«Οριακή» χαρακτηρίζει την κατάσταση στο ΕΣΥ η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ). Σε υπόμνημα που απέστειλε προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θίγει μια σειρά από ζητήματα που πρέπει να γίνουν, μεταξύ των οποίων και αύξηση στις αποδοχές των γιατρών.

Αναλύοντας τις αμοιβές του ιατρικού προσωπικού, η ΟΕΝΓΕ σημειώνει πως «μετά από μια 12ετία 3 σκληρών μνημονίων και τεράστιων περικοπών στους μισθούς, που εφάρμοσαν διαδοχικά τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και αυτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, οι αυξήσεις που δόθηκαν με το νέο ιατρικό μισθολόγιο που είναι σε ισχύ από 1/1/2023, όχι μόνο δεν αναπληρώνουν τις απώλειες, αφού όχι μόνο δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις πραγματικές μειώσεις των αποδοχών μας των τελευταίων χρόνων, αλλά ούτε αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό και την ακρίβεια που καλπάζουν με πάνω από 10%».

Δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι ο Διευθυντής ΕΣΥ έχει μισθολογική αύξηση 90 ευρώ στο βασικό μισθό και 130 ευρώ στο νοσοκομειακό επίδομα, συνολικά 220 ευρώ μηνιαίως. Αντίστοιχα ο Επιμελητής Α΄ έχει συνολική αύξηση 205 ευρώ (85+120), ο Επιμελητής Β΄ 194 ευρώ (74+120) και ο ειδικευόμενος 180 (60+120).

«Το 2011 πριν τις περικοπές οι μεικτές αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος βιβλιοθήκης (το οποίο έχει καταργηθεί και το οποίο δεν φορολογούνταν) ήταν: Διευθυντής ΕΣΥ: 2.843 ευρώ (τώρα 2358 μεικτά), Επιμελητής Α’: 2.441 (τώρα 2213 μεικτά), Επιμελητής Β’: 2.042 (τώρα 1958 μεικτά), Ειδικευόμενος: 1.562 ευρώ (τώρα 1559 μεικτά)».

Σημειώνει δε ότι στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θα ισχύσει από 01/01/2024, προβλέπεται θέσπιση εκ νέου του επιδόματος βιβλιοθήκης για τα μέλη ΔΕΠ, όχι όμως για τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, «η ωριαία αποζημίωση των εφημεριών κυμαίνεται από 4,48 για τον ειδικευόμενο έως 7,42 για τον Συντονιστή Διευθυντή, μεικτά. Η προβλεπόμενη προσαύξηση (άρθρο 45 ν.3205/2003) παραμένει καθηλωμένη στα επίπεδα του 2003. Η μοναδική αύξηση που δόθηκε το 2017 άγγιξε «το αστρονομικό ποσό» των 1,80 ευρώ (από 30 ευρώ αυξήθηκε σε 31,80)».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ειδικά σε ό,τι αφορά στο θέμα των αμοιβών τους διεκδικούν:

-20% αύξηση βασικού μισθού άμεσα για όλες τις βαθμίδες. Διπλασιασμό του ωρομισθίου της εφημερίας για όλες τις βαθμίδες. Διπλασιασμό της συμπληρωματικής παροχής ανά εφημερία από 31,80 ευρώ (σήμερα) σε 62 ευρώ για όλες τις βαθμίδες.

-Επαναφορά 13ου, 14ου μισθού και επιδόματος αδείας.

-Η φορολόγηση των τακτικών εφημεριών να είναι αυτοτελής και με μειωμένο συντελεστή. Να μην φορολογούνται καθόλου οι πρόσθετες (υπεράριθμες) εφημερίες σε όλους τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας. Έγκαιρη και στο ακέραιο πληρωμή του συνόλου των εφημεριών (πρόσθετων και τακτικών).

-Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία. Να προσμετρηθεί η διετία 2016 – 2017 κατά την οποία είχε “παγώσει” η μισθολογική εξέλιξη.

-Χορήγηση επιδόματος βιβλιοθήκης αφορολόγητο.

-Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

-Να μην προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα αποδοχές που έχουν ήδη φορολογηθεί στην «πηγή», ώστε να μην φορολογούνται διπλά, και «τελικά να αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε με την εκκαθάριση ποσά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που έχουμε λάβει για υπεράριθμες (πρόσθετες) εφημερίες, για ειδικά έκτακτα επιδόματα σχετικά με την πανδημία ή/και μετακινήσεις κλπ».

-Να εκδοθεί άμεσα η κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών (η οποία σύμφωνα με τον νόμο 4999/2022 έπρεπε να έχει εκδοθεί έως τις 30/06/2022), για να καθοριστεί το ύψος του οικονομικού κινήτρου προσέλκυσης και παραμονής με βάση τον τρέχοντα βασικό μισθό. Χορήγηση του κινήτρου και στους Επικουρικούς γιατρούς οι οποίοι δεν το δικαιούνται.

-Να σταματήσει ο εμπαιγμός σε βάρος χιλιάδων γιατρών του ΕΣΥ που συνταξιοδοτήθηκαν από 01/01/2017 και η απαράδεκτη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων με την επίκληση αστείων δικαιολογιών όπως «η έλλειψη κατάλληλου λογισμικού». Να υπολογιστούν και να αποδοθούν άμεσα οι συντάξεις διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης και οι αντίστοιχες προσαυξήσεις.

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΣΥ: Έρχεται νέος νόμος για τους διοικητές νοσοκομείων – Ποια προσόντα απαιτούνται και ποια τα καθήκοντά τους

ΕΣΥ: Μηδενίζει ο χρόνος αναμονής στα Επείγοντα – Ο ρόλος του ΕΚΑΒ

Ψηφιακή υγεία: Το ελληνικό μοντέλο κάνει πιο φιλικό το ΕΣΥ για τους πολίτες