Δείκτες παρακολούθησης εννέα θεραπευτικών πρωτοκόλλων θέτει σε λειτουργία το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των μέτρων ελέγχου της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης.

Όπως προβλέπει απόφαση του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και του Υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, εφαρμόζονται δείκτες παρακολούθησης των υφιστάμενων θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τις παρακάτω παθήσεις, με σκοπό τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους.

Πρόκειται για τον σακχαρώδη διαβήτη, τη δυσλιπιδαιμία, την ψωρίαση, την ψωριασική αρθρίτιδα, την αξονική σπονδυλαρθρίτιδα, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την ελκώδη κολίτιδα, τη νόσο Crohn και την οστεοπόρωση.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, οι δείκτες αποτελούν μέσο, ώστε να ελέγχεται πως τα πρωτόκολλα επιτελούν τον στόχο τους, ο οποίος είναι να χορηγείται στον κατάλληλο ασθενή, η κατάλληλη και πιο ασφαλής θεραπεία για το συγκεκριμένο στάδιο της νόσου, με ταυτόχρονο εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ως δείκτες παρακολούθησης θεραπευτικών πρωτοκόλλων καθορίζονται οι κάτωθι:

Α) Δείκτες παρακολούθησης του θεραπευτικού αποτελέσματος, όπως αυτό ορίζεται στο αντίστοιχο θεραπευτικό πρωτόκολλο συνταγογράφησης.

Β) Δείκτες ρυθμού ένταξης στο πρωτόκολλο και δείκτες ρυθμού και συνθηκών μετάβασης σε επόμενα βήματα. Ενδεικτικά αναφέρονται: συνολικός αριθμός ασθενών που είναι ενταγμένοι στο θεραπευτικό πρωτόκολλο, ποσοστό ασθενών σε κάθε βήμα του πρωτοκόλλου, αριθμός νεοδιαγνωσθέντων ασθενών, ποσοστό νέο-διαγνωσθέντων ασθενών που εισάγονται σε θεραπευτικό βήμα μεγαλύτερο του πρώτου και κατανομή ποσοστού με βάση την παράμετρο που επιλέχθηκε για την είσοδο σε βήμα μεγαλύτερο του πρώτου, μέσος χρόνος για να περάσει ο ασθενής από το πρώτο σε οποιοδήποτε επόμενο βήμα, ειδικότητες ιατρών που ενέταξαν ασθενείς στο πρωτόκολλο ή συνταγογράφησαν αγωγή με αλλαγή βήματος, ποσοστό συνταγογράφησης εκτός πρωτοκόλλου για πάθηση, για την οποία υπάρχει θεραπευτικό πρωτόκολλο.

Η ΗΔΙΚΑ αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξάγει τους παραπάνω δείκτες παρακολούθησης δύο φορές το χρόνο, ήτοι: α) εντός του Ιανουαρίου για τα δεδομένα όλου του προηγούμενου έτους, και β) εντός του Ιουλίου για τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.