Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει στον ιατρικό κόσμο με αφορμή το προωθούμενο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τον Προσωπικό Γιατρό και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Κάποιοι σύλλογοι έχουν διατυπώσει ήδη τις αντιδράσεις τους. Οι περισσότεροι γιατροί, ωστόσο, ζητούν διευκρινίσεις για την σαφή λειτουργία του νέου πλαισίου και τον μετασχηματισμό της υπηρεσίας υπαίθρου, του λεγόμενου «αγροτικού».

Η νέα μεταρρύθμιση, άλλωστε, παρουσιάστηκε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε αδρές γραμμές, ξεκαθαρίζοντας ότι όλες οι επιμέρους ρυθμίσεις θα αποσαφηνίζονται στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί έως το τέλος του χρόνου και, κυρίως, στις Υπουργικές Αποφάσεις.

Ένα από τα σημεία προβληματισμού των ιατρικών συλλόγων είναι το οικονομικό δέλεαρ προς νέους γιατρούς που θα επιλέξουν τις ειδικότητες της Παθολογίας και της Γενικής Ιατρικής, καθώς θεωρούν πως θα φέρει συγκρούσεις εντός των δομών Υγείας. «Πώς θα παίρνει ο νέος γιατρός αμοιβή κατά 30% υψηλότερη σε σχέση με τον διευθυντή του;», διερωτάται ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Επίσης, στο ίδιο πεδίο, αυτό των αμοιβών, ο κ. Εξαδάκτυλος θέτει ακόμη ένα ερώτημα που αφορά στο πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού γιατρών που εργάζονται σήμερα στην Κύπρο και τη Μεγάλη Βρετανία. «Τα 100.000 – 150.000 ευρώ που θα δοθούν σε αυτούς τους γιατρούς θα είναι σε μόνιμη βάση ή για ένα προσδιορισμένο χρονικό διάστημα; Και εάν υπάρχουν τα χρήματα, τότε πρέπει να αναθεωρηθούν συνολικά οι αμοιβές των γιατρών», λέει.

Σε κάθε περίπτωση, πριν ειπωθεί το οτιδήποτε ο κ. Εξαδάκτυλος σημειώνει ότι οι Σύλλογοι των γιατρών χρειάζονται μια πλήρη ενημέρωση. «Υπάρχουν ασάφειες και πρέπει να λυθούν οι απορίες. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να αποκτήσουμε ένα σύστημα Προσωπικών Γιατρών. Και ο τελευταίος νόμος έδωσε τις περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με ποτέ για να γίνει αυτό», λέει στο ygeiamou.gr.

Προσθέτει, όμως, ότι η τοποθέτηση αποφοίτων Ιατρικής, χωρίς την απαιτούμενη εμπειρία, ως Προσωπικούς Γιατρούς ίσως δε φέρει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. «Παρότι η υπηρεσία υπαίθρου έτσι όπως γίνεται, θα έπρεπε να έχει καταργηθεί εδώ και καιρό, οι ασθενείς πώς θα έχουν έναν γιατρό που μόλις πήρε το πτυχίο του;», λέει ο ίδιος.

Σε πιο σκληρό τόνο, η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος, σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι «με την κατάληψη αυτών των θέσεων από ανειδίκευτους Ιατρούς θα προκύψουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών, η οποία κατά τη γνώμη μας θα βρίσκεται σε συνεχή απειλή. Και όλα αυτά μετά μία περίοδο αδράνειας και εν αναμονή νέων συζητήσεων ημών και άλλων φορέων με το Υπουργείο Υγείας για την επίλυση επιτέλους των σοβαρών προβλημάτων τα οποία εμποδίζουν την πλήρη ανάπτυξη των μέτρων για την εφαρμογή του θεσμού, η οποία όμως απαιτεί συζήτηση, στρατηγική και τακτικές που να καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες της χώρας μας, αλλά και να εκμεταλλεύονται τις χιλιάδες των ειδικών γιατρών, οι οποίοι παρά τις αντίξοες συνθήκες συνεχίζουν να εξασκούν το λειτούργημα τους καθημερινά».

Η Ένωση Παθολόγων προσθέτει ότι αντί να δίνονται οικονομικά κίνητρα, «προτιμότερο είναι να βρεθεί λύση για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με ανθρώπινες συνθήκες για γιατρούς και ασθενείς».

Υπενθυμίζεται ότι αναλυτική τοποθέτηση για τον νέο σχεδιασμό έκανε το Σαββατοκύριακο και ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Ευάγγελος Φραγκούλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός πως η πολιτεία έχει αντιληφθεί τον κίνδυνο να μείνει χωρίς Γενικούς Οικογενειακούς Ιατρούς και Παθολόγους». Βέβαια, ο κ. Φραγκούλης υπογράμμισε ότι τον κρίσιμο ρόλο στην επιλογή ειδικότητας για έναν νέο γιατρό παίζει το πως προδιαγράφεται το μέλλον του ως ειδικευμένου γιατρού στη χώρα και εκεί πρέπει να δοθεί η μεγαλύτερη βαρύτητα.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, πάντως, θα προχωρήσει σε διάλογο με τους φορείς. Σήμερα το απόγευμα έχει, κατά πληροφορίες, διαδικτυακή συνάντηση με εκπροσώπους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.