Χαιρετίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Alzheimer και Συναφών Διαταραχών το νέο σχέδιο για την Άνοια και τη Νόσο Αλτσχάιμερ που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αλλά και τις προωθούμενες αλλαγές στην Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που παρουσίασε ο Υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

«Μετά από τις συνεχείς προσπάθειες ετών απ’ όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στην παροχή ενημέρωσης, υπηρεσιών και φροντίδας στα άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους στην χώρα μας (Σωματεία Alzheimer από το 1995, Πανελλήνια Ομοσπονδία για τη Νόσο Alzheimer από το 2007, Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια από το 2015, της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Ενάντια στη νόσο Alzheimer από το 2019 κ.α.) πάντα σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, πιστεύουμε ότι όλες οι διαδικασίες θα προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα απ΄ ό,τι στο παρελθόν», αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.

Η Ομοσπονδία παρουσιάζει συνοπτικά την περιγραφή των δραστηριοτήτων που γίνονται μέχρι σήμερα για τη φροντίδα των ασθενών και των περιθαλπόντων τους στη χώρα μας που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2023 ως απάντηση στην πρόσκληση της Alzheimer Europe για την επικαιροποίηση του προγράμματος «Παρακολούθηση της άνοιας».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία εκπροσωπεί την χώρα μας στην Alzheimer Europe και στην Alzheimer Disease International.Το ερωτηματολόγιο περιείχε τις εξής ενότητες για την απεικόνιση των εθνικών πολιτικών για την άνοια:

1. Διαθεσιμότητα υπηρεσιών φροντίδας. Στην χώρα μας είναι διαθέσιμες υπηρεσίες φροντίδας [προσαρμογές στο σπίτι, Alzheimer Cafés, συντονισμός φροντίδας/διαχείριση περιπτώσεων, εκπαίδευση περιθάλποντα, ημερήσια φροντίδα στο σπίτι (ατομική υγιεινή, φαρμακευτική αγωγή), ομάδες υποστήριξης για περιθάλποντες, ομάδες υποστήριξης για άτομα με άνοια, περίθαλψη σε μονάδες φροντίδας], αλλά υπάρχει μεγάλη ανάγκη ειδικά σε περιοχές/πόλεις/νησιά, όπου δεν υπάρχουν ακόμη κέντρα ημέρας, μονάδες ημερήσιας φροντίδας, σωματεία Alzheimer ή άλλες δομές άνοιας.

2. Προσβασιμότητα υπηρεσιών φροντίδας. Η προσβασιμότητα στις ανωτέρω υπηρεσίες φροντίδας εξασφαλίζεται μερικώς με χρηματοδότηση από το κράτος (άμεση στήριξη μέσω επιδομάτων ή παροχών, πληρωμών κοινωνικής ασφάλισης ή δημοσίων μηχανισμών μακροχρόνιας περίθαλψης), ενώ υπάρχει επίσης εθελοντική ή/και αυτοχρηματοδοτούμενη πρωτοβουλία/συμμετοχή για την κάλυψη των εξόδων και την πρόσβαση στις υπηρεσίες.

3. Αποζημίωση των επιλογών θεραπείας και διαχείρισης της νόσου. Ως προς την αποζημίωση διαγνωστικών εξετάσεων και επιλογών θεραπείας και διαχείρισης, το εθνικό μας σύστημα υγείας καλύπτει/αποζημιώνει σε ποσοστό 90-100% τη φαρμακευτική αγωγή με τις δραστικές ουσίες Δονεπεζίλη, Ριβαστιγμίνη, Γαλανταμίνη, Μεμαντίνη καθώς και τη συνδυαστική θεραπεία των τριών ανωτέρω πρώτων ουσιών με τη Μεμαντίνη. Αντίθετα, η απεικόνιση αμυλοειδούς για την υποστήριξη της διάγνωσης, τα ιατρικά τρόφιμα [όπως π.χ Fortasyn Plus (Souvenaid) κ.α.] καθώς και βοηθήματα για την ακράτεια (πάνες) δεν αποζημιώνονται.

Στρατηγική για τη μείωση της χρήσης αντιψυχωσικών: Δεν υπάρχει μια τέτοια στρατηγική αλλά σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει πρωτόκολλο, το οποίο θα περιορίζει σημαντικά τις ειδικότητες των γιατρών που θα έχουν το δικαίωμα συνταγογράφησης των ανωτέρω φαρμάκων.

