Στα ευρήματα της επιδημιολογικής επιτήρησης στις πληγείσες περιοχές αναφέρθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, έχουν καταγραφεί 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 24 λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

Μόνο έξι περιστατικά νοσηλεύονται με γαστρεντερίτιδα, εκ των οποίων ένα βρέφος με σαλμονέλλωση σε κατάσταση, χωρίς να εμπνέει ανησυχία. Πέρα από τη σαλμονέλα, οι έλεγχοι στα δείγματα των νοσηλευομένων έχουν δείξει παρουσία του εντεροπαθογόνου στελέχους Escherichia coli (EPEC) και μία περίπτωση ροταϊού σε ενήλικα. Όπως σχολίασε η κ. Αγαπηδάκη, «στη συντριπτική τους πλειονότητα οι κάτοικοι έλαβαν οδηγίες και έφυγαν από τη δομή, δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν», ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση μη ανησυχητική σε επίπεδο επιδημιολογικής επιτήρησης, «χωρίς αυτό να σημαίνει σημαίνει ότι υπάρχει και λόγος εφησυχασμού».

Η αναπληρώτρια υπουργός συνέστησε οι πολίτες που εμφανίζουν εμπύρετη γαστρεντερίτιδα, συμπτώματα δηλαδή ναυτίας, εμέτου, διάρροιας που συνοδεύονται με πυρετό ή συμπτώματα απλού κρυολογήματος είτε δερματικά εξανθήματα, να επισκέπτονται τις κατά τόπους υπηρεσίες υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας έχει ενεργοποιήσει δύο τηλεφωνικές γραμμές για τους πολίτες των περιοχών που επλήγησαν. Καθημερινά, από τις 08:00 έως τις 20:00, μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 213 216 1123 και 213 216 1124 για πληροφορίες σχετικά με θέματα δημόσιας υγείας και υγιεινής.

Πότε είναι κατάλληλο το νερό

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, η κ. Αγαπηδάκη προέβη σε διευκρινίσεις σχετικά με το πότε το νερό είναι κατάλληλο για χρήση αλλά και την πορεία της παρακολούθησης του δικτύου υδροδότησης. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι σήμερα ελήφθησαν δείγματα και από τη Λάρισα και τον Βόλο, ενώ έχουν προγραμματιστεί δειγματοληψίες σε όλες τις περιοχές.

Για τη Λάρισα, ανέφερε ότι το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση όπως και τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της αναπ. υπουργού:

«Όταν λέμε ότι το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, σημαίνει ότι μπορούμε το νερό αυτό να το χρησιμοποιήσουμε για να πιούμε, για να κάνουμε μπάνιο, για να μαγειρέψουμε, να παρασκευάσουμε ποτά, να πλύνουμε λαχανικά. Όταν λέμε ότι το νερό δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση-κατανάλωση, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πόσιμο, δεν μπορούμε λοιπόν να το πιούμε, δεν μπορούμε να βουρτσίσουμε δόντια, δεν μπορούμε να κάνουμε μπάνιο με αυτό το νερό. Αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε για αυτές τις δραστηριότητες, θα πρέπει να το βράσουμε τρία λεπτά στους 100 βαθμούς και μετά να το αφήσουμε να κρυώσει, να ξεπλύνουμε λαχανικά, να το χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα, να το χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε μπάνιο, να βουρτσίσουμε τα δόντια μας και τα λοιπά».

Πρόληψη για τα κουνούπια

Σε σχέση με την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την εντομολογική επιτήρηση, η κ. Αγαπηδάκη δήλωσε ότι έχει ήδη προγραμματιστεί η τοποθέτηση 20 επιπλέον παγίδων αυτές τις μέρες και 50 επιπλέον στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. «Λαμβάνουμε καθημερινά δείγματα προκειμένου να έχουμε έγκαιρη εικόνα και αν παρατηρήσουμε κάποια ενδεχόμενη έξαρση φαινομένων σε σχέση με τα κουνούπια, θα λάβουμε τα αντίστοιχα μέτρα» κατέληξε.