Συνεχίζει τη συλλογή και αξιοποίηση δεδομένων από τη λειτουργία όλων των φορέων του ΕΣΥ ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ).

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΔΙΠΥ, Βασίλης Μπαλάνης, σε σχέση με το έργο που διενεργεί ο Οργανισμός:

• Έχει πραγματοποιηθεί αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης σε κρίσιμες λειτουργίες των υγειονομικών μονάδων που θα πρέπει να πληρούν, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και την ελληνική νομοθεσία, τα ελάχιστα απαιτούμενα σε ότι αφορά την ασφάλεια των ασθενών και την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδα.
• Όλα τα κριτήρια συμμόρφωσης και τα σημεία ελέγχου είναι βιβλιογραφικά τεκμηριωμένα και εκπορεύονται από τη νομοθεσία (ελληνική- ευρωπαϊκή), τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας ασθενών όπως έχουν οριστεί από διεθνείς έγκυρους οργανισμούς (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, διεθνείς φορείς διαπίστευσης, ISQua), ευρωπαϊκά κανονιστικά κείμενα, ευρωπαϊκές επιστημονικές ενώσεις κ.λπ.
• Η αξιολόγηση εκάστου σημείου ελέγχου παραπέμπει σε συγκεκριμένες παραμέτρους ώστε να καθίσταται απολύτως αντικειμενικό το αποτέλεσμα του ελέγχου συμμόρφωσης και εφαρμογής.
• Τα ευρήματα αξιολογούνται με συγκεκριμένη διαβάθμιση και μέσω δομημένης προκαθορισμένης μεθοδολογίας. Σε ό,τι αφορά τα πορίσματα των ελέγχων, αυτά δεν είναι σε καμία περίπτωση αποκαρδιωτικά, αλλά αντιθέτως υπογραμμίζουν σε πολλές υγειονομικές μονάδες το πολύ υψηλό επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας καθώς και την ισχυρή δέσμευση τόσο αυτών όσο και των Διοικήσεων στην παροχή αποτελεσματικής φροντίδας. Παρά τις διαπιστωμένες ομολογουμένως ελλείψεις και τα κενά στην απόλυτη τεκμηρίωση διαδικασιών, η φροντίδα παραμένει ασφαλής για τους ασθενείς. Κύριο μέλημα του ΟΔΙΠΥ είναι η αναβάθμιση της ποιότητας της φροντίδας σε όλα τα νοσοκομεία ώστε να παρέχεται το ίδιο υψηλό επίπεδο, με προτυποποιημένες διαδικασίες.

Ο κ. Μπαλάνης διευκρινίζει ότι η ομάδα εμπειρογνωμόνων δεν προβαίνει σε κλινικό έλεγχο (έλεγχο συμμόρφωσης με διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα), με την αξιολόγηση να μην περιλαμβάνει τέτοιου είδους κριτήρια.
«Στόχος αυτής της διαδικασίας αποτύπωσης είναι η συλλογή, με αντικειμενικό, αξιόπιστο, διαφανή και δομημένο τρόπο, όλων των δεδομένων της υφιστάμενης λειτουργίας των φορέων του ΕΣΥ που θα οδηγήσουν στην τεκμηριωμένη καταγραφή των πραγματικών συνθηκών παροχής υπηρεσιών υγείας με όρους ασφάλειας για τον ασθενή, προκειμένου να γίνει η άμεση προτεραιοποίηση των απαιτούμενων διορθωτικών/βελτιωτικών παρεμβάσεων και η υλοποίησή τους από τις Διοικήσεις των νοσοκομείων με την υποστήριξη του ΟΔΙΠΥ».

 

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΣΥ: Μηδενίζει ο χρόνος αναμονής στα Επείγοντα – Ο ρόλος του ΕΚΑΒ

Τέσσερις παρεμβάσεις που μεταμορφώνουν το πεδίο της Υγείας

Νοσοκομείο Μεταξά: Αναβάλλονται χημειοθεραπείες λόγω υποχρηματοδότησης