Αλλάζει σταδιακά το «πρόσωπο» των δημόσιων νοσοκομείων και η εικόνα με την οποία τα έχουμε συνδέσει. Εκτός από τις προωθούμενες αλλαγές που προγραμματίζει το Υπουργείο Υγείας για εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και αναβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας, ατομικές πρωτοβουλίες μεταμορφώνουν πραγματικά την επαφή των πολιτών με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», τον τελευταίο μήνα έχουν…καταργηθεί οι αναμονές στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία. Σύμφωνα με ό,τι ίσχυε έως σήμερα – διαδικασία που ακολουθείται και σε άλλα νοσοκομεία – για την εξυπηρέτηση στα εξωτερικά ιατρεία το πρωί, ο πολίτης που είχε προγραμματισμένο ραντεβού έπρεπε πρώτα να περάσει από ένα γκισέ και να του κόψουν μια μηδενική απόδειξη, με σκοπό την καταγραφή του. Έπειτα, μπορούσε να πάει στο τμήμα ή την κλινική που είχε ραντεβού. Πριν, όμως, πάει για να εξεταστεί, η ουρά για αυτή τη μηδενική απόδειξη μπορεί να ξεπερνούσε τα 50 άτομα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ώρα που χρειαζόταν να περιμένει. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρωινά εξωτερικά ιατρεία στο ΕΣΥ είναι δωρεάν. Παρ’ όλα αυτά απαιτούν και αυτά ραντεβού, όπως και τα απογευματινά που είναι επί πληρωμή.

Η διοίκηση του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας έψαξε πώς μπορεί να μειώσει την αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία και αξιοποίησε μια έτοιμη εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ για τα εξωτερικά ιατρεία. Διασυνδέοντας τα πληροφοριακά συστήματα έβαλε τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών. Σήμερα, όποιος έχει ραντεβού στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία του Ευαγγελισμού, πηγαίνει απευθείας στην κλινική και το ιατρείο (πχ χειρουργική), χωρίς να απαιτείται να περάσει πρώτα από κάποιο κεντρικό σημείο. Εκεί, η νοσηλεύτρια έχοντας στον υπολογιστή όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνει την παρουσία του πολίτη στο ραντεβού, μια διαδικασία που δεν απαιτεί παρά ελάχιστο χρόνο, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Η ουρά για το πρώτο στάδιο των πρωινών εξωτερικών ιατρείων στις 4/10. Τη φωτογραφία δημοσίευσε ο διοικητής του Ευαγγελισμού

Το νέο σύστημα των εξωτερικών ιατρείων ξεκίνησε πριν από ένα μήνα και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά στη μείωση των αναμονών, όπως φαίνεται από φωτογραφίες που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο διοικητής του Ευαγγελισμού, Αναστάσιος Γρηγορόπουλος. Ο…μηδενισμός των αναμονών αποκτά μεγαλύτερη αξία για τον Ευαγγελισμό που δέχεται έναν τεράστιο όγκο ασθενών. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, το νέο σύστημα των εξωτερικών ιατρείων έχει εφαρμοστεί στο 70% των ιατρείων και αναμένεται να εφαρμόζεται σε όλο το νοσηλευτικό ίδρυμα έως τις 10 Δεκεμβρίου.

Η εικόνα στις 22/11, μετά την εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού συστήματος

Η ψηφιοποίηση του ΕΣΥ βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Ο Ψηφιακός Φάκελος Ασθενούς αποτελεί ένα «στοίχημα», η επίτευξη του οποίου θα προσφέρει σημαντικά δεδομένα για την υγεία των πολιτών ενώ θα διευκολύνει κάθε ασθενή στις διάφορες υπηρεσίες υγείας, χωρίς να χρειάζεται να έχει μαζί του ένα «πακέτο» χαρτιά με εξετάσεις. Επιπλέον, μεταξύ άλλων, μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας επιχειρείται η «τακτοποίηση» των τακτικών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία και η κατάργηση των μεγάλων αναμονών.