Σε σοβαρές καταγγελίες για αναβολή χημειοθεραπειών στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά» προχωρά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Μιχάλη Γιαννάκο, «έχουν απομείνει 5.000 ευρώ στο νοσοκομείο για φάρμακα και όποιος ασθενής με καρκίνο πάει σήμερα για χημειοθεραπεία που μπορεί να στοιχίζει περισσότερο αναβάλλεται».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αποδίδει τη δυσκολία διενέργειας θεραπειών κρίσιμων για τη ζωή των ογκολογικών ασθενών στην υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων και της Δημόσιας Υγείας γενικότερα. «Έχουμε πολλές φορές πει ότι η δημόσια υγεία δεν φτιάχνει με 5% δημόσιες δαπάνες υγείας. Ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης είναι 7,5%. Όπου υποχωρεί ο δημόσιος τομέας τα κενά καλύπτει ο ιδιωτικός τομέας με τον πολίτη να βάζει πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη. Η αναγέννηση του ΕΣΥ δεν εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα του Υπουργού υγείας που είναι αποδεδειγμένη, αλλά συνολικά από τη κυβέρνηση. Από τα λεφτά. Τα νοσοκομεία σήμερα εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δις ευρώ. Θηλιά στο λαιμό των προϋπολογισμών τους.

Μάλιστα, ο κ. Γιαννάκος επισημαίνει πως δε γίνεται ορθή διαχείριση και κατανομή των χρημάτων, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.
«Σταδιακά από τα νοσοκομεία απολύονται 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση και εγκαθίστανται εργολάβοι. Επίσης οι πρόσθετες ανάγκες των νοσοκομείων στις εν λόγω υπηρεσίες καλύπτονται με εργολάβους αφού τα νοσοκομεία δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν συμβασιούχους. Στα νοσοκομεία ο κάθε εργαζόμενος των εργολάβων στοιχίζει περισσότερο από τον γιατρό», επισημαίνει, και προσθέτει:
«Παράδειγμα στο Νοσοκομείο Νίκαιας ανέθεσαν σε εργολάβο την φύλαξη για δύο μήνες με 10 φύλακες. Το ποσό είναι 71.622,40 ευρώ με το ΦΠΑ. Είναι αναρτημένο στη διαύγεια. Δηλαδή το μήνα οι 10 φύλακες κοστίζουν 35.800 ευρώ. Ο κάθε ένας 3.500 ευρώ ο μήνας. Εάν προσλάμβανε συμβασιούχους ή επικουρικούς θα στοίχιζαν ακριβώς τα μισά χρήματα(14.500 ευρώ) και οι εργαζόμενοι θα λάμβαναν μεγαλύτερο μισθό από ότι τώρα μέσω του εργολάβου».

 

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΣΥ: Μηδενίζει ο χρόνος αναμονής στα Επείγοντα – Ο ρόλος του ΕΚΑΒ

Ψηφιακή υγεία: Το ελληνικό μοντέλο κάνει πιο φιλικό το ΕΣΥ για τους πολίτες

Χάρτινα καλαμάκια: Γεμάτα επιβλαβή «παντοτινά» χημικά – Επικίνδυνα για το ήπαρ