Το ελληνικό «παράδειγμα» όσον αφορά στην ψηφιακή υγεία- ό,τι έχει γίνει μέχρι στιγμής στον καίριο αυτό τομέα και όσα έχουν σχεδιαστεί να ακολουθήσουν – θα παρουσιαστεί από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στο Πόρτο. Η ελληνική αποστολή στην πορτογαλική πόλη θα περιλαμβάνει, επίσης, επισκέψεις σε Κέντρα Υγείας, άλλες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και νοσοκομεία στο πλαίσιο ανταλλαγής τεχνογνωσίας για την προσπάθεια αναδιαμόρφωσης της ΠΦΥ στη χώρα μας.

Το συνέδριο έχει τίτλο «Το μέλλον των Συστημάτων Υγείας σε μια Ψηφιακή Εποχή στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια» και η κυρία Αγαπηδάκη είναι προγραμματισμένο να μιλήσει κατά τη διάρκεια του Ministerial panel την 1η μέρα του Συνεδρίου, αύριο, Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, έπειτα από σχετική πρόσκληση από τον ΠΟΥ.

Στο επίκεντρο της ομιλίας της θα βρίσκονται οι αλλαγές προς την κατεύθυνση της ψηφιακής μεταμόρφωσης της Υγείας που έχουν γίνει αλλά και όσες βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα στη διευκόλυνση πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας είναι η προσέγγιση των πολιτών από το ίδιο το κράτος με ηλεκτρονική ειδοποίηση για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων. Ήδη με επιτυχία διεξάγεται το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» που περιλαμβάνει τη διενέργεια δωρεάν μαστογραφιών και την ενημέρωση των γυναικών που πληρούν τα κριτήρια (50-69 ετών) με sms στο κινητό.

Ανάλογα προγράμματα, με ενημέρωση των πολιτών μέσω μηνύματος στο κινητό, ακολουθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, θα ξεκινήσει προληπτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς και για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Σε ειδικές κατηγορίες πολιτών, υψηλού κινδύνου, θα απευθύνονται τα προγράμματα για τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του δέρματος που σχεδιάζονται.

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνονται ο Ψηφιακός Φάκελος Ασθενή και η δημιουργία Ογκολογικού Ηλεκτρονικού Φακέλου, η τηλεϊατρική, όπως και η ηλεκτρονική διασύνδεση των νοσοκομείων. Πιο αναλυτικά, η ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας περιλαμβάνει τον ψηφιακό φάκελο προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, την αναβάθμιση των ψηφιακών συστημάτων των νοσοκομείων και τη δημιουργία ογκολογικού ηλεκτρονικού φακέλου με προϋπολογισμό 140 εκατ. ευρώ και την τηλεϊατρική, τομέας που αναμένεται να ενισχυθεί με νέους σταθμούς, κυρίως σε απομακρυσμένα νησιά και παραμεθόριες περιοχές.

Ο Εθνικός Ψηφιακός Φάκελος Υγείας, θα αποτελέσει μια καινοτόμα και ιατρικά αποτελεσματική νέα ψηφιακή διαδικασία, με βάση την οποία θα υπάρχει συνολική παρακολούθηση του ιατρικού φακέλου των ασθενών για κάθε ιατρική πράξη που έχει συντελεστεί. Θα συμβάλει στην καλύτερη ιατρική παρακολούθηση, στον έλεγχο των δαπανών και στην βελτίωση των υπηρεσιών συνολικά προς τους πολίτες. Υπενθυμίζεται πως οι πολίτες μπορούν ήδη να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες υγείας, καθώς έχει ενεργοποιηθεί η δυνατότητα ψηφιακής έκδοσης των ιατρικών εξετάσεων και των βεβαιώσεων νοσηλείας που έχουν εκδοθεί για τον ΑΜΚΑ τους.

Στο πεδίο της τηλεϊατρικής, στην οποία έδωσε «ώθηση» η πανδημία, αναμένεται να αυξηθούν τα εξ’ αποστάσεως ιατρικά ραντεβού για συμβουλές ή διαγνώσεις σε άτομα που διαμένουν σε απομακρυσμένες ή νησιωτικές περιοχές, έχουν περιορισμένη κινητικότητα ή πάσχουν από σοβαρή ασθένεια. Η τηλεϊατρική αποτελεί ένα σημαντικό «όπλο» στα χέρια γιατρών που εργάζονται σε νησιά, καθώς μέσω ψηφιακών εργαλείων μπορούν να έχουν βοήθεια από εξειδικευμένους συναδέλφους τους σε μεγάλα αστικά κέντρα για πιο ολοκληρωμένη διάγνωση και κατ’ επέκταση καλύτερη καθοδήγηση ασθενών στη θεραπεία.

Tο Συνέδριο του ΠΟΥ γίνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας της Πορτογαλίας και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας θα έχει την ευκαιρία να κάνει γνωστές και άλλες μεταρρυθμίσεις στην Υγεία που δρομολογούνται στη χώρα μας, όπως για παράδειγμα τις δράσεις για τη Δημόσια Υγεία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης». Επιπλέον, από σήμερα ξεκινούν συναντήσεις και επισκέψεις σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία, σε συνεργασία με τον ΠΟΥ και τα αρμόδια κλιμάκια της Πορτογαλίας για την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών σε ό,τι αφορά στη διοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ακόμη ένα καίριο πεδίο που είναι σε προτεραιότητα της Αριστοτέλους.

 

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Υγείας: Με σεφ και λαχανόκηπους ξεκινούν οι δράσεις για την παιδική παχυσαρκία

Υπουργείο Υγείας: Κέντρα Υγείας και Δημοτικά Ιατρεία γίνονται «ένα» – Το νέο σχέδιο για την ΠΦΥ

ΔΕΘ – ΕΣΥ: 5 εξαγγελίες – κλειδιά που βελτιώνουν την καθημερινότητα των ασθενών