Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει αναδείξει την τελευταία διετία τη «βία κατά της λευκής μπλούζας» με δύο εκστρατείες ενημέρωσης της κοινωνίας και με επανειλημμένες επαφές με τις ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης, καταθέτοντας συνολικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Με ικανοποίηση υποδέχεται ως εκ τούτου, την προσθήκη του άρθρου 25 στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο “Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας”. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 25 του σχεδίου νόμου, με τίτλο «Διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας νοσηλευτικών ιδρυμάτων – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα», αναφέρεται:

«Όποιος εισέρχεται σε χώρο υγειονομικής περίθαλψης και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του υγειονομικού προσωπικού, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία του, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί ότι η ρύθμιση αυτή δυνητικά θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε βιαιοπραγίες, εάν βεβαίως εκπληρωθούν και οι συνθήκες στελέχωσης ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού φύλαξης. Ο ΠΙΣ επίσης δεσμεύεται να καταθέσει νέες προτάσεις στον υπουργό Δικαιοσύνης, με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση της νομολογίας και τη συνολική αντιμετώπιση του απαράδεκτου φαινομένου της άσκησης βίας προς ιατρούς και νοσηλευτές στις δομές Υγείας.