιο σωστή κατανομή προκύπτουν λιγότερες εφημερίες για εμάς και ταυτόχρονα περισσότερα φαρμακεία για τους πολίτες», σημειώνει ο κ. Φράγκος. Εξηγεί δε ότι για τους φαρμακοποιούς μπορεί να προκύπτουν πιο πυκνές εφημερίες για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά ίδιες σε αριθμό συγκριτικά με σήμερα σε βάθος εξαμήνου.

Παράλληλα με την αλλαγή του συστήματος, ο ΦΣΑ επικαιροποίησε τις απαλλαγές από εφημερίες. Για λόγους υγείας ή κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης οι φαρμακοποιοί μπορούν να απαλλαχθούν από εφημερίες. Ωστόσο, είχε ατονίσει ο έλεγχος των απαλλαγών και κάποιοι που βρίσκονταν σε αυτό το καθεστώς παρέμεναν ενώ δεν συνέτρεχαν σοβαροί λόγοι. Η επικαιροποίηση των στοιχείων αυτών επιτρέπει την αύξηση της δύναμης των φαρμακείων.

Ένα πρόβλημα που προέκυψε κατά τις δοκιμές του νέου αλγορίθμου είναι η πιο αραιή πυκνότητα φαρμακείων σε ορισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο συνεχόμενων εφημεριών των φαρμακοποιών των εν λόγω περιοχών, αναζητώνται οι τρόποι ώστε ο αλγόριθμος να «κανονίζει» και αυτή την παράμετρο.

Σύμφωνα με τον κ. Φράγκο, ο μόνος τρόπος να ειπωθεί με ακρίβεια εάν «δουλεύει» το σύστημα είναι η πρακτική εφαρμογή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως διημέρευση φαρμακείου είναι η λειτουργία από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, σε κάποιες περιπτώσεις και έως τις 11 το βράδυ. Στην περίπτωση της διανυκτέρευσης, το φαρμακείο είναι ανοιχτό 8 το πρωί με 2 το μεσημέρι και μετά από τις 5 το απόγευμα έως το επόμενο πρωί.