Ένα ΕΚΑΒ που θα φτάσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα και θα καταγράφει χρόνους ανταπόκρισης ακόμη και τα 7 λεπτά για εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά έχει ως στόχο η κυβέρνηση. Η επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα έχει τεθεί ως προτεραιότητα στη δεύτερη κυβερνητική θητεία και ήταν ο τομέας με τον οποίο ξεκίνησε τις παρεμβάσεις του ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο σχεδιασμός για γρήγορες και αποτελεσματικές διακομιδές ξεδιπλώνεται σταδιακά και οι βασικοί του άξονες παρουσιάζονται σήμερα το πρωί από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Για να φτάνουν πιο γρήγορα ασθενοφόρα κοντά στους πολίτες σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, από τον περασμένο Ιούνιο εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προέβλεπε την τοποθέτηση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων ως οδηγούς των ασθενοφόρων. Η… πυροσβεστική αυτή λύση ήταν προσωρινή και αφορούσε τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ παράλληλα γινόταν ο προγραμματισμός για περισσότερο μόνιμες λύσεις.

Μία εξ αυτών η ενίσχυση του ΕΚΑΒ Αττικής. Μετά από πρόσκληση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, άμεσα «πιάνουν δουλειά» περίπου 110 διασώστες με διετείς συμβάσεις. Πιο συγκεκριμένα, ανταποκρίθηκαν 185 άτομα και με βάση τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε ο αριθμός όσων πληρούσαν τις προϋποθέσεις διαμορφώθηκε σε 142 άτομα. Ωστόσο, όπως προκύπτει από πληροφορίες, περίπου 30 παραιτήθηκαν, με τον τελικό αριθμό να μειώνεται. Επειδή αρκετοί εξ αυτών χρειάζονται εκπαίδευση, καθώς δεν έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, εκτιμάται ότι θα είναι επιχειρησιακά ενεργοί περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Εκείνες τις ημέρες θα είναι εφικτό να προστεθούν έντεκα ασθενοφόρα που βγαίνουν στο Λεκανοπέδιο την ημέρα και πέντε τη νύχτα. Πιο αναλυτικά, σήμερα η Αττική καλύπτεται με 47-52 ασθενοφόρα πρωί και απόγευμα και με 30 οχήματα τη νύχτα. Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, θα βγαίνουν στο δρόμο 58-63 ασθενοφόρα πρωί και απόγευμα και 35 κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επιπλέον, από τις 15 Σεπτεμβρίου θα επιχειρούν 15-17 μηχανές ταχείας επέμβασης το πρωί και άλλες τόσες το απόγευμα. Τα δίκυκλα του ΕΚΑΒ εκτιμάται ότι κερδίζουν σημαντικό χρόνο στην παροχή πρώτων βοηθειών μέχρι να φτάσει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ελαφρών περιστατικών αντιμετωπίζονται χωρίς να χρειαστεί να μεταβεί τελικά ασθενοφόρο και να γίνει μεταφορά σε νοσοκομείο. Κερδίζεται, συνεπώς, χρόνος και πόροι.

Μετά την Αττική, ανάλογη πρόσκληση ενδιαφέροντος για πληρώματα ασθενοφόρων με διετείς συμβάσεις αναμένεται και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Επιπλέον, δρομολογούνται προσλήψεις 800 μόνιμων διασωστών, όπως έχει προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις μετά τις εκλογές.

Με την προσθήκη προσωπικού εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί ο χρόνος προσέγγισης του άμεσα επείγοντος που κυνηγά με πολλή προσπάθεια χρόνια τώρα το ΕΚΑΒ. Ο σκοπός είναι ο χρόνος απόκρισης να φτάσει τα 7-10 λεπτά για εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά στις αστικές και ημιαστικές περιοχές.

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΑΒ: Πόσοι διασώστες θα προσληφθούν – Πότε θα βγουν 10 επιπλέον ασθενοφόρα στην Αττική

ΕΚΑΒ – Ενισχύσεις: Σε ποιες περιοχές έχουν πάει Ένοπλες Δυνάμεις

Χρυσοχοΐδης: Στο Υπουργικό η εισήγησή του για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