Ελλείψεις παιδοχειρουργών στην Κρήτη καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος. Αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες παιδιά να αναγκάζονται να μεταβούν στην Αττική για χειρουργικές επεμβάσεις, ακόμη και απλές.

«Η Κρήτη διαθέτει δύο παιδοχειρουργικές κλινικές που εξυπηρετούν εκτός την Κρήτη και όλα τα νησιά. Η μία στο νοσοκομείο των Χανίων και η άλλη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης. Κλείνουν λόγω έλλειψης γιατρών παιδοχειρουργών. Τα παιδιά ηλικίας έως 15 χρονών είναι υποχρεωμένα και για μία σκωληκοειδίτιδα να έρχονται Αθήνα να χειρουργηθούν», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.

Προσθέτει δε ότι η παιδοχειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων έχει μείνει με δύο παιδοχειρουργούς. Έναν επικουρικό και μία παιδοχειρουργό αποσπασμένη από το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου Κρήτης. «Η παιδοχειρουργική κλινική στο ΠΑΓΝΗ τα ίδια χάλια. Ένας γιατρός συνταξιοδοτήθηκε, ένας παραιτείται σε ένα χρόνο και ο τρίτος έγινε μέλος ΔΕΠ και μετακινείται στο Αττικόν. Ζητήθηκε από την αποσπασμένη παιδοχειρουργό του νοσοκομείου Χανίων να κάνει εφημερίες στο ΠΑΓΝΗ και δήλωσε παραίτηση. Η συνάδελφος έχει τέσσερα παιδιά και προβλήματα υγείας. Δεν είναι καθόλου εύκολη η μετακίνησή της από τα Χανιά στο Ηράκλειο».

Ο κ. Γιαννάκος καλεί τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να στελεχώσει άμεσα και τις δύο παιδοχειρουργικές κλινικές. «Θα κινδυνέψουν παιδιά. Θα ταλαιπωρούνται με διακομιδές γονείς και παιδιά τσάμπα. Για να ανακόψεις το κύμα φυγής γιατρών, νοσηλευτών και άλλων υγειονομικών, για να ενισχυθεί με προσωπικό το σύστημα χρειάζεται συνολική κυβερνητική παρέμβαση».