Το πρόβλημα της απροθυμίας υγειονομικών να καλύψουν θέσεις στο ΕΣΥ παραδέχθηκε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξή του (Ρ/Σ Real FM).

Όπως εξήγησε, προκηρύσσονται θέσεις αλλά στο τέλος μπορεί να μην υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, σχολιάζοντας ότι «είναι κρίμα που η αντιπολίτευση δεν ασκεί μια σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση μαζί μας».

Δίνοντας ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, σημείωσε πως «πριν από ενάμιση μήνα περίπου προκηρύξαμε 270 θέσεις για το ΕΚΑΒ Αττικής και προσήλθαν μόνο 119, 120. Να σας πω ότι στην Ευρώπη λείπουν 1 εκατομμύριο εργατικά χέρια στους επαγγελματίες υγείας, στον τομέα της υγείας. Θέλω να πω ότι υπάρχει ένα συνολικότερο πρόβλημα στην αγορά εργασίας. Άρα, λοιπόν, είναι κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο συνολικά της αγοράς εργασίας και της Ευρώπης και να δούμε με ποιο τρόπο θα καλύψουμε όλα αυτά τα κενά».

Οι αμοιβές στον χώρο της Υγείας

Σε ό,τι αφορά στις αμοιβές στον χώρο της Υγείας, ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι «για να είμαστε δίκαιοι ασφαλώς υπάρχουν θέματα των μισθών των γιατρών και των νοσηλευτών, υπάρχουν ζητήματα. Και αυτά ήδη έχουν αντιμετωπιστεί σε ένα βαθμό, έχουν δοθεί κάποιες αυξήσεις αλλά θα το δούμε προσεχώς και θα πάρει ο πρωθυπουργός πρωτίστως τις αποφάσεις του».

Πρόσθεσε δε ότι «η αγορά εργασίας σήμερα προσφέρει πάρα πολλές υπηρεσίες, πάρα πολλές ευκαιρίες, μάλλον, πλήρους απασχόλησης, κατά την γνώμη των ανθρώπων με καλύτερες συνθήκες. Άρα, λοιπόν, ακόμα και με τις ίδιες αμοιβές με καλύτερες συνθήκες κατ’ αυτούς. Άρα, λοιπόν, υπάρχει μία νέα πραγματικότητα που πρέπει να δούμε και συνεπώς πώς θα κάνουμε το σύστημα ελκυστικό».

1,2 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, ένα μεγάλο μέρος των 1,2 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά στην ψηφιακή υγεία. «Είναι πολύ σπουδαίο πράγμα πρέπει να σας πω και το καταλαβαίνει ο καθένας, ότι ο καθένας από εμάς θα έχει έναν φάκελο με ένα συγκεκριμένο μοναδικό αριθμό που θα είναι καταγεγραμμένο όλο το ιστορικό μας εκεί και θα είναι πολύ εύκολη η ταυτοποίηση του ασθενούς και η γρήγορη γνώση του γιατρού που τον εξετάζει γύρω από την κατάσταση της υγείας του, τη νοσηρότητά του κλπ.», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Ο υγειονομικός χάρτης της χώρας και το αρχείο του καρκίνου που δυστυχώς δεν έχουμε μητρώο καρκίνου στη χώρα. Η ψηφιοποίηση του ΕΟΠΥΥ που είναι ο μεγάλος, ο τεράστιος οργανισμός με 7 δισεκατομμύρια πληρωμές κάθε χρόνο όπως μια ασφαλιστική εταιρία δηλαδή και ούτω καθεξής.

Επίσης περίπου 400 με 500 εκατομμύρια συνολικά γιατί αφορούν και τα κέντρα υγείας δίνονται στον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων. Ήδη πολλές κλινικές στα νοσοκομεία της Αττικής, για παράδειγμα στο ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο αυτή τη στιγμή τρεις κλινικές του έχουν εκσυγχρονιστεί πλήρως, είναι καινούργιες πλέον και συνεχίζονται τα έργα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών έτσι ώστε η πρώτη εικόνα του ασθενούς, του πολίτη που πλησιάζει, που προσεγγίζει το νοσοκομείο να είναι μια θετική εικόνα».

Αναφορικά με τον Προσωπικό Γιατρό και μετά την παρουσίαση του σχετικού σχεδίου από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε: «Επειδή θέλουμε πραγματικά να αποκτήσει η χώρα και παθολόγους και γενικούς γιατρούς, που δεν έχει και δεν καλύπτουν τις θέσεις, δίνονται κάποια κίνητρα σε γιατρούς να αποκτήσουν αυτές τις ειδικότητες. Λοιπόν, είναι μία μεγάλη προσπάθεια που γίνεται, για να εναρμονιστεί η χώρα με την προσπάθεια που γίνεται σε όλη την Ευρώπη ούτως ώστε ο καθένας από εμάς σε κάποιον να αναφέρεται, έστω στο πρώτο βήμα που κάνει όταν εμφανίζεται ένα πρόβλημα της υγείας του ή όταν θέλει να κάνει κάποιες εξετάσεις σε τακτική, ετήσια ή όποια άλλη βάση».

«Εάν υπήρχαν μονάδες εγκεφαλικών δεν θα κάναμε 17-18»

Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας απάντησε στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις μονάδες εγκεφαλικών ότι «αλλάζει η ταμπέλα και όχι η ουσία»– το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση αυτή την εβδομάδα. «Είναι κρίμα για ένα κόμμα το οποίο κυβέρνησε να διατυπώνει αυτές τις απόψεις. Αν είχαν κάνει κάτι, πραγματικά δεν θα κάναμε 17-18 μονάδες, θα κάναμε λιγότερες. Και αυτές τις 17-18 τις κάνουμε αυτή τη στιγμή, 18 για την ακρίβεια, τις κάνουμε γιατί θέλουμε να καλύψουμε όλη τη χώρα. Η Ελλάδα έχει κάθε χρόνο 57.000 εγκεφαλικά επεισόδια, εμφανίζονται δηλαδή 57.000 άνθρωποι στα εξωτερικά ιατρεία. Δυστυχώς δεν γίνεται καμία επέμβαση παρά μόνο θρομβόλυση σε κάποια από τα νοσοκομεία της χώρας, στα κεντρικά νοσοκομεία και κάποια περιφερειακά καλά νοσοκομεία. Και θέλουμε να πάμε στο επόμενο βήμα. Δηλαδή εκτός από την θρομβόλυση να κάνουμε και θρομβοεκτομή, να επαναφέρουμε τον άνθρωπο πίσω στη ζωή, στο επάγγελμά του, στην οικογένειά του. Δυστυχώς χάνουμε 11.000 ανθρώπους κάθε χρόνο με θάνατο, χάνουμε 14.000 ανθρώπους που παραμένουν ανάπηροι, τετραπληγικοί, παραπληγικοί για όλη τους τη ζωή και οι υπόλοιποι υποφέρουν μαζί με τις οικογένειές τους. Λοιπόν, ήλπιζα ότι αυτό το μέτρο θα το ψήφιζαν και θα το χειροκροτήσουν», ανέφερε.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Η σπάνια νόσος που προσβάλλει καρδιά, νεφρούς και νεύρα – Οι δύο συχνότερες μορφές

Ηλίας Κυριόπουλος: «Πώς πρέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη χορήγηση των εμβολίων»

Κρυπτοσποριδίωση: Ποια είναι η ασθένεια που καταγράφει αύξηση στην Ευρώπη