Τις διευκολύνσεις που έχουν τα ‘Ατομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος υπενθυμίζει το υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικότερα, με άρθρο που συμπεριελήφθη στον εκλογικό νόμο (‘Αρθρο 83, παρ. 3Α του π.δ. 26/2012) και τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου, προβλέπεται η δημιουργία ειδικά διαμορφωμένου χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα στα εκλογικά τμήματα που δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας ΑμεΑ.

Ως εκ τούτου, επισημαίνεται ότι οι οικείοι δήμοι οφείλουν να φροντίσουν για τη δημιουργία του ειδικά διαμορφωμένου χώρου και να ορίσουν αρμόδιο υπάλληλο.

Παράλληλα, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι καλούνται να συνδράμουν τον εκλογέα προκειμένου να ασκήσει απρόσκοπτα το εκλογικό του δικαίωμα.

Υπενθυμίζεται ότι στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας για την επιλογή του ψηφοδελτίου, αποκλειστική πρόσβαση, εφόσον είναι αναγκαίο, εκτός από τον εκλογέα, έχουν:

α) ο δικαστικός αντιπρόσωπος

β) τυχόν συνοδός του εκλογέα, με την ευθύνη και την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου.

Στο κατάστημα ψηφοφορίας και στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας (οδηγών) ατόμων με αναπηρία.

Eιδήσεις σήμερα: 

Έρευνα: 1 στις 5 γυναίκες μένει έγκυος με φυσικό τρόπο έπειτα από εξωσωματική

Στρεπτόκοκκος: Γιατί βρίσκεται στο προσκήνιο το γνωστό μικρόβιο -Τι ανησυχεί ειδικούς και γονείς