Τη διαμαρτυρία τους για τη μη ανανέωση των συμβάσεων προκειμένου να διενεργούνται εμβολιασμοί Covid-19 σε ιδιωτικές δομές, εκφράζουν οι φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη αύξηση ιογενών λοιμώξεων ιδίως της COVID- 19. Λόγω αυτής υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση της χορήγησης αντιικών φαρμάκων που για τον κορωνοϊό είναι υψηλού κόστους, ενώ αντίθετα το ποσοστό εμβολιασμού για τον κορωνοϊό είναι ιδιαίτερα χαμηλό (περίπου 15%) όταν προ διετίας είχαμε καταγράψει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά. Πιστεύουμε ότι η κοινωνία δεν έχει κατανοήσει την αναγκαιότητα του επικαιροποιημένου κάθε έτος εμβολίου για τον κορωνοϊό αλλά και την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κάτω από την «ομπρέλα» του οποίου είναι τα διαγνωστικά κέντρα, οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, τα πολυϊατρεία.

«Με δεδομένα τα ανωτέρω μας προκαλεί έκπληξη η απόφαση για μη ανανέωση της σύμβασης για εκτέλεση εμβολιασμών στις ιδιωτικές δομές Π.Φ.Υ που κοινοποιήθηκε στα μέλη μας, τα οποία είχαν συμβληθεί να εκτελούν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, και έληγε στις 31/12/2023 και ως εκ τούτου δεν θα γίνονται πλέον εμβόλια στις ιδιωτικές δομές», προσθέτει η ίδια ανακοίνωση.

Μάλιστα, οι ιδιωτικοί φορείς επισημαίνουν ότι η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι κάθε άνθρωπος ακούει και εμπιστεύεται πρωτίστως τον θεράποντα ιατρό. Έτσι, πολλοί άνθρωποι ευκολότερα κάνουν εμβόλια στο οικείο περιβάλλον του ιατρείου του θεράποντος ιατρού τους, «παρά σε ένα απρόσωπο και άγνωστο περιβάλλον».

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η απόφαση μη διενέργειας εμβολιασμών για την Covid-19 σε ιδιωτικές δομές και να συνεχιστεί απρόσκοπτα όπως και πριν για το καλό της δημόσιας Υγείας. Κάθε νέος εμβολιασμός μετράει στην μάχη για τον SARS COV-2», καταλήγει η ανακοίνωση.