Στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων και των μέτρων που είναι σε ισχύ για τον περιορισμό του φαινομένου επανέρχονται οι φαρμακαποθηκάριοι με επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, στις 3/8/23 απευθύναμε ανοιχτή επιστολή στον τότε πρόεδρο του ΕΟΦ η οποία περιείχε 12 ερωτήματα. Πιθανότατα γνωρίζετε επίσης ότι αυτά τα ερωτήματα έμειναν αναπάντητα από τον πρόεδρο του ΕΟΦ επί 58 ημέρες, όσο δηλαδή ο ίδιος παρέμεινε στην ηγεσία του ΕΟΦ. Σήμερα επανερχόμαστε δια της παρούσης επιστολής απευθυνόμενοι πλέον σε εσάς καθώς αφενός ο ΕΟΦ παραμένει χωρίς πρόεδρο από τις 30/9 και αφετέρου εσείς βρίσκεστε ήδη στην ηγεσία του Υπουργείου 4 μήνες, συνεπώς είστε πλέον ενήμερος για όλα τα τεκταινόμενα στο χώρο της υγείας γενικότερα, αλλά και του φαρμάκου ειδικότερα», σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων στην επιστολή του.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών ενημερώνουν τον Υπουργό ότι «η απαγόρευση εξαγωγών επιβλήθηκε στις 27/7 χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο επάρκειας από τον Ε.Ο.Φ , βασιζόμενη σε μία ατεκμηρίωτη δήθεν καταγγελία συνδικαλιστικού φορέα. Γνωρίζετε, επίσης, ότι στην εν λόγω αβάσιμη (τουλάχιστον) απόφαση περιλαμβάνονται πάνω από 50 προϊόντα, τα οποία διαθέτουν πληθώρα ελληνικών γενοσήμων. Δεδομένου ότι ο ΕΟΦ σε εγκύκλιό του της 05/07/23 έδωσε τον ορισμό της έλλειψης ενός φαρμάκου σε συνάρτηση ύπαρξης ή μη γενοσήμων, αντιλαμβάνεστε ότι η διατήρηση αυτών των προϊόντων σε καθεστώς απαγόρευσης προσκρούει στον βασικό στόχο της κυβερνητικής πολιτικής για αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων και δεν προστατεύει με κάποιον τρόπο τη δημόσια Υγεία, αλλά σίγουρα προστατεύει κάποια πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα και μόνο (συντεχνιακά και ιδιωτικά)».

Οι φαρμακοποθηκάριοι τονίζουν αυτό που σημείωσαν και σε πρόσφατη Συνέντευξη Τύπου: Ότι αρκετά από τα σκευάσματα τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς σχεδόν μόνιμης απαγόρευσης εξαγωγών, «όχι απλώς είναι σε επάρκεια αλλά υπερπλεονάζουν στα ράφια των φαρμακαποθηκών με κίνδυνο λήξης και καταστροφής τους».

Μεταξύ άλλων, ο ΠΣΦ σημειώνει ότι κανένας δεν ελέγχει εάν τηρείται «η υποχρέωση των φαρμακείων να χορηγούν τα σκευάσματα που τελούν υπό απαγόρευση εξαγωγής μόνο με ηλεκτρονική συνταγή καθώς και ποιοι ωφελούνται από την ανυπαρξία ελέγχων. Τους γνωρίζετε πολύ καλά κ Υπουργέ είναι οι ίδιοι που «επέβαλαν» την νέα εκτεταμένη απόφαση απαγόρευσης με fake news και επικοινωνιακά τρικ , τη στιγμή που η συντεταγμένη πολιτεία μιλούσε για «ομαλοποίηση» της αγοράς μέσα στο ίδιο το Κοινοβούλιο».

Καλεί δε τον κ. Χρυσοχοΐδη να βάλει τέλος «σ’ αυτό το γαϊτανάκι του παραλογισμού», όπως το αναφέρει. «Ενός παραλογισμού που περιλαμβάνει: τον εξευτελισμό του ΕΟΦ με το «ανεβοκατέβασμα» αποφάσεων στον ιστότοπo του κατά παραγγελία (αν όχι κατ’ εντολή) συνδικαλιστικών φορέων, τους πανηγυρισμούς συμφερόντων που απέχουν παρασάγγας από τη Δημόσια Υγεία, το διασυρμό της χώρας εντός ΕΕ και κυρίως τον στραγγαλισμό ενός κλάδου που οδηγείται αναπόφευκτα πια σε λουκέτα και απολύσεις, όχι λόγω, κάποιου δικού του σφάλματος, αλλά λόγω μιας εμμονικής, τιμωρητικής πολιτικής εις βάρος του, που ξεκίνησε το 2022 και προσφάτως νομιμοποιήθηκε και από εσάς».

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ιός Δυτικού Νείλου: Μηδενικά κρούσματα – Ένας θάνατος την τελευταία εβδομάδα

«Ο διαβήτης αλλάζει τη ζωή σου από τη μια μέρα στην άλλη» – Τέσσερις άνθρωποι που ζουν με διαβήτη αποκαλύπτουν

Προσωπικός Γιατρός: Τα νέα δεδομένα που προκαλούν αναβρασμό στους επαγγελματίες υγείας