4. Η άνοια ως πολιτική προτεραιότητα. Στην χώρα μας υπάρχει ενεργό στρατηγικό σχέδιο για την άνοια/νόσο Alzheimer με σαφή δέσμευση χρηματοδότησης των ειδικών πολιτκών για την άνοια, δέσμευση για την πρόληψη της άνοιας και τη μείωση του κινδύνου και χρηματοδότηση σωματείων Alzheimer και άλλων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας για υπηρεσίες/δραστηριότητες πρόληψης, εξέτασης, διάγνωσης, παροχής υπηρεσιών σε ασθενείς (μη φαρμακευτικά προγράμματα) και περιθάλποντες (προγράμματα ψυχοεκπαίδευσης και ψυχολογικής υποστήριξης). Επίσης, τα σωματεία Alzheimer της χώρας αναπτύσσουν και δικές τους εκστρατείες για την προώθηση της κεντρικής δέσμευσης για την άνοια και την εφαρμογή του εθνικού στρατηγικού σχεδίου.

Άνοια και έρευνα: Αν και υπάρχουν πολλά ερευνητικά πρωτόκολλα ενεργά στην Ελλάδα από φιλότιμες ατομικές προσπάθειες ερευνητών και γίνεται προσπάθεια προώθησης της έρευνας, η άνοια δεν έχει ουσιαστικά αναγνωριστεί ως ερευνητική προτεραιότητα στην χώρα μας.

5. Νομικά θέματα. Το νομικό πλαίσιο για τις προγενέστερες οδηγίες περίθαλψης και φροντίδας και την υποστηριζόμενη λήψη αποφάσεων ορίζεται στο νομοσχέδιο για τα «Δικαιώματα των ατόμων με άνοια και των περιθαλπόντων τους», το οποίο προετοιμάστηκε από ειδική Νομοθετική Επιτροπή. Ελπίζουμε μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες των αρμόδιων Υπουργών το Νομικό πλαίσιο να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί άμεσα.

6. Υποστήριξη στην εργασία του περιθάλποντα. Δεν υπάρχει ακόμα νομικό πλαίσιο για την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με άνοια στην εργασία τους ενώ δεν προβλέπεται επίδομα φροντίδας για τους περιθάλποντες. Ωστόσο, οι ασθενείς λαμβάνουν επίδομα ανάλογα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας (απόλυτο επίδομα αναπηρίας, μη θεσμικό επίδομα, επίδομα βαριάς αναπηρίας ΟΠΕΚΑ, επίδομα παραπληγίας κρατικών ασφαλισμένων και ανασφάλιστων από τον ΟΠΕΚΑ). Υπάρχει πλέον θεσμοθετημένο δικαίωμα για τους εργαζόμενους να έχουν άδεια άνευ ή μετ’ αποδοχών και τηλεργασία όταν φροντίζουν άτομο με αναπηρία (και όχι αποκλειστικά άτομο με άνοια). Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στον εξής σύνδεσμο: http://www.alzheimer-federation.gr/documentation/ergasia_kai_frontida_atomou_me_adeia.pdf

7. Κοινωνίες -χωρίς αποκλεισμούς- φιλικές προς την άνοια. Στην χώρα μας δεν υπάρχει ακόμα εθνική ομάδα εργασίας ατόμων με άνοια καθώς και αντίστοιχη ομάδα περιθαλπόντων- η δημιουργία των οποίων αποτελεί άμεσο επόμενο στόχο μας. Το υλικό του προγράμματος «Οι φίλοι της άνοιας» (Dementia Friends) διατίθεται στην Ελλάδα μέσω της Ομοσπονδίας μας. Ενώ η άνοια ως νόσος λαμβάνει ποσοστό αναπηρίας, η Ομοσπονδία μας δεν αποτελεί μέλος της ΕΣΑΜΕΑ.

«Κλείνοντας, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι στο πλαίσιο της κάλυψης των ελλείψεων στις υπηρεσίες/παροχές για την άνοια στην χώρα μας κρίνονται απαραίτητα:
-η δημιουργία 1 Κέντρου Ημέρας για την αντιμετώπιση της άνοιας σε κάθε μεγάλη πόλη της χώρας
-η δημιουργία Οικοτροφείων για άτομα στα μεσαία και τελικά στάδια της άνοιας σε κάθε περιφέρεια της χώρας
-η αναγνώριση και υποστήριξη της άνοιας ως ερευνητικής προτεραιότητας στην χώρα μας
-η κατάργηση του ποσοστού συμμετοχής 25% του ασφαλισμένου στην αγορά επιθεμάτων, όπως ορίζεται στο ΦΕΚ 6544/21-12-22/τεύχος Β’», καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εμβόλιο HPV: Επέκταση αποζημίωσης για τα αγόρια για έναν ακόμη χρόνο – Τα συμπεράσματα της ημερίδας του ygeiamou

ΙΣΑ: Μήνυση για οφθαλμολογικές εξετάσεις σε καταστήματα οπτικών

Φορολογικά μέτρα: Κινητοποιήσεις από γιατρούς και οδοντιάτρους