Αρνητική επίδραση θεωρούν οι γιατροί ότι θα φέρει η εφαρμογή των εξαγγελιών για διενέργεια εμβολιασμών covid-19 στα ιδιωτικά φαρμακεία, υποστηρίζοντας ότι εκείνοι είναι οι μοναδικοί αρμόδιοι να εκτιμήσουν τους ασθενείς και να αντιμετωπίσουν τυχόν παρενέργειες.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, επισημαίνει τα παρακάτω:

«1. Η κουλτούρα εμβολιασμού, που οδηγεί στη διαρκή, έγκαιρη και συνεπή εμβολιαστική κάλυψη καλλιεργείται μέσω της σχέσης εμπιστοσύνης ιατρού ασθενούς, κυρίως, και δευτερευόντως, μέσω διαρκών προωθητικών δράσεων στο ευρύ κοινό, σε κατάλληλο χρόνο, με σαφές μήνυμα και επαναληψιμότητα.

2. Οι εμβολιασμοί για covid 19 έως σήμερα διενεργούνται σε περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας εντός δομών (κρατικών και ιδιωτικών) παρουσία ιατρού και μετά τη λήψη ιστορικού.

3. Οι πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού εμβολιάζονται κατ΄οίκον με πρόγραμμα που ατονεί, ενώ θα έπρεπε να ενδυναμωθεί, ανατρέχοντας το μητρώο εμβολιασμένων προς υπενθύμιση παρότρυνση και διενέργεια αναμνηστικής δόσης.

4. Επιπλέον, μέχρι σήμερα οι εμβολιασμοί για την covid 19 διενεργούνται με μηδενική οικονομική επιβάρυνση για τους εμβολιαζόμενους. Οι σκέψεις που εκφράστηκαν δημοσίως για διενέργεια των εμβολιασμών αυτών, χωρίς τη συμμετοχή του ιατρικού κόσμου και επ’ αμοιβή, εκτιμούμε ότι θα φέρουν αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα, εφόσον υλοποιηθούν. Άλλωστε και μόνο οι προϋποθέσεις «εκπαίδευσης» προ της διενέργειας εμβολιασμών στα φαρμακεία και νομοθετικής ρύθμισης θα επιδράσουν αρνητικά, καθώς καθίσταται σαφές ότι «οι νέοι επί της σκηνής χρήζουν πρόβα», για καθήκοντα που δεν προκύπτουν από το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών τους και περιλαμβάνουν την εκτίμηση των ασθενών και την αντιμετώπιση τυχόν ατυχών συμβαμάτων».

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, «είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας οι μόνοι εμβολιασμοί που διενεργούνται απρόσκοπτα και επιτυχώς, ως προς την ευρύτητα και την έγκαιρη διενέργεια, είναι όσοι βρίσκονται στην αποκλειστική ευθύνη των ιατρών». Οι γιατροί συνεχίζουν δε σημειώνοντας πως η παραπάνω είναι μια αλήθεια που η Πολιτεία «παραγνωρίζει από την κατάργηση της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου το 2022, παρά την αρνητική απόδοση του αντιεπιστημονικού αυτού μέτρου».

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νοσοκομεία – Προϋπολογισμοί: Τι αλλάζει από εφέτος – Πώς ωφελούνται οι ασθενείς

ΕΣΥ – Κρήτη: Ελλείψεις σε γιατρούς οδηγούν τα παιδιά στα χειρουργεία της Αττικής

ΕΟΠΥΥ: Μέχρι πότε παρατείνει την αποζημίωση για γυαλιά, ακουστικά και μάσκες οξυγόνου