Αρκετές εκδηλώσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης μετατέθηκαν χρονικά λόγω των φονικών πλημμυρών στη Θεσσαλία και όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει στραμμένη την προσοχή του στους πληγέντες. Μεταρρυθμίσεις που αφορούν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όμως, «τρέχουν» με σκοπό την ποιοτικότερη φροντίδα υγείας.

Το μήνυμα αυτό μετέδωσε και ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε πριν λίγες ημέρες και με αφορμή τη ΔΕΘ η Διοικούσα ΝΔ Θεσσαλονίκης και η ΔΕΕΠ Α΄Θεσσαλονίκης.

«Είμαστε εδώ για να κάνουμε κάποιες μεγάλες σοβαρές μεταρρυθμίσεις, είμαστε εδώ για να χτίσουμε το μέλλον. Και η πολιτική μας στρατηγική έχει πρωταρχική σημασία για το μέλλον που θέλουμε για τους Έλληνες και την Ελλάδα. Θα βελτιώσουμε ό,τι δεν λειτουργεί όπως πρέπει, γιατί υπάρχουν πολλά κομμάτια που χρειάζονται βελτίωση και θα διορθώσουμε ότι λειτουργεί ελαττωματικά, γιατί υπάρχουν ελλείψεις», ανέφερε.

Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης αποτελεί το πλέον εμβληματικό έργο της Βόρειας Ελλάδας στον τομέα της Υγείας. Μετά την αναστάτωση από την ακύρωση από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» του διαγωνισμού για την κατασκευή του νέου παιδιατρικού νοσηλευτικού ιδρύματος, έχουν ξαναμπεί όλα σε σειρά, με αποτέλεσμα η έναρξη κατασκευής του να τοποθετείται στο Δεκέμβριο.

Οι κάτοικοι της βόρειας Ελλάδας ανυπομονούν για ένα παιδιατρικό νοσοκομείο, στο πρότυπο των αντίστοιχων νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Αθήνας. Μια δομή που θα διαθέτει, δηλαδή, εξειδικευμένα τμήματα και ειδικότητες, όπως παιδοχειρουργούς. Το νοσοκομείο αναμένεται να δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα έλλειψης κλινών ΜΕΘ Παίδων. Σήμερα, όλη η βόρεια Ελλάδα καλύπτεται με μόλις οκτώ κλίνες ΜΕΘ Παίδων στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετά περιστατικά να χρειάζονται διακομιδή, εάν δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη.

Το νέο νοσοκομείο που θα είναι έτοιμο έως το τέλος του 2025 έχει σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχει ένα ασφαλές και αισιόδοξο θεραπευτικό περιβάλλον, όπου τα παιδιά και οι νέοι θα βρίσκονται στο επίκεντρο ενός ολοκληρωμένου δικτύου κλινικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Ο σχεδιασμός του, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει 140 γενικές Παιδιατρικές‐ παθολογικές/χειρουργικές κλίνες, 33 κλίνες έτοιμες να λειτουργήσουν ως κλίνες ΜΑΦ, 36 εξεταστήρια.

Ογκολογικό Νοσοκομείο

Το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη είναι επίσης μια από τις μεταρρυθμίσεις – τομές του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, το Θεαγένειο θα μεταφερθεί στη Δυτική Θεσσαλονίκη και «θα απαντάει στις αυξανόμενες ανάγκες των περιστατικών του καρκίνου», όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες, έχουν εγκριθεί οι μελέτες σκοπιμότητας από την Υγειονομική Περιφέρεια και το νοσηλευτικό ίδρυμα και αναμένεται έγκριση για χρηματοδότηση. Το όλο «πρότζεκτ» χρειάζεται αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί, ωστόσο θα προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση για τον καρκίνο: Στους τομείς της πρόληψης, της θεραπείας αλλά και της φροντίδας για ασθενείς τελικού σταδίου. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η δημιουργία hospices, δηλαδή δομών παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας, τομέας στον οποίο η χώρα μας υστερεί πολύ.

Το Θεαγένειο δημιουργήθηκε το 1955 και μπορεί να νοσηλεύσει περίπου 400 ασθενείς. Μετά από τόσα χρόνια χρειάζεται τόσο περισσότερος χώρος όσο και διαφορετικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του καρκίνου, μιας και έχουν συντελεστεί μεγάλες αλλαγές στην ιατρική επιστήμη.

 

Διαβάστε επίσης:

Conor O’ Leary: Ο Ιρλανδός που δίνει το παράδειγμα για την ανακουφιστική φροντίδα των καρκινοπαθών

Πέντε κρίσιμα πεδία μεταμορφώνουν τα Δημόσια Νοσοκομεία

Χρυσοχοΐδης – Προγραμματικές: Το σχέδιο για το ΕΚΑΒ Αττικής