Ταλαιπωρία των πολιτών στη χορήγηση αντιικών φαρμάκων για την Covid-19, που έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του επιδημικού κύματος κορωνοϊού, καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, προτείνοντας τη δωρεάν διάθεσή τους μέσω των φαρμακείων της γειτονιάς.

«Η διαθεσιμότητα σε αντιικά φάρμακα για Covid-19 υπάρχει και οι ανάγκες καλύπτονται μέχρι στιγμής παρότι έχει αυξηθεί η ζήτηση. Ταλαιπωρούνται όμως αφάνταστα οι ασθενείς να προμηθευτούν τα αντιικά φάρμακα επειδή πάσχει το δίκτυο διανομής», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος, περιγράφοντας τη διαδικασία χορήγησης αντιικών.

Σύμφωνα με αυτή, οι γιατροί συνταγογραφούν τα αντιικά φάρμακα για τον κορωνοϊό σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τα αιτήματα υποβάλλονται ηλεκτρονικά για έγκριση στον ΕΟΠΥΥ. Τα αντιικά σήμερα δίνονται από τα φαρμακεία των εφημερευόντων νοσοκομείων και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ωστόσο, όπως λέει ο κ. Γιαννάκος, δεν δέχονται δια ζώσης να εκτελούν συνταγές. «Μέχρι πέρυσι όμως δέχονταν και εκτελούσαν συνταγές αντιικών φαρμάκων για Covid-19 δια ζώσης. Εκτελούν τις συνταγές μόνο με κούριερ. Και δεν φθάνει μόνο αυτό. Τις εορτές ήταν κλειστά όλα τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Δεν γίνονταν αποστολές φαρμάκων με κούριερ. Γενικά μόνο ένα φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ από τα πολλά που διαθέτει στην Αττική και άλλες πόλεις κάνει αποστολές των αντιικών φαρμάκων. Αυτό του Αμαρουσίου», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, και προσθέτει:

«Έτσι για άλλη μια φορά όλοι οι δρόμοι των ασθενών για εξεύρεση των αντιικών φαρμάκων για covid-19 οδηγούν στα πολύπαθα νοσοκομεία με τα αποδεκατισμένα φαρμακεία τους από φαρμακοποιούς. Τα νοσοκομεία λόγω των ελλείψεων φαρμακοποιών έχουν συγκεκριμένο ωράριο και συγκεκριμένες ώρες που χορηγούν τα αντιικα φάρμακα που δεν έχει ανακοινωθεί, δεν το γνωρίζει ο κόσμος ούτε καν οι φύλακες της πύλης των νοσοκομείων για να καθοδηγούν τους ασθενείς σε διπλανά νοσοκομεία. Νοσοκομεία δεν δίνουν καθόλου, νοσοκομεία δίνουν μια ή δυο φορές την εβδομάδα κάποιες ώρες την κάθε ημέρα».

Ο κ. Γιαννάκος δίνει, μάλιστα, ένα παράδειγμα για την επιβάρυνση των φαρμακείων των νοσοκομείων. «Το φαρμακείο του νοσοκομείου «Γεννηματάς» της Αττικής που έχει ωράριο διανομής 9 πμ έως 2 μμ και 11 πμ έως 8 μμ τις ημέρες των εφημεριών χορήγησε τον Οκτώβριο περί τα 160 κουτιά αντιικών φαρμάκων, τον Νοέμβριο περί τα 130 κουτιά και τον Δεκέμβριο 560 κουτιά αντιικών φαρμάκων για Covid-19».

Υπό τα παραπάνω δεδομένα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι πρέπει τα αντιικά να ξεκινήσουν να χορηγούνται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, προς διευκόλυνση των πολιτών. «Χωρίς κανένα κέρδος για το σύστημα δε χορηγούνται από τα φαρμακεία της γειτονιάς εφόσον έχουν εγκριθεί οι συνταγές από τον ΕΟΠΥΥ. Ζήτημα υπερκατανάλωσης δεν υπάρχει, αφού ούτως ή άλλως οι εγκεκριμένες συνταγές από τον ΕΟΠΥΥ θα εκτελεστούν. Επιμένουν στο λάθος να χορηγούνται μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία», λέει.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έλληνας ερευνητής αποκαλύπτει μία επικίνδυνη σχέση που αυξάνει την απειλή νόσου Αλτσχάιμερ

ΕΣΥ: Αυστηροποιούνται τα επισκεπτήρια λόγω κορωνοϊού – Πού απαγορεύονται και ζητείται αρνητικό rapid test