Δυσλειτουργίες στο πρόγραμμα εφημεριών σε νοσοκομεία της Αττικής  αναμένεται να προκαλέσει από το νέο έτος η απόφαση του υπουργείου Υγείας να ολοκληρωθεί η σύμβαση εργασίας των ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ, που απέρρεε από τις έκτακτες ανάγκες της περιόδου της πανδημίας. Πλέον οι εφημερίες Ιανουαρίου – σε πρώτη φάση – πρέπει να καλυφθούν εκ των ιατρικών δυνάμεων που διαθέτει κάθε νοσοκομείο, χωρίς την επιπλέον συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών.

Η απασχόληση των ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου είχε νομοθετηθεί με τον νόμο 4753/2020, προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις σε κάποιες ειδικότητες, και έκτοτε ανανεωνόταν με παρατάσεις. Ενδεικτικά στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια τα νοσοκομεία είχαν ενισχυθεί με 56 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, μέσω ισάριθμων συμβάσεων.

Όπως αποτυπώθηκε πρόσφατα, στις 22 Δεκεμβρίου για την ακρίβεια και στον νόμο 5079/2023, δεν δίδεται άλλη παράταση στην ισχύ των εκτάκτων ρυθμίσεων που είχε επιβάλλει η πανδημία και η ανάγκη της ενίσχυσης των νοσοκομείων λόγω των αυξημένων απαιτήσεων νοσηλείας και περίθαλψης.

Το πεδίο των αναισθησιολόγων φαίνεται ότι πλήττεται από αυτήν την απόφαση, καθώς ιδιώτες αναισθησιολόγοι έχουν ενταχθεί στα προγράμματα εφημεριών και η απόφαση της τελευταίας εβδομάδας του Δεκεμβρίου να ολοκληρωθούν οι συμβάσεις ανατρέπει το πρόγραμμα εφημεριών. Το ίδιο γίνεται και σε άλλες ειδικότητες σε διάφορα νοσοκομεία της Αττικής.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, η ολοκλήρωση των σχετικών συμβάσεων με τους ιδιώτες γιατρούς ήταν γνωστή και στα νοσοκομεία είχαν ενημερωθεί να προχωρήσουν με τους μόνιμους γιατρούς στις εφημερίες. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι παραμένει ανοιχτή η δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτες γιατρούς με «μπλοκάκι».