Σε πλήρη επιφυλακή για το χρονικό «παράθυρο» των δέκα ημερών έως ότου αναμένεται να χτυπήσει… συναγερμός για τον ιό του Δυτικού Νείλου στη Θεσσαλία, ως συνέπεια των νερών από την πλημμύρα, είναι το Υπουργείο Υγείας και οι κατά τόπους υγειονομικές αρχές. Οι επόμενες ημέρες κρίνονται ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς αναμένονται οι συνέπειες της κακοκαιρίας Daniel στη Δημόσια Υγεία.

Οι ειδικοί εστιάζουν σε δύο «πηγές» που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας: Τα μολυσμένα νερά και τα νεκρά ζώα. Έτσι, συστήνονται συγκεκριμένα μέτρα, με σκοπό τον περιορισμό ασθενειών. Μάλιστα, ειδικοί αποσαφηνίζουν πως οι κάτοικοι της Θεσσαλίας δεν κινδυνεύουν από τύφο ή ελονοσία όπως έχει ακουστεί τα τελευταία 24ωρα.

Πιο αναλυτικά, βασικό ζήτημα που έχουν να αντιμετωπίσουν κάτοικοι και υγειονομικές δομές της Θεσσαλίας είναι οι γαστρεντερίτιδες. Ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν εκδηλωθεί δεκάδες περιστατικά, πάνω από 35, εκ των οποίων μόλις ένα, που αφορά σε ηλικιωμένο, είναι πιο σοβαρό, με αποτέλεσμα να χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο. Ο αριθμός για ολόκληρη την περιοχή της Θεσσαλίας δεν είναι μεγάλος, θεωρείται, όμως, πως θα αυξηθεί, γι’ αυτό και οι υγειονομικές αρχές κρούουν συνέχεια τον κώδωνα του κινδύνου, επαναλαμβάνοντας τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες.

Όπως αναφέρει στο ygeiamou.gr ο Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, είναι σχεδόν σίγουρο ότι υπάρχει έκθεση στα νερά της πλημμύρας ικανή για να παρουσιαστούν κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Εξηγεί ότι μέσω της επαφής που είχαν οι κάτοικοι με τα νερά προκειμένου να απεγκλωβιστούν, είναι πολύ πιθανό να μπήκε μολυσμένο νερό στο στόμα τους. Η γαστρεντερίτιδα εκδηλώνεται σχεδόν άμεσα και έχει ως βασικά συμπτώματα εμετούς, διάρροια και πυρετό.

Ο φόβος των κουνουπιών

Ο ιός του Δυτικού Νείλου αποτελεί ακόμη έναν φόβο των ειδικών. Ειδικά από τη στιγμή που η περιοχή της Θεσσαλίας «δίνει» έτσι και αλλιώς κρούσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, της περασμένης εβδομάδας, από το σύνολο των 82 κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, τα 35 εντοπίζονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και συγκεκριμένα σε δήμους της Καρδίτσας, της Λάρισας και των Τρικάλων.

Σήμερα, τα αυγά των κουνουπιών έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες, επομένως για τις επόμενες δέκα ημέρες δεν αναμένεται κάποια έξαρση κρουσμάτων, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Το ζήτημα είναι μετά το χρονικό αυτό διάστημα, όταν θα αυξηθούν οι πληθυσμοί των κουνουπιών στα λιμνάζοντα νερά. Για να προληφθεί η αύξηση των πληθυσμού τους και η μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου, έχουν τοποθετηθεί ειδικές παγίδες και λαμβάνονται διαρκώς δείγματα, έτσι ώστε σε επίπεδο προνύμφης να αντιμετωπίζονται πριν δημιουργήσουν προβλήματα.

Το νερό της πλημμύρας δεν είναι επικίνδυνο μόνο για γαστρεντερίτιδα. Τα νεκρά ζώα που επιπλέουν σε αυτό έχουν ως συνέπεια τη μετάδοση ασθενειών, με το Υπουργείο Υγείας να εφιστά διαρκώς την προσοχή για τη λεπτοσπείρωση. Πρόκειται για μικροβιακή λοίμωξη, που προκαλείται από τον μικροοργανισμό λεπτόσπειρα (Leptospira spp) και παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα. Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου. Μεταδίδεται όταν ούρα ή ιστοί μολυσμένου ζώου έρθουν σε επαφή με βλεννογόνους (των οφθαλμών, της μύτης και του στόματος) ή με λύσεις συνεχείας του δέρματος.

Επιπλέον, το νερό της πλημμύρας, εάν έχει ξεπλύνει χημικά είναι επικίνδυνο για δερματικά προβλήματα, καθώς και δηλητηρίαση, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη.

Γιατί δεν υπάρχει ο κίνδυνος για τύφο ή ελονοσία

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας επισημαίνει ότι στους κινδύνους από τις πλημμύρες δεν συμπεριλαμβάνονται η ελονοσία και ο τύφος. Εξηγώντας γιατί, σημειώνει ότι όσον αφορά στην ελονοσία το παράσιτο που την προκαλεί δεν είναι ενδημικό στην Ελλάδα. Επομένως, δεν υπάρχει πιθανότητα για μετάδοση ελονοσίας. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα χρειαστεί επανεισαγωγή του παρασίτου, κάτι που πιθανολογείται σε βάθος ετών λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη. Το πλασμώδιο της ελονοσίας (όπως και κανένα μικρόβιο) δεν βγαίνει με παρθενογένεση από την υγρασία ή την πλημμύρα. Η ελονοσία σχετίζεται με πλημμύρες σε περιοχές που έχει ενδημικότητα το πλασμώδιο.

Σε ό,τι αφορά στον τύφο, ο Αναπληρωτής Καθηγητής τονίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις πλημμύρες. Πρόκειται για ασθένεια που μεταδίδεται από δάγκωμα τσιμπουριού, ψύλλου ή ακάρεων. Έτσι, προς αποφυγή παρερμηνειών, ο κ. Μαγιορκίνης εξηγεί ότι ο τύφος δεν πρέπει να συγχέεται με τον τυφοειδή πυρετό, που οφείλεται σε στελέχη σαλμονέλας και υπάγεται γενικότερα στις γαστρεντερίτιδες.

Οι προσπάθειες επιτήρησης των νοσημάτων που μπορούν να προκληθούν από τις πλημμύρες έχουν ενταθεί. Από σήμερα θα λειτουργεί πλατφόρμα για καταγραφή των λοιμώξεων που σχετίζονται με την κατάσταση στη Θεσσαλία. Στην πλατφόρμα αναμένεται να ενταχθούν και οι νοσηλείες που σχετίζονται με συγκεκριμένα λοιμώδη νοσήματα. Την ίδια στιγμή, 12 Κέντρα Υγείας της περιοχής εξοπλίζονται με αναλυτές για καλύτερη διάγνωση των παθογόνων. Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή της Θεσσαλίας έχει στηθεί Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας και είναι σε εξέλιξη επιχειρησιακός σχεδιασμός για την πρόληψη και την αντιμετώπιση απειλών Δημόσιας Υγείας, υπό την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΔΥ – Τρόφιμα: Οδηγίες πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων

Αγαπηδάκη για πλημμυροπαθείς από την κακοκαιρία Daniel: Οι δύο πηγές μόλυνσης, τι πρέπει να προσέχουμε

Κακοκαιρία Daniel: Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα για το μολυσμένο νερό από τις πλημμύρες