Ο τρίτος μέσα σε λίγα 24ωρα θάνατος, γύρω από τον οποίο καταγγέλλεται καθυστέρηση ασθενοφόρου, έχει «ανοίξει» τη συζήτηση για την επάρκεια προσωπικού και οχημάτων του ΕΚΑΒ ώστε να καλύπτεται όλη η χώρα.

Είναι γνωστό ότι οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ αποτελούν μια διαχρονική «πληγή» και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει προσπάθεια να περιοριστούν. Κομβικής σημασίας για την κίνηση των ασθενοφόρων παραπάνω ώρες στην Περιφέρεια είναι η προσθήκη 650 επικουρικών εργαζομένων την περίοδο της πανδημίας. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα η «δύναμη» του ΕΚΑΒ μετρά περισσότερους εργαζόμενους συγκριτικά με τέσσερα χρόνια πριν. Συγκεκριμένα, σήμερα απασχολούνται 4.138 άτομα πληρώματα ασθενοφόρων, ενώ το 2019 ήταν 3.614.

Ακόμη και αυτή η ενίσχυση, όμως, δεν είναι αρκετή για την 24ωρη κάλυψη όλης της Ελλάδας, με αποτέλεσμα σε 67 περιοχές να μη βγαίνει δεύτερο ασθενοφόρο μέσα στο 24ωρο. Ενώ σε άλλες περιοχές, όπως στη Χαλκιδική, δεν υπάρχουν τομείς ΕΚΑΒ που να καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες τόσο του μόνιμου πληθυσμού όσο και των επισκεπτών κατά τους θερινούς μήνες. Στην Ουρανούπολη, για παράδειγμα, δεν υπάρχει τομέας (βάση) ΕΚΑΒ, για αυτό και στην περίπτωση της 63χρονης κλήθηκε ασθενοφόρο από την πλησιέστερη βάση (1,5 ώρα απόσταση) του Αγίου Νικολάου, αλλά ούτε και ασθενοφόρο στο κοντινό Κέντρο Υγείας.

Επίσης, σε ό,τι αφορά δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς, όπως τα νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν θα μπορούσαν να έχουν 24ωρη κάλυψη εάν δεν μετακινούνταν πληρώματα από την ηπειρωτική Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι μετακινούνται 100-150 άτομα προσωπικό πληρωμάτων του ΕΚΑΒ κάθε καλοκαιρινό μήνα προς τα νησιά.

Η ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού του ΕΚΑΒ είναι αδιαπραγμάτευτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν προκηρύσσονται μόνιμες θέσεις εδώ και επτά χρόνια, ενώ συνταξιοδοτούνται δεκάδες εργαζόμενοι κάθε χρόνο.
Παρόμοια, βέβαια είναι η κατάσταση και όσον αφορά στο μόνιμο προσωπικό στους υπόλοιπους τομείς της Υγείας, όπως τα νοσοκομεία. Ακόμη και με επικουρικό προσωπικό, πάντως, τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν ενισχυθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ενδεικτικά, στα Δωδεκάνησα υπηρετούσαν 1346 γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό το 2019, ενώ σήμερα το προσωπικό έχει ενισχυθεί με 199 άτομα, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία και οι δομές Υγείας των Δωδεκανήσων να μετρούν 1545 γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Ειδικά στην Κω, που έρχεται στην επιφάνεια κάθε καλοκαίρι, καθώς συγκεντρώνει υψηλό ποσοστό τουρισμού, σήμερα υπηρετούν 195 άτομα προσωπικό, έναντι 158 τον Ιούλιο του 2019.

Σημαντική πρωτοβουλία στην προσπάθεια στελέχωσης των υγειονομικών δομών των νησιών είναι τα οικονομικά κίνητρα που θεσμοθετήθηκαν για μετακίνηση γιατρών και νοσηλευτών. Με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες, στους γιατρούς δίνεται μηνιαία αποζημίωση ύψους 1800 ευρώ, επιπλέον των αποδοχών τους, και 1200 ευρώ στους νοσηλευτές.

 

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΕΔΗΝ: Με μόνο ένα ασθενοφόρο δέκα νησιά του Αιγαίου

ΠΟΕΔΗΝ: Ελλείψεις προσωπικού στις δομές Υγείας των νησιών

Φάρμακα – Ελλείψεις: Ανταλλάσσουν πυρά φαρμακοποιοί και φαρμακαποθηκάριοι