Μια νεαρή μητέρα (35 ετών) δύο παιδιών στην Ιντιάνα των ΗΠΑ έχασε τη ζωή της μετά από υπερβολική κατανάλωση νερού. Πιο συγκεκριμένα, η Ashley Summers κατανάλωσε περίπου 1,5 λίτρο νερό μέσα σε 20 λεπτά, χάνοντας έπειτα τις αισθήσεις της. Ανάλογο θλιβερό περιστατικό καταγράφηκε και στις αρχές Ιουλίου στις ΗΠΑ – ένας δεκάχρονος οδηγήθηκε στο νοσοκομείο μετά την κατανάλωση 6 μπουκαλιών νερού σε μια ώρα. Οι γιατροί διαπίστωσαν «δηλητηρίαση» από την ποσότητα νερού που είχε καταναλώσει.

Όλοι γνωρίζουμε τη ζωτική σημασία του νερού και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό να παραμένουμε ενυδατωμένοι, ειδικά σε συνθήκες καύσωνα. Αν και γενικά είναι δύσκολο να πιούμε μεγάλες ποσότητες νερού, θα μπορούσε αυτό να συμβεί έπειτα από έντονη προπόνηση, για παράδειγμα.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από νερό θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν σύγχυση, αποπροσανατολισμό, ναυτία και εμετό.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η δηλητηρίαση από νερό – ή αλλιώς υδρική δηλητηρίαση- θα μπορούσε να προκαλέσει οίδημα στον εγκέφαλο και να αποβεί μοιραία, όπως στην περίπτωση της 35χρονης.

Τι είναι η υδρική δηλητηρίαση

Όσο αυξάνεται η ποσότητα του νερού στο αίμα, τα επίπεδα του νατρίου μειώνονται. Εάν τα επίπεδα νατρίου πέσουν κάτω από τα 135 χιλιοστομόλια ανά λίτρο (mmol/l), οι ειδικοί αναφέρονται σε μια κατάσταση που ονομάζεται υπονατριαιμία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Mayo Clinic, στην υπονατριαιμία, ένας ή περισσότεροι παράγοντες – που κυμαίνονται από μια υποκείμενη ιατρική πάθηση έως την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας νερού – προκαλούν αραίωση του νατρίου στο σώμα. Όταν συμβαίνει αυτό, τα επίπεδα του νερού αυξάνονται και τα κύτταρά αρχίζουν να διογκώνονται. Αυτό το πρήξιμο μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, από ήπια έως απειλητικά για τη ζωή. Ιδιαίτερα επικίνδυνη θεωρείται και η διόγκωση στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπονατριαιμίας

Οι ειδικοί της Mayo Clinic επισημαίνουν ότι θα πρέπει να προσέξουμε συμπτώματα, όπως:

  • Ναυτία και έμετος
  • Πονοκέφαλος
  • Σύγχυση
  • Απώλεια ενέργειας, υπνηλία και κόπωση
  • Ανησυχία και ευερεθιστότητα
  • Μυϊκή αδυναμία, σπασμοί ή κράμπες
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Κώμα.

Η συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλο ονομάζεται εγκεφαλικό οίδημα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει το εγκεφαλικό στέλεχος και να προκαλέσει δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, η δηλητηρίαση από νερό μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλική βλάβη, κώμα, ακόμη και θάνατο.

Πότε να αναζητήσετε βοήθεια 

Θα πρέπει να ζητήσετε άμεση επείγουσα φροντίδα για όποιον εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα υπονατριαιμίας, όπως ναυτία και έμετο, σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις ή απώλεια συνείδησης.

Για να αποφύγετε τη δηλητηρίαση από το νερό, ορισμένες ιατρικές πηγές συνιστούν να μην πίνετε περισσότερο από 0,8 έως 1,0 λίτρα νερού ανά ώρα.

Eιδήσεις σήμερα: 

ΕΟΠΥΥ: Πότε αποζημιώνεται η ψυχοθεραπεία

«Κύμα» μεταμοσχεύσεων μετά τη δωρεά οργάνων της 14χρονης