Λειτουργικές είναι οι υγειονομικές δομές της Θεσσαλίας, παρά τα προβλήματα των προηγούμενων ημερών από τις πλημμύρες και τις ζημιές στο δίκτυο υδροδότησης. Εδώ και εννέα ημέρες οι επαγγελματίες Υγείας των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας Βόλου, Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων έχουν «ριχτεί» με αυταπάρνηση στην παροχή ιατρικής βοήθειας, αλλά και στέγης, των πλημμυροπαθών, με τις δυσκολίες των πρώτων ημερών να έχουν στο μεγαλύτερο βαθμό ξεπεραστεί.

Τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Παλαμά στην Καρδίτσα που είναι εκτός λειτουργίας λόγω των καταστροφών από τα νερά της βροχής. Με τη συνδρομή δύο Κινητών Μονάδων της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ακόμη μίας από το «Χαμόγελο του Παιδιού» και με τη συμμετοχή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας, παρέχονται υπηρεσίες προς τους πολίτες στον προαύλιο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου Παλαμά.

Η προσωρινή αυτή λύση, βέβαια, εγκυμονεί κινδύνους, καθώς στο γυμναστήριο μαζί με τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας, λειτουργεί δομή φιλοξενίας για περίπου 80 πλημμυροπαθείς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, ο οποίος πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στην περιοχή, πρέπει να δοθεί μια λύση στο συνωστισμό του γυμναστηρίου, καθώς πολλοί φιλοξενούμενοι είναι ηλικιωμένοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μετάδοση ασθενειών. «Σε ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ φιλοξενούνται 80 πλημμυροπαθείς, χωρίς νερό για να κάνουν μπάνιο πέντε ημέρες, σε απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής. Δε γνωρίζουν εάν λαμβάνουν κάποια θεραπεία για χρόνια νοσήματα. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης ιώσεων και λοιμώξεων», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος. Προσθέτει δε ότι έχει καταστραφεί και το φαρμακείο – μαζί με τα φάρμακα που είχε μέσα – απέναντι από το Κέντρο Υγείας Παλαμά, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται έλλειψη φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Νοσοκομείο Βόλου και Κέντρο Υγείας Βόλου

Εκτός λειτουργίας παραμένει και το Κέντρο Υγείας Βόλου. Όλες αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται άντληση υδάτων του υπογείου που πλημμύρισε. Τα επόμενα 24ωρα και εφόσον το Υπουργείο Υγείας σιγουρευτεί για την ασφαλή λειτουργία του θα ανοίξει.

Το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, βρέθηκε, επίσης, στο επίκεντρο των ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι ζημιές στο δίκτυο υδροδότησης άφησαν το νοσηλευτικό ίδρυμα χωρίς νερό και η τροφοδοσία πραγματοποιείται με βυτιοφόρα. Τα πρώτα 24ωρα μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel το νερό έφτανε για λίγες ώρες. Πλέον, όμως, οι ανάγκες σε νερό καλύπτονται περισσότερο ικανοποιητικά, καθώς έχει αυξηθεί κατά πολύ η διανομή εμφιαλωμένου νερού, μέσω δωρεών.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα νοσοκομεία (Λαμίας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Πανεπιστημιακό και Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας) δεν παρουσιάζουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προβλήματα που να ανακόπτουν τη λειτουργία τους. Αντίστοιχα, κανονικά λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας Μουζακίου, Καρδίτσας, Αργαλαστής, Ζαγοράς, Αλμυρού, Βελεστίνου, Πύλης, Φαρκαδόνας. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι δύσκολη η πρόσβαση των πολιτών στις δομές, αναλόγως το σημείο διαμονής τους.

Το Υπουργείο Υγείας και οι κατά τόπους υγειονομικές αρχές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα λοιμώδη νοσήματα που ευνοούνται από την υγρή…χωματερή που έχει δημιουργηθεί. Όπως ανέφερε στη χθεσινή επίσημη ενημέρωση η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, έως χθες είχαν καταγραφεί 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 24 λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

Έξι περιστατικά νοσηλεύονται με γαστρεντερίτιδα, εκ των οποίων ένα βρέφος με σαλμονέλλωση σε κατάσταση που δεν εμπνέει ανησυχία. Πέρα από τη σαλμονέλα, οι έλεγχοι στα δείγματα των νοσηλευομένων έχουν δείξει παρουσία του εντεροπαθογόνου στελέχους Escherichia coli (EPEC) και μία περίπτωση ροταϊού σε ενήλικα.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Υγείας ακολουθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο σε τρεις άξονες. Η ποιότητα του νερού είναι ο πρώτος άξονας των παρεμβάσεων στο πεδίο της δημόσιας υγείας. Ο δεύτερος είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση πιθανών παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με παθογόνα. Έχει στηθεί ένα δίκτυο καταγραφής από τα σημεία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Την ίδια στιγμή, δημιουργήθηκε μια πλατφόρμα στην οποία θα καταγράφονται οι νοσηλείες που σχετίζονται με αυτά τα νοσήματα αλλά και όσοι προσέρχονται σε δομές υγείας. Ο τρίτος άξονας αφορά στα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές. Έχει προγραμματιστεί η τοποθέτηση επιπλέον 50 παγίδων στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Επίσης, λαμβάνονται καθημερινά δείγματα και εάν παρατηρηθεί αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών θα ληφθούν τα αντίστοιχα μέτρα.

 

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλία – Πλημμύρες: Κίνδυνοι και νοσήματα από το μολυσμένο νερό -Τι να προσέχουμε

Θεσσαλία – Πλημμύρες: Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Φόβοι για ακόμη 6 ασθένειες

Κουνούπια: Συναγερμός για τον Ιό Δυτικού Νείλου στις πληγείσες περιοχές – Κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο