Πώς θα ήταν εάν, αντί να ψάχνει στο φύλλο οδηγιών της συσκευασίας για να κάνει σωστά το self test ο πολίτης που θέλει να ελέγξει εάν έχει covid-19 ή γρίπη, να άνοιγε την τηλεόραση και να το έβλεπε σε χρηστικό βίντεο; Το ίδιο και για να κάνει ένεση ινσουλίνης; Ή οι γονείς να μπορούν να λάβουν σωστή ενημέρωση από κάποιον ειδικό για τη νέα πνευμονία που εξαπλώνεται στην Κίνα και τους προκαλεί ανησυχία; Χωρίς να χρειάζεται να αναζητήσουν πληροφορίες στο διαδίκτυο, μη γνωρίζοντας ποιες είναι αξιόπιστες πηγές και ποιες όχι.

Τα παραπάνω και μια ευρεία γκάμα θεμάτων υγείας θα αποτελούν μέρος της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Υγείας που θα υλοποιήσει η ΗΔΙΚΑ, μια ψηφιακή τηλεόραση τύπου Netflix, το Healthflix. Πρόκειται για μια δράση, που εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό για την Πρόληψη που ξεδιπλώνει σταδιακά η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Το Healthflix – όπως και ο «Σύμβουλος Υγείας»-  αναμένεται να αποτελέσουν δύο πολύτιμα «εργαλεία» των πολιτών για όποιο ζήτημα υγείας τους απασχολεί, μακριά από χαοτικό όγκο πληροφοριών και παραπληροφόρηση. Στην ψηφιακή τηλεόραση θα βρίσκονται πάρα πολύ σύντομα ενημερωτικά βίντεο για ασθένειες, εμβόλια και άλλα θέματα υγείας. Για παράδειγμα, θα μπορεί ο κάθε πολίτης να δει για ένα συγκεκριμένο εμβόλιο τι ακριβώς είναι, ποια η δράση του, με ειδικούς που θα απαντάνε σε fake news. Έτσι, θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει την πλήρη εικόνα και να αποφασίσει τη στάση του απέναντι στο εμβόλιο. Στην ψηφιακή τηλεόραση θα περιλαμβάνεται ακόμη εκπαιδευτικό υλικό, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα μέσα στο Healthflix να προβάλλεται χρήσιμο υλικό που έχουν ήδη ιατρικές και επιστημονικές εταιρείες προς αξιόπιστη πληροφόρηση του κοινού.

Θα πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λύση για την ασφαλή διανομή πολυμεσικού περιεχομένου, στον πολίτη και τον επαγγελματία υγείας. Μια προηγμένη πλατφόρμα αντίστοιχη των Netflix και Ertflix, ειδικά σχεδιασμένη για να υποστηρίξει Video On Demand και Live περιεχόμενο, αφενός καλύπτοντας επιμορφωτικά το περιεχόμενο του «Συμβούλου Υγείας» και αφετέρου εκπαιδεύοντας με σύγχρονο τρόπο τον πολίτη και τον επαγγελματία υγείας στην χρήση των πολυάριθμων ψηφιακών εφαρμογών που βρίσκονται στην διάθεσή του.

Ο «Σύμβουλος Υγείας» θα είναι ένας ψηφιακός βοηθός που θα βοηθήσει στην κατεύθυνση των καλύτερων επιπέδων υγείας. Έχει ως στόχο να αποτελέσει την βασική πύλη εισόδου και γνωριμίας του πολίτη με το σύστημα υγείας. Στο πλαίσιο του «Συμβούλου Υγείας» θα μπορεί ο πολίτης να παρακολουθεί το ατομικό του προφίλ, το οικογενειακό ιστορικό, δημογραφικά δεδομένα. Βιβλιοθήκες ενημέρωσης για την αντιμετώπιση και πρόληψη παραγόντων κινδύνου (παχυσαρκία, κάπνισμα, αλκοολισμός, ψυχική υγεία, κ.ά), πρoγράμματα προληπτικού εμβολιασμού, ειδικά οριζόμενοι προσυμπτωματικοί έλεγχοι από Προσωπικό ή Θεράποντα Ιατρό, όπως και η Ατομική Έκθεση Υγείας του πολίτη, θα είναι κάποιες από τις λειτουργικότητες του «Συμβούλου Υγείας».

Οι δύο παραπάνω ψηφιακές εφαρμογές εντάσσονται στα επόμενα έργα της ΗΔΙΚΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας, όπως τα παρουσίασε η πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα σε χθεσινή εκδήλωση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο διαγωνισμός για το Healthflix αναμένεται να βγει αρχές του νέου χρόνου και μαζί με τις προληπτικές εξετάσεις που προωθούνται από το Υπουργείο Υγείας η πρόληψη και η νοοτροπία των πολιτών θα αλλάξει σελίδα.

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε επεξεργασία ο προδιαγραφές συμμετοχής των διαγνωστικών εργαστηρίων για τη διενέργεια του HPV dna test. Παράλληλα, αναμένεται το πρόγραμμα πρόληψης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ λίγο αργότερα θα προχωρήσει εκείνο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς υπάρχουν προκλήσεις στην υλοποίησή του. Υπενθυμίζεται ότι ήδη εδώ και ένα χρόνο είναι σε εξέλιξη οι δωρεάν μαστογραφίες για πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Η ΗΔΙΚΑ επιβλέπει και συντονίζει την υλοποίηση έργων ύψους άνω των 265 εκατ. ευρώ που βελτιώνουν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Όπως ανέφερε η κυρία Τσούμα, «τα έργα που χρηματοδοτούνται κυρίως με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, παίζουν καθοριστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων των νοσοκομείων, με έμφαση στην υψηλή διαθεσιμότητα και ασφάλεια των δεδομένων».

Στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβάνονται:

-Η ενοποίηση των Μητρώων που διατηρεί η ΗΔΙΚΑ στους τομείς της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, προϋπολογισμού 12,2 εκατ. ευρώ. Για το έργο αναμένεται σύντομα η υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
-Ο ψηφιακός μετασχηματισμός για τη διαχείριση της περίθαλψης των ογκολογικών ασθενών, προϋπολογισμού 29,4 εκατ. ευρώ, με τον σχετικό διαγωνισμό να βρίσκεται σε διαδικασία κατακύρωσης.
-Η ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, προϋπολογισμού 45,1 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον σχετικό έλεγχο.
-Η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων των νοσοκομείων. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, προϋπολογισμού 139,5 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών.
-Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος πρωτογενούς πρόληψης που θα αποτελεί το σημείο επικοινωνίας του πολίτη με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Το έργο είναι ενταγμένο στο ΤΑΑ, προϋπολογισμού 10,2 εκατ. ευρώ και θα προκηρυχθεί το νέο έτος.
-Η αναβάθμιση του κέντρου διαχείρισης δεδομένων της ΗΔΙΚΑ, με προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου έχει ήδη ξεκινήσει.
-Η εγκατάσταση συστήματος RIS PACS απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου, τα δύο από τα τρία lots, με συνολικό προϋπολογισμό 15,8 εκατ. ευρώ, υλοποιούνται. Το έργο αυτό είναι έργο γέφυρα ανάμεσα στο προηγούμενο και στο τρέχον πρόγραμμα ΕΣΠΑ.