Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η επιχείρηση απεγκλωβισμού ανθρώπων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Το ΕΚΑΒ σε συνεργασία με την Πυροσβεστική – καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα ασθενοφόρα δεν έχουν πρόσβαση – επεμβαίνει και διακομίζει στα νοσοκομεία όσους χρειάζονται ιατρική βοήθεια.

Τον συντονισμό των υγειονομικών δυνάμεων και τη διαχείριση των προβλημάτων υγείας έχουν ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, χθες έως τις 12 το βράδυ διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Καρδίτσας εννέα ενήλικες και τρία παιδιά. Από το βράδυ έως σήμερα το μεσημέρι διακομίστηκαν άλλα 25 άτομα και ένα βρέφος στα νοσοκομεία Καρδίτσας και Τρικάλων.

Συνολικά στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν 38-40 ασθενοφόρα, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα είναι, κατ’ εντολή του κ. Παπαευσταθίου, επιπλέον δυνάμεις καθώς και δύο ομάδες Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών ώστε να επέμβουν εάν ζητηθεί από την Πολιτική Προστασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ασθενοφόρα αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην προσέγγιση και στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται η συνδρομή της Πυροσβεστικής και του Στρατού. Για αεροδιακομιδές που απαιτείται να γίνουν, η Πυροσβεστική παραλαμβάνει κατοίκους με ελικόπτερο και το ΕΚΑΒ περιμένει στο ελικοδρόμιο ώστε να τους διακομίσει στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Στο μεταξύ, σε πλήρη ετοιμότητα είναι νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας που λειτουργούν απρόσκοπτα. Τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν στην τροφοδοσία με ρεύμα και νερό, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, αντιμετωπίζονται και τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν ριχτεί στη «μάχη».

Διανομή φαρμάκων στον πληθυσμό

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποίησε σήμερα το προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων.

Στη σύσκεψη έγινε μια πρώτη εκτίμηση της λειτουργικότητας των φαρμακείων που έχουν πληγεί από τη θεομηνία και της δυνατότητας να διαθέσουν φάρμακα στον πληθυσμό.

Επίσης αποφασίσθηκε, μετά από επικοινωνία με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, η συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία, για τη διάθεση των φαρμάκων σε πολίτες που πρέπει να συνεχίσουν την αγωγή τους και βρίσκονται σε περιοχές που αδυνατούν να τα προμηθευθούν λόγω των συνθηκών που επικρατούν.

 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων – Σε πρώτο πλάνο ο εμβολιασμός

Παχυσαρκία: Το νέο φάρμακο που βοηθά στην απώλεια βάρους

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα – Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης