Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 για τα ευρήματα στα λύματα της Αττικής και τα υψηλά επίπεδα κορωνοϊού, αλλά και κοκαΐνης που βρέθηκαν σε αυτά.

Αρχικά, ο καθηγητής σχολίασε το εντυπωσιακά μεγάλο ποσοστό της κοκαΐνης στα λύματα λέγοντας πως «το ερώτημα είναι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο. Έχει χαμηλώσει η τιμή της κοκαΐνης, μέσα στην πανδημία διπλασιάστηκε η χρήση και κάποιους μήνες τριπλασιάστηκε» και δίνοντας το ποσοστό ανέφερε ότι πρόκειται για το «0,3% του πληθυσμού της Αττικής (από τα 4,2 εκατομμύρια χρηστών του δικτύου της ΕΥΔΑΠ) που είναι χρήστες», εξηγώντας ότι «είναι από τα χαμηλότερα ποσοστά της Ευρώπης».

Σε αριθμό πρόκειται για περίπου 120.000 πολίτες.

Όσο αφορά στο ιικό φορτίο είπε ότι, στα λύματα φαίνεται αύξηση 200% τον τελευταίο μήνα. «Έχουμε ταυτόχρονη τριπλή αύξηση» σημείωσε εκτιμώντας πως «θα έχουμε κλιμάκωση τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Παρατήρησε πως «είναι τεράστια η διασπορά του κορωνοϊού και πολλά νέα παιδιά είναι ασυπτωματικά».

Αναφερόμενος, τέλος, στη γρίπη ότι και εκεί υπάρχουν υποπαραλλαγές, με το τρέχον κύμα να αφορά στον τύπο Α και τον τύπο Β που αναμένεται τον Φεβρουάριο – Μάρτιο, να αναμένεται πιο ήπιο.