Στην αύξηση του προϋπολογισμού των νοσοκομείων για την προμήθεια φαρμάκων, προχωρά το Υπουργείο Υγείας, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες, πιθανότατα εντός της εβδομάδας που διανύουμε, θα εκδοθεί η σχετική Κοινή Απόφαση από τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση θα αφορά την αύξηση της δημοσίας φαρμακευτικής δαπάνης για όλα τα αποζημιούμενα σκευάσματα, όμως φαίνεται πως τη μερίδα του λέοντος θα λάβει ο τομέας του νοσοκομειακού φαρμάκου.

Ειδικότερα, πηγές από το περιβάλλον του Υπουργείου Υγείας, αναφέρουν στο ygeiamou.gr ότι ο προϋπολογισμός για τα νοσοκομειακά φάρμακα θα αυξηθεί κατά 70 εκατομμύρια ευρώ, μια σημαντική ενίσχυση η οποία συμβαίνει μετά από πολλά χρόνια. Βέβαια η ενίσχυση αυτή είναι σε ένα βαθμό «υποχρεωτική» καθώς έχει δεσμευτεί το Υπουργείο απέναντι στον Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Απλά έρχεται κατά 1 χρόνο νωρίτερα και με άλλη μορφή.

Συνολικά η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη θα αυξηθεί κατά 200 εκατ. ευρώ. Όπως έχουμε επισημάνει το ποσό αυτό αφορά στις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης  όσον αφορά στη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στην υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback) για το 2022 και το 2023 στον ήδη υφιστάμενο Δημόσιο Φαρμακευτικό Προϋπολογισμό (50 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ για το 2022 και το 2023).

Η επικείμενη Υπουργική απόφαση που θα βγει θα λαμβάνει το ποσό ως ενιαίο και τελικά το 35% αυτού θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό των νοσοκομειακών φαρμάκων, ενώ το υπόλοιπο αναμένεται να κατανεμηθεί περίπου ισομερώς στις άλλε δυο κατηγορίες, δηλ. τα φάρμακα που διακινούνται μέσα από τα ιδιωτικά φαρμακεία και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους ΦΥΚ που διακινούνται μέσα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Φαίνεται λοιπόν πως η απόφαση του Θάνου Πλεύρη κινήθηκε πιο κοντά στην αύξηση των φαρμάκων που έχουν νοσοκομειακή τιμή και είναι εκείνα τα οποία έχουν υψηλότερη αξία και οι εταιρείες που τα διακινούν συμμετέχουν περισσότερο στο clawback. Από την άλλη μεριά και ο προϋπολογισμός για τις αποζημιώσεις  των φαρμάκων κοινότητας, δηλαδή των σκευασμάτων που διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα αυξηθεί, όμως από τα 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να κατευθυνθεί προς αυτά περί το 30%.

Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι στη συνάντηση προ μίας εβδομάδας του Υπουργού Υγείας με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών, ο κ. Πλεύρης, το Υπουργείο Υγείας είχε αναφέρει ότι έχουν οριστικοποιηθεί όλοι οι κλειστοί προϋπολογισμοί φαρμάκων για το 2022 (εκκρεμεί η δημοσίευση κάποιων σε ΦΕΚ) και ότι ο ΕΟΠΥΥ θα μπορέσει να προχωρήσει σύντομα στους υπολογισμούς των ποσών clawback ανά εταιρεία.

Επίσης, το Υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκε ότι τα σημειώματα που πρέπει να σταλούν για το νοσοκομειακό clawback προς τις εταιρείες θα εκδοθούν έως το τέλος Μαΐου και μάλιστα για το σκοπό αυτό η ΕΚΑΠΥ δήλωσε ιδιαίτερα έτοιμη να συνδράμει. Παράλληλα το Υπουργείο Υγείας είναι ενήμερο για τις οικονομικές υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσουν οι εταιρείες για το 2022 έως τις 30.06 το αργότερο.

Τότε ο Υπουργός είχε αναφέρει πως από τα 50 εκατ. ευρώ που αφορούσαν στον προϋπολογισμό του 2022,  η κύρια σκέψη είναι να κατευθυνθούν κυρίως προς το κανάλι του νοσοκομείου, αναφέροντας ένα ποσό μεταξύ 30-40 εκατ. ευρώ, ενώ σχετικά με τη διάθεση των 150 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2023, ο Υπουργός είπε ότι η αύξηση του προϋπολογισμού των ΦΥΚ θα είναι κοντά στα 55 εκατ. ευρώ.

Φαίνεται πλέον πως η κατάσταση άλλαξε υπέρ των ΦΥΚ και των νοσοκομειακών λαμβάνοντας το ποσό των 200 εκατ. ευρώ ως ενιαίο και όχι ως δύο διαφορετικά ποσά.