Την επιχειρηματολογία τους υπέρ των εμβολιασμών για την covid-19 αναπτύσσουν οι φαρμακοποιοί με ανακοίνωσή τους, στον απόηχο του «πολέμου» που έχει προκαλέσει η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να αξιοποιήσει το δίκτυο των περισσότερων από 10.000 φαρμακείων για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) παραθέτει αναλυτικά στοιχεία για τους εφετινούς αντιγριπικούς εμβολιασμούς, θέλοντας να δείξει ότι οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς και σε μεγάλο ποσοστό πραγματοποιούν το εμβόλιο κατά της γρίπης χωρίς ιατρική συνταγή.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, τον Οκτώβριο του 2023 πραγματοποιήθηκαν στα φαρμακεία 900.000 αντιγριπικοί εμβολιασμοί με ιατρική συνταγή. Τότε δεν υπήρχε ακόμη η δυνατότητα εμβολιασμού χωρίς συνταγή. Τον Νοέμβριο έγιναν 536.000 εμβόλια με ιατρική συνταγή και 920.000 εμβόλια χωρίς ιατρική συνταγή. Αντίστοιχα, τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία των φαρμακοποιών πραγματοποιήθηκαν 85.000 εμβολιασμοί κατόπιν ιατρικής συνταγής και 300.000 χωρίς ιατρική συνταγή. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 2.728.730 εμβολιασμοί, από τους οποίους οι 1.220.000 είναι χωρίς ιατρική συνταγή.

«Ανέκαθεν οι γιατροί ήταν αντίθετοι στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν και τα φαρμακεία στην πρόληψη», τονίζει ο ΠΦΣ, σημειώνοντας ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε την προσφυγή των γιατρών για τον εμβολιασμό στα φαρμακεία, θεωρώντας ότι ορθώς διευρύνεται ο κύκλος των επαγγελματιών υγείας οι οποίοι διενεργούν τον εμβολιασμό και ότι «οι φαρμακοποιοί έχουν τα αναγκαία επιστημονικά προσόντα για την ορθή και αποτελεσματική επιτέλεση της οικείας αποστολής τους, διασφαλίζοντας την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς προστασία της Δημόσιας Υγείας».

Ειδικά σε ό, τι αφορά στον εμβολιασμό κατά της Covid-19 στα φαρμακεία – ο σχεδιασμός συζητείται μεταξύ Υπουργείου Υγείας, φαρμακοποιών, ΗΔΙΚΑ και φαρμακαποθηκών – οι φαρμακοποιοί ισχυρίζονται ότι έχουν γίνει εκατομμύρια εμβολιασμοί μέσω των φαρμακείων στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, εδώ και τρία χρόνια ευρωπαϊκές χώρες (η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Γερμανία, Πορτογαλία, Πολωνία αλλά και η Αγγλία) βλέποντας την αναγκαιότητα μαζικότερων εμβολιασμών, απευθύνθηκαν στο δίκτυο των φαρμακείων.

«Τα φαρμακεία διαθέτουν ήδη υποχρεωτικά ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους τον απαραίτητο εξοπλισμό και την υποδομή για την παραλαβή και αποθήκευση των εμβολίων», επισημαίνει ο ΠΦΣ και προσθέτει: «Η δε προμήθεια των εμβολίων όσον αφορά τα φαρμακεία γίνεται μέσω των φαρμακαποθηκών οι οποίες διαθέτουν τις αναγκαίες πιστοποιήσεις και με διαδικασίες που περιγράφονται από τα ειδικά πρωτόκολλα ψυχρής αλυσίδας».

Σε σχέση με τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες, οι φαρμακοποιοί αντιτείνουν στις αιτιάσεις των γιατρών ότι οι ίδιες πιθανότητες εμφάνισης ατυχών συμβάντων ισχύουν και για τα αντιγριπικά εμβόλια, σημειώνοντας ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία με τη διενέργειά τους δεν δείχνει κάτι τέτοιο. «Στην σχεδόν απίθανη περίπτωση αναφυλακτικού σοκ, εφαρμόζονται τα ειδικά πρωτόκολλα του Covid εμβολιασμού. Σύμφωνα με το ιστορικό του ασθενούς αποκλείονται τα άτομα με αλλεργία ή αυτά που εμφάνισαν ανεπιθύμητα συμπτώματα σε προηγούμενο εμβολιασμό. Στην μηδενική σχεδόν περίπτωση που συμβεί κάτι ανεπιθύμητο, ακολουθείται η διαδικασία που περιλαμβάνει από απλά μέτρα (παρακολούθηση της αρτηριακής υπέρτασης και της αναπνευστικής λειτουργίας) μέχρι και τη χορήγηση αδρεναλίνης», αναφέρουν.